Soylu KADES’i anlattı: Bir gece 04.30’da telefonum çaldı

Yayın tarihi: 2 Şubat 2022 Çarşamba 12:24 pm - Güncelleme: 2 Şubat 2022 Çarşamba 12:27 pm

Kadın cinayetlerinin 2017’den beri sürekli azaldığını iddia eden İçişleri Bakanı Soylu, medyaya konuya ilişkin haberlerle ilgili ‘rica’da bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İçişleri Bakanlığı’nın ‘Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet İle Asayiş Suçlarıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu.

EuroStat verilerini ele alarak istatistik paylaşan Soylu, “Avrupa’da kasıtlı cinayet başlığı 2008 yılından beri en düşük değerine 2019’da ulaştı. Fakat aynı Avrupa Birliği’nde aynı 2019 yılında cinsel şiddet suçları 2003’ten beri en yüksek değerine ulaştı. Keza 2010-2019 yılları arasında Almanya’da yüz bin nüfus başına kasten öldürme suçu yüzde 27 azaldı ama tecavüz suçu yüzde 22 arttı. Aynı periyotta Fransa’da yine yüz bin nüfus başına hırsızlık yüzde 28 azaldı, tecavüz suçu yüzde 128, cinsel saldırı suçu yüzde 138 arttı. Yani dünya bir tarafa doğru evrilmeye başladı” diye konuştu.

Erdoğan’ın kabine değişikliği sinyali kulisleri hareketlendirdi! Bir eski bakan daha dönüyor iddiası

‘499 ŞAHIS ELEKTRONİK KELEPÇEYLE İZLENİYOR’

Veriler paylaşan Soylu, şunları söyledi:

“Bin elektronik kelepçeyi aynı anda takip, yeni bir elektronik kelepçe merkezimizi, yine Adalet Bakanlığımız, Aile Bakanlığımız ile hep birlikte devreye aldık. Bu konuda bana göre bütün dünyaya örnek, önemli bir sürecin altına birlikte imza attık. Modern, takip edebilen ve yine ifade ederek söylüyorum, kadınlarımızı emin bir hale getirebilecek bir anlayışı ortaya koyduk. Şu ana kadar çok kısa bir süre olmasına rağmen bine yakın kişide kullanıldı. Halihazırda 499 şahıs, aktif olarak elektronik kelepçe ile izlenmektedir.”

‘GECE 04.30’DA TELEFONUM ÇALDI’

KADES ile 112 entegrasyonunu bu yıl bir üst seviyeye çıkarıyoruz. Bu yıl sonu hedefimiz 5 milyona ulaşabilmektir. Sadece bize intikal eden değil, intikal edip de ben şikayetçi değilim diyenleri de takip ediyoruz. Bunu bir insanlık meselesi olarak görüyoruz. Bir gece saat 04.30’da telefonum çaldı. ‘Bakanım sen misin? Başıma bir bela geldi’ dedi. ‘KADES’i denemek istedim, polis kapımdan ayrılmıyor’ dedi. Netice itibariyle ben arkadaşlara dedim ki, işin içine ben de katılıyorum. Aradım, eğer bir şey yoksa rahat bırakın dedim. Arkadaşlarımızın bu hassasiyetini takdir ediyoruz.

Arkadaşlarımız 160 bin tehlikeye müdahale ettiler. 2017’de kadın cinayeti sayısı 353’tü. Bu sürekli azaldı, nüfus artsa da 353 seviyesinin altında kaldı. Biz rakamlarımız açısından da, kamuoyuna doğru bilgiler vermek açısından da doğru veri üzerinden, hedeflerimizi doğru bilgi üzerinden yönetmeliyiz anlayışındayız.

Van’da kadın cinayeti! Cinayeti planladığını itiraf etti

‘BATI YAŞLILARINI ÖLÜME TERK ETTİ’

Meselenin her yönüyle ilgileniyoruz, her aracı kullanmaya çalışıyoruz. Sürekli yeni çözümler üretmeye çalışıyoruz. Sonuç almak için de büyük bir gayret gösteriyoruz. Bizi ayakta tutan büyüklerimize hürmet etmektir. Batı ile aramızdaki fark son 3 yılda belli oldu, onlar yaşlılarını ölüme terk ettiler. Bizi bu coğrafyada ayakta tutacak ailedir ve aile değerleridir.

MEDYAYA ‘RİCA’

Haberleri verirken kullanılan dil çok önemli. Burada ben de sorumluyum, bu haberi veren basın mensubu da sorumlu. Her birimiz çok dikkatli ve meseleyi tedavi edici bir dil kullanmalıyız. Failin kendini haklı gösterdiği, hatta asıl mağdur kendisiymiş gibi açıklama yaptığı görüntüleri vermek doğru değildir. Çünkü bu görüntülerin tetiklediği insanlar var. Basın mensuplarından ricamız, o haberleri yapabilirler, bu farkındalığı sakın elden bırakmasınlar. Kaş yaparken göz çıkarmasınlar. Mahkemede ‘Pişmanım, beni affedin, bir daha yapmayacağım’ derken hallerini göstermenizi sizlerden istirham ediyoruz.”

İstanbul’da gizemli kazı! Polis gece boyu nöbet tuttu