Soylu’dan Meclis’teki ‘Las Tesis’ eylemine tepki: Eğer dans olacaksa…

Yayın tarihi: 15 Aralık 2019 Pazar 11:15 am - Güncelleme: 15 Aralık 2019 Pazar 11:15 am

İçişleri Bakanı Soylu, Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında CHP Milletvekilleri tarafından başlatılan ‘Las Tesis’ dansı eylemine tepki gösterdi.

Las Tesis dansının Şili’de 2 kadının polis tarafından öldürüldükten sonra ortaya çıktığını söyleyen İçişleri Bakanı Soylu, “Fakat bu Türkiye’de polise, hakime, devlete, Başkan’a ‘tecavüzcü’ ve ‘öldüren’ demeyi gerektirmiyor” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Sağlık, Çevre ve Şehircilik ile İçişleri bakanlıklarının 2020 yılı bütçelerine ilişkin soru-cevap bölümünde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil Sütlü, Şili’de başlayan ve dünyanın her yerinde kadına karşı şiddete dikkati çekmek için yapılan “Las Tesis” dansı eyleminin yapılmadığı tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek,  “Sayın İçişleri Bakanım Şili’de başlayan ve dünyanın her yerinde kadına karşı şiddete dikkat çekmek için yapılan bir dans var: Las Tesis. Bu eylemi yapmak için dokunulmaz olmamız gereken tek ülke sayenizde Türkiye oldu. Şimdi kadın milletvekilleri olarak şiddet gören, öldürülen tüm kadınlar adına size iki çift lafımız olacak” sözlerinin ardından harekete geçti.

HDP Grubu’nun da destek verdiği söz konusu eylemde, CHP’li bazı milletvekilleri de şiddet gören ve öldürülen kadınların fotoğraflarını ellerinde tuttu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP Grubunun söz konusu eylemine ilişkin, öldürülen kadınların her birisinin ortak acı olduğunu söyledi. Şarkının sözlerindeki “Tecavüzcü sensin, öldüren sensin; polisler, hakimler, devlet ve başkan” şeklindeki ifadeleri aktaran Soylu, “Eğer bunları söyleyerek bu mesele çözülecekse Meclis de duysun. Eğer bu Meclis, ‘Bunları söylemeye devam etsinler’ derse ben İçişleri Bakanı’yım, kanuna rağmen, Anayasa’ya rağmen en geniş hakkımı kullanacağım” diye konuştu.

“TECAVÜZCÜ POLİS… BÖYLE BİR ŞEY OLABİLİR Mİ?”

Bakan Soylu, milletvekillerinin de bakanların da sorumlu olduğunu belirterek “Tecavüzcü sensin, öldüren sensin; polisler, hakimler, devlet…” diye bir grubu çerçeve içerisine almamak gerektiğini söyledi. Söz konusu dansın sözlerinin Şili’de ortaya çıktığına işaret eden Soylu, “Dans, elbette ki dans… O zaman CHP Grubu ‘Tecavüzcü demekte bir mahzur yok’ desin. ‘Tecavüzcü polis…’ Böyle bir şey olabilir mi?” ifadesini kullandı.

Soylu, Şili’de bu şarkının CHP Grubu’nun iddia ettiği gibi çıkmadığını aktararak “Polis 2 kadını öldürdü, onun için çıktı. Yani sizin söylediğiniz sebeple çıkmadı. Bu Almanya’da yok ama siz kendiniz buna bir mana üretebilirsiniz. Fakat bu Türkiye’de polise, hakime, devlete, Başkan’a ‘tecavüzcü’ ve ‘öldüren’ demeyi gerektirmiyor. Eğer dans da olacaksa hepimiz dans edelim ayrı da en çok dansı Latin Amerika yapıyor, ne durumda olduğunu biliyoruz” dedi.