Suriyeliler miting yaptı. Karşıtlar saldırdı, arbede yaşandı

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2019 Cumartesi 6:03 pm - Güncelleme: 29 Temmuz 2019 Pazartesi 1:48 pm

Suriyeliler miting için toplandı, karşıt gruplar eylemcilere saldırmak isteyince arbede yaşandı. İstanbul Saraçhane’deki bazı Suriyeliler miting için toplandı. Derneklerinin çağrısıyla yapılan eyleme, polis müdahalesi geldi. İki kişi gözaltına alındı.

Göçmen derneklerinin düzenlediği mitinge yaklaşık 100 kişi katıldı ve bir açıklama yapıldı. Bozkurt işareti yapan grupla Suriyeliler arasında arbede yaşandı. Polis müdahale ederek arbedeyi önledi. “Kahrolsun Irkçılık, Yaşasın Kardeşlik” sloganları atıldı.

 

 

Göçmen derneklerinin açıklama yaptığı yere gelen bir grup ülkücü, sloganlarla eylemi protesto etti. “Ne mutlu Türküm diyene” sloganları atan gruba, eylem yapanlar da “Muhacirler Allah’ın emanetidir” sloganlarıyla karşılık verdi. Suriyeliler miting için toplandı. Daha sonra ülkücü grup, eylem yapanlara yönelik saldırı girişiminde bulundu. Polis araya girerek saldırıya engel oldu.

 

Soylu ‘kimseye bir şey yaptırmayız’ demişti… Ve Suriyeliler sokağa çıkıyor

 

SOYLU ‘YAPTIRMAYIZ’ DEMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Yaptırmayız” açıklamasına rağmen İstanbul’daki Suriyeliler, valiliğin kentte kaydı olmayan Suriyelilerin kayıtlı bulundukları şehirlere gönderilemesine ilişkin kararını protesto etmek amacıyla bugün saat 17.00’de Fatih’te eylem yapma kararı aldı.

 

İstanbul Valiliğinin kentte kayıtlı olmayan Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi kararı, ÖZGÜRDER, Mülteci Hakları Derneği, MAZLUMDER ve Hukukçular Derneği tarafından protesto edildi.

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklama yapmak isteyenlere saldıranlar polis tarafından Saraçhane Parkı’nın dışına götürüldü. Açıklamanın ardından saldırgan grubun eylemcilere yeniden saldırı girişiminde bulunması üzerine polisler biber gazı kullandı ve 2 kişi gözaltına alındı.

“KAHROLSUN IRKÇILIK, YAŞASIN KARDEŞLİK”

Eylemde söz alan ÖZGÜR DER Başkanı Rıdvan Kaya mültecilere yapılan ayrımcılığa dikkat çekerek, “‘Burada bulunamazlar, bu havayı soluyamazlar’ diyenler ırkçıdır” ifadelerini kullandı. İstanbul’da bulunan göçmenlerin geri gönderileceği açıklamasını protesto eden katılımcılar, “Savaşlardan katliamlardan, tecavüzlerden kaçarak sığınmış mazlum halkın yanında olmak için buradayız” mesajı verdi.

“Muhacirler Allah’ın emanetidir”

Özgürder, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve Hukukçular Derneği’nin, İstanbul Valiliğinin kentte kayıtlı olmayan Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi kararını protesto etmek amacıyla Saraçhane’de yaptığı yaptığı eylem sırasında arbede çıktı. Göçmen derneklerinin açıklama yaptığı yere gelen bir grup eylemi protesto etti. “Ne mutlu Türküm diyene” sloganları atan gruba, eylem yapanlar da “Muhacirler Allah’ın emanetidir” sloganlarıyla karşılık verdi.