Soylu, otobüs firmalarına karşı sıkıyönetim ilan etti! ‘Sabrımız ve takatimiz kalmadı’

Yayın tarihi: 3 Mart 2020 Salı 1:36 pm - Güncelleme: 3 Mart 2020 Salı 1:36 pm

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,“Otobüsler açısından Mart ayından itibaren yıl sonuna kadar ölçek diyebileceğimiz ölçme yapabileceğimiz tüm yerlerde sıkıyönetim ilan edilmiştir. Kimse kusura bakmasın bizim buna ne sabır edecek takatimiz ve sabrımız kalmadı” açıklamasında bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 5. Karayolları Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eş Güdüm Kurulu Toplantısı yapıldı.

Toplantıya İçişleri Bakanı Soylu’nun yanı sıra, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Karayolu Trafik Güvenliği Eşgüdüm Kurulu üye ve temsilcileri de katıldı.

İçişleri Bakanı Soylu toplantıda yaptığı konuşmasında Türkiye’deki kaza orana göre Almanya’nın Türkiye’den daha fazla kaza yaptığını ancak can kayıplarının Türkiye’den az olduğunu bildirerek konuştu.

‘KİMSE SİHİRLİ FORMÜL BULMUŞ DEĞİL’

“Demek ki kimse tek başına bir sihirli formül bulmuş değil ancak bütün uygulamaların birbirinden öğreneceği ve çok şey var öğrenmesi gerekenler var. İçişleri Bakanlığı olarak trafik kazalarında ölüm vakalarının 2011-2020 arasında yüzde 50 oranında azaltabilmek hedefine dönük olarak kendi içimizde Karayolu trafik güvenliği stratejisi ve eylem planı hazırladık. Burada kazalarını en aza indirilmesi için kısa vadede yapılacaklar ile ilgili bir sistem yaklaşımı geliştirerek trafik güvenliği uygulama politika belgesi hazırlanmış uygulamaya konulmuştur. 2019 yılında 2011 yılına göre Motorlu Taşıt sayısı; yüzde 44, sürücü sayısı yüzde 34 genel nüfus sayısında ise yüzde 11.3 artış yaşanmasına rağmen ölümlü kazalarda yüzde 32.2 , kaza yeri ölümlerinde yüzde 34.2 azalma sağlamıştır.”

OTOBÜSLER İÇİN SIKIYÖNETİM

Otobüs kazalarının yoğun olduğu yerlerde ve zamanlarda denetimleri artıklarını belirten Bakan Soylu, “Bilhassa uykusuzluk ve dikkat dağınıklığını önüne geçmen için sürücüyü araçtan indirmek suretiyle denetimler yaptık. Otogar çıkışlarında, şehirlerarası yollarda denetimler gerçekleştirdik. Ancak bugün elimize şöyle bir tablo var. Türkiye’deki tüm araçların içinde yüzde 1.2’si kazaya karışmaktadır. Tüm otobüsler içerisinde kazaya karışanların oranı ise yüzde 2.8’dir. Bu rakam burada kalmıyor daha felaket bir rakamı getireceğim önünüze; şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan tüm otobüsler içerisinde kazaya karışanların oranı ise yüzde 6,4. Yani şehirler arası otobüslerin kazaya karışma oranı Türkiye’deki araçların 6 katı kadardır. Bunu buradan ifşa ediyorum ki herkes sorumluluğunu yerine getirsin. Kuralları uygulamamak, otobüs şoförü maliyetlerin kaçacağım diyerek, ehliyet kiralayarak bir şoförü bazen takografta 2 ehliyet bazen de 3 ehliyetle sokarak meselenin çözümünü cebinize girecek paranın artmasında bulabilirsiniz. İnsanların hayatını tehlikeye atamazsınız biz attırmayacağız” uyarısında bulundu.

‘SEKTÖRÜN KENDİNİ SORGULAMASI LAZIM’

Bakan Soylu otobüs taşımacılığı sektörü yetkililerine seslenerek, “Önümüzdeki günlerde de bunu açıklayacağımız otobüs yangını vakaları da var. Burada sektörün artık kendisini sorgulamasını istiyoruz. Yıllardır otobüs kazalarında yaşanan acıları bir vicdan muhasebesine tutmalarını istiyoruz. Allah rızası için şu ‘bir şey olmaz kafasından’ çıkmalarını istiyoruz. Kar yağıyor, tipi vuruyor yoldaki diğer tüm araçlar teyakkuz halinde, hızlarına indiriyorlar ama bakıyorsunuz yolcu otobüsü hiç sürüş emniyetine dikkat etmeden bakmadan, Allah ne verdiyse basarak yola devam ediyor. Bir otobüste 40 kişi var Allah göstermesin bir otobüs kazası haberi 40-50 ailenin hayatını karartabilir. Böylesine büyük bir sorumluluk varken, sektörün hala bu rakamlarda gezinmesi, beklediğimiz standartlara gelmemesi, bizim açımızdan kabul edilebilir bir mesele değildir.

‘SIKIYÖNETİM İLAN EDİLMİŞTİR’

Görev yaptığım süre boyunca da vatandaş olarak hayatıma devam ettiğim süre boyunca, bu işte şahsım olarak, kurumum olarak, burada bulunan arkadaşlarımızın tüm kurumları olarak mücadele edileceğinin bilinmesini isterim. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığımız burada otobüsler açısından Mart ayından itibaren yıl sonuna kadar ölçek diyebileceğimiz, ölçme yapabileceğimiz tüm yerlerde sıkıyönetim ilan edilmiştir. Kimse kusura bakmasın bizim buna ne sabır edecek takatimiz ve sabrımız kalmadı. Yani artık dolayısıyla onlara çağrıda bulunuyorum üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmeleridir. Eğer bu yükümlülükleri yerine getirmezlerse, trafik kazalarına karışma oranı, riskli araç sürme oranı ve yaptıkları hataları kamuoyuyla tek tek paylaşacağız. Onlardan fazla bir şey istemiyoruz yeni bir keşifte beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.