Kuzey Irak’ta MİT-TSK operasyonu: Erbil saldırısının planlayıcıları vuruldu

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2019 Perşembe 12:08 pm - Güncelleme: 25 Temmuz 2019 Perşembe 12:58 pm

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Kuzey Irak’ta düzenlenen iki ayrı operasyonla Erbil saldırısının planlayıcıları vuruldu.

Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli diplomat Osman Köse, geçen 17 Temmuz’da Erbil’de restoranda uğradığı silahlı saldırıda şehit edildi. MİT, bir gün sonra saldırıyı planlayan teröristleri tespit edip, takibe aldı. İlk operasyon, saldırıdan 1 gün sonra 18 Temmuz’da Duhok’ta gerçekleştirildi. Teröristlerin içinde bulunduğu araç, Erbil’den çıkışından itibaren yerel istihbarat unsurlarının da katkısıyla takip edildi. Yerleşim yerinden uzak bir alanda araç, TSK unsurlarınca vuruldu ve teröristler öldürüldü.

Yan masaya oturup sipariş vermişler! Erbil’deki saldırının detayları ortaya çıkıyor

 

İkinci operasyon da 6 gün sonra 24 Temmuz’da düzenlendi. Teröristlerin içinde bulunduğu araç, Irak’ın kuzeyinde Batika kırsalında vuruldu. Operasyonlarda Osman Köse’ye yönelik suikastın 2 planlayıcısı ve korumaları öldürüldü.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, Kuzey Irak’taki operasyonla ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu. Başbuğ, operasyonun büyük bir başarı olduğunu vurguladı. Coşkun Başbuğ’un açıklamaları şöyle: “Başka hiçbir istihbarat teşkilatının başaramayacağı bir destan yazılıyor. Biz saldırının yapıldığı ilk gün bu sıradan bir terör saldırısı değil, evvelinde bir çalışma yapılmış, doğrudan hedef gözeterek yapılan bir saldırı… Arkasında da bir devlete ait istihbaratın devreye girdiğini söylemiştim. Şu ana kadar belgeler doğrular nitelikte.

Susturucu takılması, bu konuda özel eğitilmiş teröristlerin bir yerde hazırlandığını gösteren deliller. İstihbarat dünyası kendi içindeki insan hakları sınırlarını zorlayacak savaşlar içeren bir dünya. Bu operasyonlarda genelde tetikçiye ulaşmak bile çok büyük başarı olmasına rağmen, bizimse zincirleme operasyonlarla adeta tümevarım diyebileceğimiz bir noktaya doğru hızla ilerliyor.

MİT failleri hemen yakaladı. Sorgulama sonucu Duhok’ta Batika’daki operasyonlar ortaya çıktı. Ben bu operasyonun daha da ilerleyebileceğini düşünüyorum.”