Sosyal medya paylaşımı ‘Erdoğan’a suikast girişimi’ sayıldı

Yayın tarihi: 19 Kasım 2021 Cuma 9:03 am - Güncelleme: 19 Kasım 2021 Cuma 9:03 am

Sosyal medya paylaşımı nedeniyle ‘Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi’ suçlamasıyla yargılanan K.M.’nin müebbet hapsi isteniyor. K.M. eleştiri yaptığını söylerken avukatı ise “Bu suçu oluşturacak emare yok” dedi.

Birgün’den Nisa Küçük’ün haberine göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘hakaret’ suçlamasıyla açılan davalara bu kez ‘suikast’ iddiası eklendi. 61 yaşındaki emekli memur K.M.’nin sosyal medyada yaptığı paylaşım nedeniyle ‘suikast ve fiili saldırı girişimi’ suçlamasıyla yargılandığı ortaya çıktı. K.M’nin müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor.

K.M, 27 Mart 2020’de sosyal medya hesabından “Mahir Sayın yazdı: Tayyip Erdoğan sürüklendiği çıkmazlardan Korona salgını sayesinde çıkabileceğini umuyor; ancak bu hesap tam bir bumeranga benziyor ve kaçınılmaz olarak dönüp kafasına çarpacak. Onun kafası kırılırken Türkiye halklarının yaşamadığı acı da kalmayacak gibi görünüyor” paylaşımını yaptı. Paylaşım nedeniyle CİMER’e yapılan ihbar sonucu K.M. hakkında soruşturma başlatıldı.

“Her ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davasına 4 bin TL ücret alıyorlar”

‘Cumhurbaşkanı’na Suikast ve Fiili Saldırı Suçu’nu işlediği iddia edilen K.M’nin paylaşımı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik tehdit içerikli ve fiili saldırı amaçlı olarak nitelendirildi.

K.M’nin dün Ankara 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. Duruşmada savunma yapan K.M, paylaşımın Cumhurbaşkanı’na saldırı amacı taşımadığını söyledi. K.M, “Yazı tamamen ironidir. İlgili yazının tamamını okuduğumda, bir saldırı değil eleştiri olarak algıladım ve bu amaçla paylaşımı yaptım” dedi. Dava, 16 Aralık’a ertelendi.

ABES BİR İDDİANAME

Yargılamayla ilgili BirGün’e değerlendirmelerde bulunan K.M’nin avukatı Sercan Aran ise “Dosyada Cumhurbaşkanı’na fiili saldırı ya da suikast suçunu oluşturabilecek hiçbir emare yok. Bu bağlamda çok abes bir iddianame ile karşı karşıyayız. Savcılık müvekkille alakalı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne de bir yazı yazdı. Orada da müvekkilin hiçbir terör örgütüyle bir bağının olmadığı belirtildi” diye konuştu. Soruşturmanın hukuk mantığı çerçevesinde değerlendirilemeyeceğini ifade eden Aran, şöyle konuştu: “Keşke bu yargılama hiç başlamasaydı. Hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz. Bir varsayım olarak şunu söyleyebilirim. Savcılık Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu oluşabilecek bir şey bulamamış, ‘Başka ne gerekçelen dava açabilirim’ deyip ortaya müebbet hapsi içeren ‘Cumhurbaşkanı’na suikast ve fiili saldırı suçu’nu kapsayan Türk Ceza Kanunu Madde 310’u atmış. Oysa ortada TCK 310 ile ilişkilendirilebilecek hiçbir durum yok.”