Sony’nin 3.6 milyar dolarlık Bungie anlaşması hakkında soruşturma başlattı

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2022 Pazartesi 7:00 am - Güncelleme: 8 Mayıs 2022 Pazar 4:29 pm

Hatırlayacağınız üzere bu yılın başında oyun dünyasında dengeleri değiştirebilecek iki önemli satın alma gerçekleşmiş, üst üste gelen bu anlaşmalar oyun dünyasında şok etkisi yaratmıştı. İlk olarak Microsoft, 70 milyar dolarlık devasa bir anlaşmaya Activision Blizzard’ı bünyesine katmış, hemen ardından da Sony, 3.6 milyar dolar karşılığında Bungie stüdyosunu alacağını duyurmuştu.

Microsoft’un Activision Blizzard hamlesine karşı bir reaksiyon olarak görülen Song-Bungie anlaşmasının tamamlanması beklenirken, bu dev anlaşma Amerikan Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından soruşturmaya alındı. Bu soruşturma kapsamında, oyun dünyasında dengeleri değiştirebilecek bu dev anlaşma kapsamlı bir şekilde incelenecek ve özellikle anti-tröst kanunlarına aykırı bir durumun olup olmadığı kontrol edilecek.

bungie

 

FTC’nin başlıca endişe Sony’nin Bungie tarafından geliştirilen Destiny gibi oyunları PlayStation’a özel hale getirmesi. Özellikle de bu oyunların PlayStation Plus’a özel hale gelmesinin oyun dünyasındaki adil rekabet kurallarına zarar verebileceği düşünülüyor. Bu yüzden bu anlaşma hakkında soruşturma başlatılmış durumda.

Elbette böylesine büyük anlaşmalar için bu tarz soruşturmalar gayet normal. Nitekim Microsoft ve Activision-Blizzard anlaşması da benzer bir soruşturmadan geçiyor. Ancak FTC’nin her iki anlaşmayı da mercek altına alması, komisyonun hem oyun dünyasında hem de ticaret dünyasında büyük şirketlerin rakiplerini rekabet edemeyecek hale getirmemesi için elinden geleni yapacağını gösteriyor.

Her ne kadar Sony, bu anlaşmaya rağmen Destiny gibi stüdyo tarafından geliştirilen oyunların PlayStation’a özel hale gelmeyeceğini açıklamış olsa da, bu açıklamaya şüpheyle yaklaşanların sayısı hiç de az değil. Ancak FTC’nin bu anlaşmayı mercek altına alması, Sony’nin bu sözünü tutmasını sağlayabilir.

Elon Musk Twitter kadrosunda değişiklik yapıyor