Yanardağ ‘Nereye harcıyorsunuz?’ diye sordu, RTÜK’ün yanıtı para cezası oldu

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 2:57 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 4:22 pm

İktidarın sansür aracı haline gelen RTÜK, TELE1’e kurulu eleştirdiği gerekçesiyle para cezası kesti. Kurul, Halk TV’ye ise iki ceza birden verdi.

İktidarın ‘ekran koruyucusu’ ve sansür aracına dönüşen RTÜK, TELE1 ve Halk TV’ye yeni cezalar kesti.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, RTÜK’e kesilen cezalar nedeniyle ödenen paraların nereye harcandığını sormuştu. RTÜK, Yanardağ’ın bu sözleri nedeniyle TELE1’e para cezası kesti.

RTÜK Üyesi Okan Konuralp kurulun TELE1’e ilişkin kararı için “Basın, ifade ve düşünce özgürlüğünün güvencesi altında olan ve üstelik Sayıştay raporuna dayanan eleştiriler nedeniyle RTÜK, TELE1’e para cezası verdi” ifadesini kullandı.

İktidarın sopası RTÜK TELE1 ve Halk TV’ye bir ceza daha verme hazırlığında

YANARDAĞ ‘ANAYASAL SUÇ’ TEPKİSİ

Yanardağ, Twitter hesabından cezaya şöyle tepki gösterdi: “RTÜK anayasal bir suç işlemeyi sürdürüyor. Mahkeme kararı olmadan, basın ve ifade özgürlüğünü engellemeye, halkın sesini kesmeye çalışıyor. Öyle ki, RTÜK yine kendisini mahkeme yerine koyarak (sıkıyönetim mahkemesi demek galiba daha doğru) TELE 1 ve Halk TV’ye ceza verdi. İktidarın baskı ve sansür aygıtı gibi çalışan RTÜK, Halk TV’ye CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun daha önce “suç” saydığı videosunu bir kez daha yayınladı diye; TELE 1’e ise kendisini, (yani RTÜK’ü) eleştirdiği için ceza verdi, iyi mi! Tarih bu zihniyeti mahkum edecektir. RTÜK, iktidarın eleştirilmesini, mahkeme kararı olmadan “suç” saymayı sürdürüyor. Mahkemeleri aşan bir yetki kullanıyor. Üstelik, milletvekili ve ana muhalefet lideri sıfatıyla yapılan konuşmaları, dahası kendisinin eleştirilmesini bile bu zihniyetle yasaklamaya kalkıyor.”

Yanardağ’dan RTÜK Başkanı’na açık çağrı: 24 Temmuz’da TELE1’e bekliyorum

HALK TV’YE İKİ CEZA BİRDEN

RTÜK, 30 Mayıs’taki toplantısında, Kılıçdaroğlu’nun TURKEN Vakfı açıklamalarını canlı yayınlayan 4 tv kanalına para cezası vermişti. HalkTv de karara tepki olarak, cezaya gerekçe gösterilen Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını yeniden yayınlamıştı.

Kurul Halk TV’ye de bu nedenle birlikte iki ceza daha birden kesti. Konuralp Halk TV’nin cezalarını ise şöyle açıkladı:

“Siyasi iktidarın, “ekran koruyucusu” rolünü üstlenen RTÜK, Halk TV’ye “CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu” cezası kesti. RTÜK, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun 24 Mayıs 2022 tarihli “TURKEN Vakfı” açıklamasını ikinci kez yayınlayan Halk Tv’ye ikinci kez idari para cezası verdi. (1) HalkTv’ye HDP Mv. Mehmet Tiryaki’nin, Öcalan için kullandığı “Sayın” ifadesi nedeniyle para ve 3 kez program durdurma cezası da verildi. Oysa ki ifadenin suç olmaktan çıkartıldığını iktidar mensupları övünerek anlatıyordu. Yargıtay içtihatları da ifadeyi suç kabul etmiyor!”

MAHİROĞLU İLE RTÜK BAŞKANI ARASINDA TARTIŞMA

Bu arada karar öncesi Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu ile RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin arasında tartışma çıktı.

Mahiroğlu sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, ‘korkmuyoruz’ mesajı verdi ve “RTÜK kendini aştı, ceza verdiği yayına yine ceza vermek için toplanıyor. Amaç; gözdağı vermek, seçimlerden önce korku iklimi yaymak.Dilini yutan yutsun, gözünü kör eden etsin, biz onlardan olmayacağız, hele konu ülkemizse. Doğruları söylemek için kimseden izin almayacağız” ifadelerini kullandı.

‘SÖZDE MAĞDURİYET’

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin ise Mahiroğlu’nun paylaşımına cevap verdi. Şahin, “Müeyyideye konu olan yayın ihlalini tekrar yayınlarsanız elbette bir yaptırımı olacaktır. Konuyu çarpıtarak, halkı yanıltarak sözde mağduriyet üreten nezaketsiz tutumunuzu vicdanlara sevk ediyorum. İhlallerinize ise hukuk çerçevesinde gereği zaten yapılacaktır” dedi.

‘BU SÖZLERİNİZ İHSAS-I REY DEĞİL Mİ?’

Şahin’in sözlerine Mahiroğlu’ndan da yanıt geldi. Mahiroğlu, şu ifadeleri kullandı: “Hangi ülkede bir genel başkanın açıklamasını canlı yayınlamak suç? Hem AYM, hem AİHM kararları var: Konuğun canlı yayındaki sözlerinden kanal sorumlu tutulamaz. Kaldı ki Sn Kılıçdaroğlu konuk değil. Yaptığımız; bir siyasetçinin açıklamasını yayınlamak. Bu da kanalın temel işidir. Kendinizi mahkeme yerine koyuyorsunuz. RTÜK Başkanı olduğunuza göre Sn Kılıçdaroğlu’nun sözlerinin suç olduğuna ilişkin bir mahkeme kararı olmadan ceza veremeyeceğinizi biliyor olmalısınız. Ayrıca bu sözleriniz ihsas-ı rey değil mi? Siz karar vermişsiniz, toplantıya ne gerek var?”

İktidarın sopası RTÜK’ten TELE1, Halk TV ve KRT’ye bir ceza daha