‘Suriye Ordusu Tabka ve Til Temir’e girdi’

Yayın tarihi: 14 Ekim 2019 Pazartesi 9:36 am - Güncelleme: 14 Ekim 2019 Pazartesi 12:58 pm

Suriye Ordusu’nun daha önce DSG tarafından kontrol edilen bölgelerden olan Tabka şehrine giriş yaptığı belirtildi. Ardından da ordunun Rakka yakınlarındaki Til Temir’e girdiği haberi geldi. Türkiye’nin dün kontrol altına aldığı Tel Abyad kentinin 35 kilometre güneydoğusunda yer alan Til Temir, Rakka’ya yakın olması nedeniyle de büyük bir stratejik öneme sahip.

Dün akşam saatlerinden itibaren Suriye’nin kuzeyine doğru ilerleyen Suriye ordusunun Tabka şehrine giriş yaptığı öğrenildi.

Al Mayadeen tarafından aktarılan habere göre Suriye hükümetinden konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Tabka şehri, Rakka’nın batısında bulunuyor.

Öte yandan, SANA tarafından aktarılan bir diğer habere göre ise Suriye ordusu ‘Türk saldırganlığına karşı koymak üzere’ Türkiye sınırındaki Til Temir’e asker konuşlandırıyor. Sputnik muhabiri Hikmet Durgun’un aktardığına göre de Suriye ordusu DSG ile varılan anlaşma doğrultusunda Til Temir’e bu sabah saat 04.30 sıralarında giriş yaptı. Büyük bir konvoyla giriş yapan ve havadan da korunan Suriye ordusu birlikleri halk tarafından sevinçle karşılandı.

Türkiye’nin dün kontrol altına aldığı Tel Abyad kentinin 35 kilometre güneydoğusunda yer alan Til Temir, Rakka’ya yakın olması nedeniyle de büyük bir stratejik öneme sahip.

Rejime yakın El Mayadin televizyonu, ordu güçlerinin YPG’li teröristlerin kontrolündeki Rakka vilayetine bağlı Tabka kentine girdiğini duyurdu.

Suriye resmi haber ajansı SANA ise Suriye askerlerinin ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke vilayetine bağlı Tel Temer kasabasına konuşlandırıldığını öne sürdü.

SANA muhabiri, Hakese ve Kamışlı’daki bazı kentlerde bulunan okullar gibi birçok devlet kurumuna Suriye bayrağı çekildiğini aktardı.

Suriye rejiminden konuya ilişkin henüz bir resmi açıklama gelmiş değil. Dün gece de SDG mensuplarının ordu güçlerinin Menbiç’e girmesine izin verdiği yolunda haberler Arap medyasına yansımıştı.

 

‘Suriye ordusu Menbiç’e girdi’ iddiası… ABD askerleri engel olamaya çalıştı… Rus uçakları İdlip’i vurdu

DÜN GECE NELER OLMUŞTU

Suriye hükümet güçlerinin Halep’in kuzeyindeki Menbiç kentine girdiği iddia edildi. Şam yönetimine yakınlığı ile bilinen El Mayadin televizyonu, Suriyeli askerlerin Halep’in 85 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Menbiç kentine girdiklerini iddia etti.
Habere göre Kürt ‘milis birlikleri’ bölgeye gelen hükümet güçlerinin giriş kontrol noktalarından girişine izin verdi.

​Sputnik Arapça’ya konuşan askeri bir kaynak, Suriye ordusunun Rakka ve o bölgede bulunan petrol kuyularına yöneldiğini söyledi.

‘ABD GÜÇLERİ MENBİÇ’İN BATISINDA SURİYE ORDUSUNUN BÖLGEYE GİRİŞİNE ENGEL OLMAYA ÇALIŞTI’

Öte yandan, ​El Mayadin televizyonunun bildirdiğine göre, ABD güçleri Menbiç’in batısında Suriye ordusunun bölgeye girişine engel olmaya çalıştı.

​Sputnik’e konuşan bir saha kaynağı, Suriye ordusunun Kobani’ye doğru hareket ettiğini bildirdi.

Amerika’nın Sesi muhabiri Mahmut Bali de, Suriye askerlerinin Ruslarla beraber Menbic’in kuzeyindeki Sacur’a girdiğini bildirdi.

Reuters ajansı da, Lübnan merkezli ve Suriye hükümetine yakın çizgideki Al Mayadeen televizyonunun “Suriye ordusu 48 saat içinde Kobani ve Menbic’e girecek” dediğini aktarmıştı.

Bu iki bölge Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolünde bulunuyor ve Türkiye’nin açıkladığı güvenli bölge sınırları içerisinde kalıyor.

Ancak BBC Türkçe, Kobani’deki kaynakların, kendilerine Suriye ve Rus ordusunun kente gireceğine dair bir bilgi ulaşmadığını, bölgede durumun sakin olduğunu aktardığını bildirdi.

Şam yönetimine yakınlığı ile bilinen El Mayadin televizyonu, Suriyeli askerlerin Halep’in 85 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Menbiç kentine girdiklerini iddia etti.

Habere göre Kürt ‘milis birlikleri’ bölgeye gelen hükümet güçlerinin giriş kontrol noktalarından girişine izin verdi.

KOALİSYON YETKİLİSİ DE TEYİT ETTİ

Daily Telegraph gazetesine konuşan bir IŞİD karşıtı koalisyon yetkilisi de Suriye yönetimiyle SDG arasındaki anlaşmayı doğruladı.

ABD SAVUNMA BAKANI ‘ANLAŞABİLİRLER’ DEMİŞTİ

ABD Savunma Bakanı Mark Esper bugün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin harekatının ilk başta planlanan bölgelerin ötesine geçerek hem daha güneye, hem de batıya genişleyeceğini, SDG’nin ise Moskova ve Şam’la bir anlaşma yapma ihtimalinin bulunduğunu söylemişti. Esper, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu nedenle, Suriye’nin kuzeyinde bulunan yaklaşık 1000 Amerikan askerini güneye kaydırma emri verdiğini söylemişti.

Suriyeli Kürtlerin Fırat’ın batı kıyısında kontrol ettikleri stratejik Menbic kenti ile Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin hemen güneyindeki Kobani de ABD’nin bu bağlamda çekileceği noktalardan ikisi.

‘ABD GÜÇLERİ MENBİÇ’İN BATISINDA SURİYE ORDUSUNUN BÖLGEYE GİRİŞİNE ENGEL OLMAYA ÇALIŞTI’

Öte yandan, ​El Mayadin televizyonunun bildirdiğine göre, ABD güçleri Menbiç’in batısında Suriye ordusunun bölgeye girişine engel olmaya çalıştı.

Rus uçakları İdlib’i vuruyor

Tele1 ve ABC kaynaklarından gelen bilgilere göre, Rus uçakları İdlib’i vuruyor. Rus uçaklarının idlib’de vurduğu bölgenin adı Jeriko.

Rusya hava kuvvetleri, İdlib’e hava saldırısı düzenledi.

MENBİC VE KOBANİ NEDEN ÖNEMLİ?

Fırat’ın batı kıyısında ve Türkiye ile ÖSO’nun (yeni adıyla Suriye Milli Ordusu) kontrol ettiği Cerablus’un hemen güneyinde bulunan Menbic, uzun süredir ABD ile Türkiye arasında anlaşmazlık konusuydu. ABD askerleri kent merkezinde Menbic Askeri Konseyi’yle, kent kırsalında da TSK ile ortak devriye geziyordu. Türkiye ABD’den kontrolün TSK’ye bırakılmasını uzun zamandır talep ediyor ve Menbic Yol Haritası adı verilen sürecin uygulanmadığını belirtiyordu.

Suruç’un hemen güneyindeki Kobani’deki IŞİD kuşatmasıysa, ABD’nin YPG’yle IŞİD’e karşı ortaklığının ilk başladığı yerlerden biri olma özelliğini taşıyor. 13 Eylül 2014 – 26 Ocak 2015 arasında IŞİD kuşatması altında kalan kente ABD havadan gıda ve silah yardımı yapmıştı. Bu süreçte 100 bini aşkın Kürt sığınmacı IŞİD dehşetinden kaçarak, Kobani’den tek çıkış yolları olan Türkiye sınırına akın etmiş, Ankara mülteci akınını gerekçe göstererek sınırı bir süre kısmen kapatmıştı.

ABD’nin Kobani’de iki üssü bulunuyordu.