Kiev kuşatıldı! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 27 Şubat 2022 Pazar 12:38 am - Güncelleme: 28 Şubat 2022 Pazartesi 7:42 am

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon 4’üncü gününde. Rus ordusunun kuzeyden yaklaştığı başkent Kiev’de çatışmalar sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna ve Rusya heyetleri ön koşul olmaksızın görüşeceklerini açıkladı. Ukrayna Başkanlık Ofisi ise Rusya ile müzakerelerin Belarus-Ukrayna sınırında gerçekleşeceğini duyurdu.

Rusya’nın Ukrayna saldırısında dördüncü güne girildi. Rus ordusunun ülke içerisinde ilerleyişi devam ederken, Rus ordusunun kuzeyden yaklaştığı başkent Kiev’de çatışmalar devam ediyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, “Erdoğan ve Aliyev, Rusya ile müzakerelerin başlaması için yardımcı olacaklarını söyledi” derken, Rusya “Kiev’in müzakereyi reddetmesi üzerine tüm birliklere bütün istikametlerde saldırıya geçme emri verildi” açıklamasını yapmıştı.

Rus ordusu Kiev’de! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bakanları pazar akşamı video konferans yöntemiyle toplantıya çağırdı. Ukrayna’ya destek için ‘Rusya’nın saldırganlığına karşı’ yeni tedbirleri kabul etmek üzere toplanacaklarını aktaran Borrell, “Kahramanca savaşlarına destek amacıyla Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine acil destek paketi teklif edeceğim” dedi. Bakanların toplantısı yarın akşam Brüksel saatiyle 18.00’de başlayacak.

İŞTE DAKİKA DAKİKA BÖLGEDEN TÜM GELİŞMELER

23:57 ABD’DEN RUSYA’DAKİ VATANDAŞLARINA ÇAĞRI

ABD’nin Moskova Büyükelçiliği, Rusya’daki vatandaşlarına, ülkeden ayrılma seçenekleri varken bu fırsatı derhal değerlendirme tavsiyesinde bulundu.

23:26 MÜZAKERE ERTELENDİ

Rusya ve Ukrayna heyetleri, yarın sabah Belarus’un Gomel bölgesinde bir araya gelecek.

22:10 KİEV KUŞATILDI

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Associated Press’e verdiği röportajda, “Kiev kuşatıldı, tahliye imkansız” dedi Ayrıca Kiev’de sirenler tekrardan çalmaya başladı.

21:38 BELARUS’TAN UKRAYNA KARARI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, telefon görüşmesi yaptığı Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko’nun, Ukrayna’ya Belarus topraklarından saldırı gerçekleştirilmeyeceğine dair kendisine güvence verdiğini söyledi

Zelenskiy açıklamasında “Ona Ukrayna’ya Belarus’tan roketler fırlatılmamasını, uçaklar ve helikopterler havalanmamasını istediğimi söyledim. Belarus topraklarından Ukrayna’ya asker girmesini istemediğimi söyledim. Bunlara dair bana güvence verdi.”

21:20 THY’DEN EK SEFER

Türk Hava Yolları, Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonu sonrası hava sahasının sivil uçuşlara kapalı olması nedeniyle Ukrayna’ya komşu ülkelerden Türkiye’ye dönecek yolcuların talepleri doğrultusunda ek seferler planladı.

Buna göre; yarın Romanya Bükreş’ten iki seferin yapılması planlandı:

“Planlanan Bükreş – İstanbul ek seferlerinin kalkış saatleri yerel saat ile 28 Şubat TK6889 – 00:55, 28 Şubat TK6881 – 22:00 ve 1 Mart TK6883 – 21:45.”

20:26 MACARİSTAN’DAN UKRAYNA KARARI

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkenin sahip olduğu tüm silahlara ihtiyaç duydukları için Ukrayna’ya silah göndermeyeceklerini belirtti. Macaristan’ın tutumu değişmeyecek. Macaristan silahlı kuvvetlerinin, sınırları koruyabilmek için sahip olduğu tüm silahlara ihtiyacı var. Bu yüzden İtalya ve Almanya’dan farklı olarak Ukrayna’ya silah göndermeyeceğiz.

Brüksel’de, bizim her zaman yaptırımlara farklı yaklaştığımızı söyledim. Ama şimdi söylediklerimin önemi yok. Savaş süregeliyor ve şimdi ukalalık değil, birleşme zamanı. Bu nedenle, AB ülkelerinin anlaşmaya vardığı yaptırımlara destek veriyoruz.

20:05  Radyoaktif Atık İmha Tesisine FÜZE İSABET ETTİ

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Ukrayna’dan, başkent Kiev’deki radyoaktif atık imha tesisine füzenin isabet ettiği, radyoaktif salınım belirtilerinin tespit edilmediği bilgisini aldıklarını açıkladı.

20:03 AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN BİR İLK

Avrupa Birliği, tarihinde ilk kez savaştaki bir ülke için silah alımı ve teslimatını finanse edeceklerini açıkladı. ABD Yönetimi, Ukrayna’ya 6.4 milyar dolarlık askeri ve ekonomik yardım için görüşme yapıyor.

19:43 AVRUPA’DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR BELARUS’A DA YAPTIRIMLAR GELİYOR

Avrupa Birliği’ne üye olan tüm ülkelerin hava sahası Rus uçaklarına kapatılıyor.  Avrupa Birliği, Rusya ile birlikte hareket eden Belarus’a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacak.  Avrupa Komisyonu başkanı, Avrupa Birliği’nin Rusya Federasyonu Merkez Bankası ile tüm işlemleri yasaklayacağını söyledi

19:32 ZELENSKİ’DEN AÇIKLAMA

Zelenski yaptığı açıklamada “Belarus’taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli” ifadelerini kullandı.

19:05 UKRAYNA: BU BİR ZAFER

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya ve Ukrayna’nın müzakere kararı sonrası açıklama yaptı. Kuleba, “Rus ordusu peş peşe mağlubiyet yaşadıktan sonra bize ön şartsız görüşme yapabileceklerini bildirdiler. Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir” dedi.

18:51 HAVA SALDIRISI ALARMI

Kharkiv, Rivne, Chernihiv, Zhytomyr ve Volyn’de yeniden hava saldırısı alarmı verildi

18:02 MÜZAKERELER BAŞLADI

Ukrayna ve Rusya heyetleri arasında müzakereler başladı

17:01 UKRAYNA ORDUSU KİEV YAKINLARINDA FOSFORLU MÜHİMMAT KULLANDI İDDİASI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordu birliklerinin Kiev yakınlarındaki Gostomel hava üssü çevresinde fosforlu mühimmat kullandığını belirtti.
Bakanlık, Ukrayna ordusunun kullandığı mühimmatın Birleşmiş Milletler’in 1980 tarihli ‘İnsancıl Olmayan Silahlar’ Anlaşması’nın 3. protokolü tarafından yasaklı olduğunu anımsattı. Açıklamada ayrıca DHC silahlı güçlerin, Petrovskiy kenti yönünde 3 kilometre daha ilerleme kaydederek Ukrayna’nın Vostok operasyon ve taktik grubu birliklerini bozguna uğratmak üzere olduğu bildirildi. DHC güçlerinin, Anadol ve Andreyevka köylerini kontrol altına aldığı belirtildi.
Severodonetsk ilçesinde Ukraynalı radikal milliyetçilerin, çatışmadan kaçan askerleri onlara ateş açarak durdurmaya çalıştığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı, milliyetçilerin 4 Ukraynalı subayı öldürdüğünü kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Lviv bölgesinden Mariupol şehrine gelen Sağ Sektör saldırı birlikleri yerel sakinleri yıldırmaya çalışıyor. Milliyetçiler zırhlı araçları ve topları sivillerin yoğun yaşadığı mahallelere yerleştirerek yerel sakinleri canlı kalkan olarak kullanıyor” diye açıkladı.
Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin Ukrayna ordusunun işgali altındaki bölgelerden sığınmacıların gelmeye devam ettiğini dile getiren Konaşenkov, “Halihazırda Lugansk’a 300’den fazla aile geldi. Bu insanlara gereken tüm yardım sağlanıyor” ifadesini kullandı.

16:55 SAVAŞA KARŞIYSAN SARIL PANKARTI

Rusya’da bir kişi “Savaşa karşıysan, sarıl bana” pankartı açtı.

 

16:50 MÜZAKERE BAŞLIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna ve Rusya heyetleri ön koşul olmaksızın görüşeceklerini açıkladı. Ukrayna Başkanlık Ofisi ise Rusya ile müzakerelerin Belarus-Ukrayna sınırında gerçekleşeceğini duyurdu.

16.10 LİTVANYA RUS KANALLARININ YAYINLARINI DURDURDU

Litvanya tüm Rus kanallarının yayınlarını durdurdu

16.05 RUS MEDYASININ İDDİASINA GÖRE UKRAYNA RUSYA İLE MÜZAKERE GÖRÜŞMELERİ İÇİN BELARUS’A HEYET GÖNDERMEYİ KABUL ETTİ

Rus medyasının iddiasına göre Ukrayna, Rusya ile Belarus’un Gomel kentinde müzakere görüşmeleri yapmak için ikna oldu.

15.43 UKRAYNA’DA SAVAŞMAK İSTEYEN İNGİLİZLERE HÜKÜMET DESTEĞİ

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, “eğer yapmak istedikleri buysa” Ukrayna’da savaşacak İngiliz vatandaşlarını kesinlikle desteklediğini bildirdi. Truss, Rusya’nın Ukrayna saldırısına ilişkin BBC’ye yaptığı açıklamada, “Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yurt dışından insanların uluslararası bir güce katılmalarını istedi. Bunu destekliyor musunuz?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“Destekliyorum ve elbette bu, insanların kendi karar verebilecekleri bir şey. Ukrayna halkı, sadece Ukrayna için değil, tüm Avrupa için, özgürlük ve demokrasi için savaşıyor çünkü Putin’in meydan okuduğu şey bu. Kesinlikle, eğer insanlar bu mücadeleyi desteklemek istiyorlarsa, bunu yapmaları için onları desteklerim.”

Ukrayna’da Rusya’nın saldırısına karşı savaşmak isteyen yabancı gönüllüler için “Bölgesel Savunma için Uluslararası Lejyon” isminde birlik kurulacağı bildirilmişti.

15.15 İSRAİL, RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA ARABULUCULUK TEKLİF ETTİ

İsrail Başbakanı Bennett, Putin’e Ukrayna’daki savaşın durdurulması için Rusya – Ukrayna arasında arabuluculuk yapmayı teklif etti

15.00 ÇEKYA MİLLİ TAKIMI, ELEMELERDE RUSYA İLE OYNAMAYI REDDETTİ

Çekya, 2022 Dünya Kupası play-off elemelerinde Rusya ile oynamayı reddetti

14.55 UKRAYNA RUSYA’NIN MÜZAKERE GÖRÜŞMELERİ İÇİN BELARUS’TA BİR ARAYA GELME ÖNERİSİNİ REDDETTİ

Ukrayna, Rusya’nın Gomel’de barış görüşmeleri düzenleme talebini reddetti

14.35 BİLEŞMİŞ MİLLETLER (BM): RUSYA’NIN SALDIRILARI SONRASI 368 BİN MÜLTECİ UKRAYNA’DAN KOMŞU ÜLKELERE GEÇTİ

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından 368 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi

14.30 İTALYA DA HAVA SAHASINI RUSYA’YA KAPATTI

İtalya hava sahasını Rusya’ya kapattığını açıkladı

13.53 DANİMARKA HAVA SAHASINI RUSYA’YA KAPATTI

Danimarka hava sahasını Rusya’ya kapattı

13.50 RUSYA’NIN SALDIRILARINA KARŞI ZAPORİJYA’DA HALKA SİLAH DAĞITIMI YAPILIYOR

Zaporijya’da halka silah dağıtımı yapılıyor. Rus ordusu Harkiv’den ilerlediği zaman ilk saldıracağı yerin Zaporijya olacağı söyleniyor.

13.40 ALMANYA RUSYA’YA HAVA SAHASINI KAPATTI

Almanya Rusya’ya hava sahasını kapattı

13.35 UKRAYNA’DA MAHKUMLAR SAVAŞA KATILMALARI İÇİN SERBEST BIRAKILMAYA BAŞLANDI

Ukrayna’da savaşa katılmaları için mahkumlar serbest bırakılmaya başlandı

13.20 RUSYA BİR YERLEŞİM YERİNİ DAHA ELE GEÇİRDİ

Mariupol’in 20 km Güneydoğusunda Pavlopil köyü Rus güçlerin kontrolüne geçti

13.00  UKRAYNA ORDUSU, KİEVE YAKIN IRPİN ŞEHRİNİ RUS ORDUSUNDAN GERİ ALDI

Ukrayna  ordusu Başkent Kiev’e yakın Irpin şehrini Rus ordusundan geri aldı. Irpin’de çok sayıda Rus askeri öldürüldü.

12.15 RUSY, UKRAYNA’YA ASKERİ MÜDAHALE İÇİN MÜZAKERELERİ GÖRÜŞMEK ÜZERE BELARUS’TA BİR ARAYA GELMEYİ ÖNERDİ

Rusya, Ukrayna’ya müzakare görüşmelerinde bir araya gelmek için Belarus’un şehri Gomel’i önerdi

11.20 HARKİV’DE SOKAK ÇATIŞMALARI BAŞLADI

Rus ordusunun girmesi ile birlikte Harkiv’de sokak çatışmaları başladı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, şehrin yönetimini korumak için Rus ordusu ile çatışıyor.

10.05 KİEV’DE HAVA SALDIRILARI İÇİN UYARI YAPILDI

Başkent Kiev’de hava saldırı uyarılarının yeniden başladığı belirtildi. İnsanlara sığınaklara gitmeleri söylendi.

10.00 RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: UKRAYNA’NIN 975 TESİSİ İMHA EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, gazetecilere yaptığı açıklamada Rus ordusunun Ukrayna’nın askeri altyapısında yer alan 975 tesisi imha ettiğini duyurdu.
Konaşenkov, “Bunların arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 23 komuta ve iletişim merkezi, üç radar noktası, 31 S-300, Buk M-1 ve Osa uçaksavar füze sistemi, 48 radar istasyonu bulunuyor. Sekiz savaş uçağı ve yedi helikopter, 11 insansız hava aracı (İHA), iki adet Toçka-U taktik füzesi düşürüldü” diye konuştu.
Sözcü ayrıca ‘223 tank ve diğer zırhlı savaş araçlarının, (karada) 28 uçağın, 39 çok namlulu roketatar sisteminin, 86 sahra topunun ve havan topunun, 143 adet özel askeri aracın imha edildiği’ bilgisini verdi.

08.56 RUSYA HARKİV’E GİRDİ

Rus askeri araçları ve özel kuvvetleri Harkiv’e girdi, şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

06:32 UKRAYNA: RUSYA İLE OLASI MÜZAKEREDE KİEV DİKTE EDECEK

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile yapılacak olası müzakerelerde Ukrayna’nın dikte edeceği bir pozisyonda olacağını söyledi.

02: 40 RUSYA DA HAVA SAHASINI KAPATIYOR

Rusya, hava sahasını uçaklarına kapatan Litvanya, Letonya, Slovenya ve Estonya’ya karşı aynı yöntemle hamle yaptı. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, kararının, Rus uçaklarının bu devletlerdeki uçuşlarının yasaklanmasına cevap olarak verildiği belirtildi. Kararın transit uçuşları da kapsadığı belirtildi.

02:10 BMGK, BM GENEL KURULU OLAĞANÜSTÜ OTURUMU İÇİN TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bugün BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda olağanüstü oturum yapılması karar tasarısı için toplanacak. Toplantı, New York saati ile pazar günü 15.00’te (TSİ 23.00) yapılacak.

01:19 RUSYA’YA SWİFT YAPTIRIMI GELİYOR

ABD ve Avrupa Birliği Rusya’yı uluslararası bankacılık sistemi SWIFT‘ten çıkarma kararı aldı. Karar ortak açıklamayla duyuruldu. Yazılı açıklamayla eş zamanlı olarak, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de ‘AB’nin ABD ve diğer Batılı müttefikleriyle birlikte bir dizi Rusya bankasını SWIFT sisteminden çıkarmak dahil, yeni bir yaptırım paketi konusunda uzlaştığını’ açıkladı.

01:04 KİEV’DE SON DURUM

Başkent Kiev’de bombardıman ve şiddetli çatışma devam ediyor. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, ‘son dakika’ notuyla yaptığı paylaşımda “Kyiv bombardıman altında” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise Rus ordusunun gün boyunca üç Su-30 ve iki Su-25 savaş uçağı, 11 helikopter ve iki İl-76 nakliye uçağı kaybettiği belirtildi.

00:51 ALMANYA HAVA SAHASINI RUSYA’YA KAPATABİLİR

Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, yaptığı açıklamada, Berlin’in hava sahasını Rus uçaklarına kapatmasından yana olduğunu ve gerekli tüm önlemlerin alınması talimatını verdiğini belirtti.

‘Güvenilir bir kaynağı’ dayanak gösteren ARD televizyonunun Berlin ofisinden Matthias Deiss’ın Twitter’daki açıklamasına göre ise, AB ülkeleri hava sahalarını Rus havayolu şirketlerine kapatıyor.

00:38 UKRAYNA’YA SİLAH DESTEĞİ YAĞIYOR

Ukrayna’ya birçok silah ve savunma desteği yağıyor. Almanya hükümeti, Ukrayna’nın talep ettiği 400 adet tanksavar füzesinin Hollanda üzerinden gönderileceğini açıkladı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Scholz, “Rus saldırısı bir dönüm noktasıdır. Putin’in işgalci ordusuna karşı Ukrayna’nın savunmasına yardımcı olmak için elimizden gelenin en iyisini yapmak bizim görevimizdir. Bu nedenle Ukrayna’daki dostlarımıza 1000 adet tanksavar silahı ve 500 adet stinger füzesi tedarik ediyoruz” dedi. Ukrayna’ya gönderilecek füzelerin, ilk olarak Hollanda’ya satılarak, Almanya’nın onayının ardından Ukrayna’ya gideceği öğrenildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’ya yönelik yapılacak yardıma ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün, Ukrayna, Rusya’nın vahşi ve sebepsiz saldırısına karşı cesaret ve gururla savaşırken, Ukrayna’nın savunmasına acil destek için 350 milyon dolara kadar benzeri görülmemiş bir üçüncü yardıma onay verdim. Bu, ABD’nin geçtiğimiz yıl Ukrayna’ya taahhüt ettiği toplam güvenlik yardımını 1 milyar doların üzerine çıkarıyor” dedi.

Hollanda Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya tanksavar silah göndereceğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Ofisi, yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya savunma silahları ve yakıt gönderileceğini belirtti. Açıklamada, ülkedeki Rus medyasına ve Ukrayna’ya yapılan saldırılar hakkında yanlış bilgi yayan ‘fenomenlere’ karşı da harekete geçeceğini sözlerine ekledi.

00:00 PENTAGON: UKRAYNA’NIN YILAN ADASI OPERASYONU’NA KATILMADIK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya’nın, Ukrayna’nın Yılan Adası yakınlarındaki deniz harekatlarına ABD’nin hava desteği verdiği yönündeki iddiaları reddetti.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Rusya’nın, ABD’nin Ukrayna’nın Yılan Adası yakınlarındaki deniz harekatına katıldığına ilişkin iddiaları yanlıştır. İstihbarat, arama ve keşif yardımı ya da herhangi başka bir yardım sağlamadık. Bu da Rusya Savunma Bakanlığının başka bir yalanı” ifadesini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bugün yaptığı açıklamada, “Ukrayna gemileri, Yılan Adası yakınlarında Rus gemilerine saldırdığında, ABD’ye ait RQ-4 Global Hawk ve MQ-9A Ripper stratejik insansız hava araçları (İHA) kışkırtma yapılan bölgede geziyordu” ifadesini kullanmıştı. Konaşenkov, ABD’ye ait İHA’ların Ukrayna gemilerini yönlendirdiğini tahmin ettiklerini söylemişti.