Soros’tan Erdoğan’a tam destek

Yayın tarihi: 5 Mart 2020 Perşembe 12:47 pm - Güncelleme: 5 Mart 2020 Perşembe 12:49 pm

ABD’li milyarder George Soros, Financial Times için kaleme aldığı yazıda, AKP’nin İdlib politikasına destek çıktı. Soros, “Avrupa’nın Rusya lideri Putin’in savaş suçlarına karşı Türkiye’nin yanında durması gerektiğini” söyledi.

Açık Toplum Vakfı’nın başkanı olan Soros, Rusya’nın Eylül 2015’te başlattığı Suriye müdahalesiyle sadece “en sadık Arap müttefiki” diye tanımladığı Beşar Esad’ı ayakta tutmayı değil, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana yitirdiği bölgesel ve küresel nüfuzu yerinden ele geçirmeye çalıştığını” yazdı.

‘ESAD, STALİN’DEN SONRA DÜNYANIN GÖRDÜĞÜ EN BARBAR LİDER’

“6 milyon Suriyeli’nin mülteci durumuna düşmesi, Rus liderin Suriye stratejisinin bir yan ürünü değil, amaçlarından biri” olduğunu savunan Soros, “Esad’ın Stalin’den sonra dünyanın gördüğü en barbar lider olduğunu” iddia etti.

‘SURİYE SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR’ DEDİ, AKP’YE ARKA ÇIKTI

Rusya’nın sağladığı hava desteğiyle Suriye’nin savaş suçu işlediğini öne süren Soros daha sonra, “Esad ve Rus müttefikleri tarafından İdlib’de sıkıştırılan sivilleri savunmak için askeri güç kullanan tek ülkenin Türkiye olduğunu” ifade etti.

Soros ayrıca, “Moskova’nın oynadığı rolü reddetmesine karşın, Rus uçaklarının bombardımanı sonucu 34 Türk askerinin hayatını kaybettiğini” belirten Soros, şunları da ekledi:

“Ancak Türkiye, doğrudan Rusya’ya saldırmaya cesaret edemedi, çünkü Rus hava gücü Türkiye’ninkinden güçlü, Rusya’nın nükleer silahları var, Türkiye’nin yok. Türkiye bunun yerine askeri İHA’larla Esad güçlerine karşı misillemede bulundu. Putin böylece cinayetten ceza almadan kurtuldu. Bir başka bağlam ve coğrafyada olsa da, 2014’te Rusya’nın stratejik çıkarlarına yönelttiği tehdit konusunda Avrupa’yı uyarmıştım. Rusya, Avrupa’nın Moskova’yla herhangi bir çatışmadan kaçınacağını bilerek Ukrayna’yı işgal etti. İdlib’de olanlar da benzer bir şablonu izliyor. Avrupa, karşı çıkması gerekirken, Suriye politikasında Rusya’yla çatışmaktan k açınıyor. Rusya’nın yarattığı mülteci krizine odaklanarak, hastalığın sebebine değil, belirtilerine odaklanıyorlar.”

“Mülteci akışını engellemekte kararlı olan Avrupa’nın, Türkiye’nin milyonlarca mülteciyi barındırma yükünün büyük kısmını üzerine aldığını kabul etmesi gerektiğini ve zaten 3,5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’nin, Esad ve Putin’in sınırlarına doğru ittiği bir milyon kişiyi daha sindiremeyeceğini”

“Avrupa, Türkiye’nin kendi halkına nasıl davranabileceğini de unutmamalı. Kürtlere karşı pervasız güç kullanımlarına tanık olduk. Ama en asından Suriye konusunda, Türkiye Avrupa’nın desteğini hak ediyor. Bu nedenle Avrupa, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Putin’le İdlib’de Suriyeli mülteciler için bir ‘güvenli bölge’ içeren bir ateşkes anlaşmasına varmaktaki müzakere pozisyonunu desteklemeli. Umarım bu aynı zamanda Putin’in savaş suçlarını Avrupa’daki diyaloğun da merkezine oturtur.”

Gezi direnişi davasında tutuklu yargılanan Osman Kavala, Soros’un Türkiye ayağı olarak suçlanmıştı.

CHP’den Erdoğan’a ‘belgeli’ Osman Kavala yanıtı