Sosyete bu dolandırıcılığı konuşuyor; Mine Maria kimdir?

Yayın tarihi: 18 Kasım 2019 Pazartesi 2:26 pm - Güncelleme: 18 Kasım 2019 Pazartesi 2:26 pm

Magazin dünyası, kamuoyunda “Saadet Zinciri”, “Titan Zinciri” olarak bilinen Ponzi Piramit Zinciri dolandırıcılığını konuşuyor. İddiaya göre, “Mine Maria” diye bilinen, kendisini “Mine Mumcu” olarak tanıtan, gerçek ismi Mine Özkan olan kişi, birçok ünlü ismi dolandırdı. Mine Özkan’ın sosyete dünyasından 35 milyon TL’lik vurgun yaptığı öne sürülüyor.

Dolandırıcılığı kamuoyuna duyuran, magazin dünyasında ‘Sisi’ olarak tanınan Seyhan Soylu, sosyetedeki Ponzi Piramit Zinciri ve Mine Özkan’a ilişkin dosya oluşturduğunu ve başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere devletin tüm kurumlarına bu dosyayı gönderdiğini söyledi. Soylu, aylardır bu dosya üzerine çalıştığını ifade ederken, bu konuyu gündeme getirdiği için ölümle tehdit edildiğini anlatarak, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’dan koruma talep etti.

Dolandırıcılık nedeniyle gözaltına alındığı ifade edilen Mine Özkan tutuklandı.

PONZİ SİSTEMİ NEDİR?

Saadet Zinciri, Titan gibi isimlerle ülkemizde bilinen ve diğer adıyla Ponzi düzeni (Ponzi şeması), ilk kez Charles Ponzi tarafından 1910 yılında uygulanan hileli bir yatırım şeklidir. Her zaman ortalamanın üzerinde kazanç sağlamayı vaad eden sistem ilk önce bu beklentileri karşılamayı sağlar. Bu durumda yeni gelen yatırımcıların paralarını eski yatırımcılara ödeyerek kullanır ve ponzi sisteminin gelişmesi sağlanır.

Ponzi sistemleri hiçbir zaman legal yatırım yapmaz. Bunun yerine yatırımcıların paralarını kullanarak birbirine aktarır. Yeni yatırımcı gelmediği takdirde ise sistem bir süre sonra çöker.

Ponzi Düzeni, sisteme dahil edilen insanların kendi yatırımlarıyla veya sonraki katılımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Günümüzde özellikle Türkiye’nin de dahil olduğu orta ve üst gelir seviyesindeki ülkelerde görülmektedirler. Böyle olmasının nedeni faiz gelirlerinin düşüklüğünden dolayı küçük miktarlarda yatırım yapan insanların faize göre daha göz doyurucu kârlar elde etmek istemeleridir. Az miktarda birikimi olan ve kendini “küçük yatırımcı” veya “girişimci” veya “fırsat avcısı” olarak tanımlayan insanların dolandırılma hikayesi b u noktada başlar.

Kişide ilk olarak çok büyük bir fırsat yakalamış izlenimi oluşturulur ve güven sağlanır. Ardından doğal olarak kişi bu “başarısını” çevresindeki insanlarla paylaşmaya başlar. Paylaşıma teşvik amacıyla sisteme çekilen kişi sayısına göre artan rütbeler ve davet ettiği kişilerin üzerinden ekstra kazanç vaadi sunulur. Kısacası ponzi düzeninde ya dolandırılırsınız ya da siz dolandırıcı olursunuz. Sistemin çöküşü artık piramidin çok büyüyüp dengesiz bir hal almasıyla başlar.

PONZİ SİSTEMİNİN KURUCUSU CHARLES PONZİ KİMDİR?

Charles Ponzi, İtalyan iş adamı ve dolandırıcı. Ponzi 1903 yılında ABD’ye taşınmış olup kurduğu ponzi oyunu ile ABD tarihinin en ünlü dolandırıcılarından biri olmuştur.