Deprem felaketini dolandırıcılar istismar etmeye devam ediyor. Yapay zeka ile oluşturulmuş fotoğraflar ile felaket anını temsil eden görselleri kullanan dolandırıcılar, sahte bağış kampanyaları düzenlendi. Tiktok ve Twitter'da paylaşımlar yapan dolandırıcılar, Paypal ve kripto hesaplarına bağışları aktarıyor.
İnternet güvenliği uzmanları, dolandırıcıların Türkiye ve Suriye’deki depremi kullanarak sahte yardım kampanyaları düzenlediği uyarısında bulundu.
Dolandırıcıların yapılan yardımları, kendi PayPal hesaplarına ya da kripto para cüzdanlarına aktardığı belirtildi.
"TÜRKİYE İÇİN DUA ET" YAYINLARI
TikTok canlı yayınlarında içerik üreticileri, dijital hediyeler alarak para kazanabiliyor. Şimdiyse, bazı TikTok hesapları depremdeki yıkımın fotoğraflarını, görüntülerini ve televizyondaki kurtarma çalışmalarının kayıtlarını kullanıp, bağış yapılmasını istiyor.
Başlıklarda “Türkiye’ye yardım edelim”, “Türkiye için dua et” ve “Deprem kurbanları için bağış yapın” gibi ifadeler kullanılıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre; üç saatten fazla canlı yayın yapan bir hesapta, yıkılmış binaların görüntüleri üzerinde patlama ses efektleri kullanılıyor. Kamerada görünmeyen bir ses ise gülüyor ve Çince konuşuyor. Videonun başlığı ise “Türkiye’ye yardım edelim. Bağış"
BBC Türkçe'nin haberine göre; Bir başka videoda da bir patlamadan kaçan bir çocuğun fotoğrafı bulunuyor. Canlı yayının sunucusunun mesajı ise TikTok hediyeleri için bir çağrı gibi görünen “Lütfen bu amaca ulaşmamıza yardım edin”.
https://tele1.com.tr/9-gunde-buyuk-mucize-199uncu-saatte-enkazdan-canli-cikarildi-788676/
FOTOĞRAF 2018'DEN
Çocuğun fotoğrafı geçen haftaki depreme ait değil. Google’da arama yapıldığında fotoğrafın 2018’de “Afrin’deki soykırımı durdurun” başlıklı bir paylaşımda kullanıldığı görülüyor.
Bir TikTok Sözcüsü BBC’ye yaptığı açıklamada “Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerden çok üzüldük ve Türkiye ile Suriye’de deprem yardım çalışmalarına katkıda bulunuyoruz. Ayrıca insanların dolandırıcılık yapmasını ve yardımcı olmak isteyen topluluk üyelerini yanıltmasını önlemek için aktif bir şekilde çalışıyoruz”
dedi.
YAPAY ZEKA İLE DOLANDIRICILIK
Twitter’da bazı hesaplarda duygusal resimlerle birlikte kripto para cüzdanlarına link verilip, bağış talep ediliyor.

Bir hesap, aynı talebi çöken binaların arasında bir çocuğa sarılan itfaiyeci fotoğrafıyla birlikte 12 saat içinde sekiz kez paylaştı.
Ancak paylaşılan resim gerçek değildi. Yunan gazetesi OEMA, fotoğrafın itfaiye yetkilisi Panagiotis Kotridis tarafından, Yapay Zeka yazılımı Midjourney kullanılarak üretildiğini bildirdi.
Yapay Zeka ile fotoğraf üreten yazılımlar sıklıkla hatalar yapıyor ve Twitter kullanıcıları itfaiyecinin sağ elinde altı parmak olduğunu fark ettiler.
BBC, benzer bir çalışma ile sahte bir fotoğraf üretti. Kullanılan yazılımda “bir deprem sonrasında küçük bir çocuğu kurtaran, Yunan bayraklı baret giymiş bir itfaiyeci” resmi üretildi. Şu sonuç çıktı:

Paylaşılan kripto cüzdan adreslerinden biri 2018’deki dolandırıcılık tweetlerinde kullanılmıştı. Diğer adres de Rus sosyal medya platformu VK’de pornografik içerikle birlikte paylaşılmıştı.
Yardım çağrısını tweetleyen kişiyle temasa geçtiğimizde, bunun bir dolandırıcılık olduğunu reddettiler. Bağlantılarının zayıf oluğunu söylediler ama sorularımıza Twitter üzerinden Google Çeviri hizmetini kullanarak yanıt verdiler.
“Para toplayabilirsem amacım depremden etkilenen insanlara yardımcı olmak. Felaket bölgesinde insanlar soğukta ve özellikle bebeklerin yiyecekleri yok. Bunları faturalarla kanıtlayabilirim” dediler.
Ancak şu ana dek ne fatura ne de kimlik bilgisi yolladılar.
Muhabir: Aziz Turgut Altun