Putin-Erdoğan zirvesinin ardından ortak bildiri

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2022 Cuma 8:22 pm - Güncelleme: 5 Ağustos 2022 Cuma 9:10 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin‘in 4 saat süren görüşmesinin ardından ortak bildiri yayınlandı. Doğal gaz ödemelerinde kısmen rubleye geçilmesinde anlaşma sağlandığı açıklandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, 4 saat sürdü.

Görüşmenin ardından ortak bildiri yayınlandı. Bildiride, “Liderler, Suriye’de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eş güdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir” denildi. Ortak bildiride, Erdoğan ve Putin’in Ukrayna’dan tahıl ve gıdanın taşınmasına yönelik İstanbul anlaşmasının imzalanmasında iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin rol oynadığını teyit ettiği belirtildi.

Erdoğan görüşmesinden sonra Putin: Tüm sorunlar henüz çözülmedi

GAZ ÖDEMELERİNDE ‘KISMEN’ RUBLEYE GEÇİLİYOR

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, görüşme sonrası yaptığı açıklamada “Erdoğan ve Putin gaz ödemelerinin kısmen Rus rublesi ile yapılması konusunda anlaştı” dedi.

Ortak bildiri şöyle:

‘İLİŞKİLER BÖLGESEL VE KÜRESEL SINAMALARA KARŞIN İLERLETİLMELİ’

İki lider, Türkiye-Rusya ilişkilerinin, mevcut bölgesel ve küresel tüm sınamalara rağmen, karşılıklı saygı ve mütekabil çıkarların tanınması temelinde ve uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olarak ilerletilmesi yönündeki ortak iradelerini teyit etmişlerdir. Bu anlayış çerçevesinde Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin gündeminde yer alan konular üzerinde kapsamlı istişarelerde bulunan liderler; iki ülke arasındaki ticaret hacminin tespit edilen hedefler doğrultusunda ve dengeli bir temelde artırılması; ekonomi ve enerji alanlarında iki ülkenin birbirlerinden beklentilerinin mütekabiliyet çerçevesinde karşılanması; ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde uzun süredir iki ülke gündeminde bulunan konularda işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalmışlardır.

Akkuyu tartışmalarının perde arkasında ne var?

‘İSTANBUL MUTABAKATI TAM OLARAK UYGULANMALI’

Bölgesel konular bağlamında, liderler, Türkiye ile Rusya arasında var olan samimi, açık sözlü ve güvene dayalı ilişkilerin bölgesel ve uluslararası istikrarın tesisi açısından taşıdığı kilit öneme işaret etmişledir. İki lider bu çerçevede, Ukrayna limanlarından tahıl ve gıda ürünlerinin emniyetli taşınmasına yönelik İstanbul mutabakatına varılmasında iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin rol oynadığını teyit etmişlerdir. İki lider, Rusya’nın tahıl, gübre ve gübre üretimi için gerekli hammaddenin kesintisiz ihracı dahil, İstanbul mutabakatının lafzı ve ruhuna uygun şekilde tam olarak uygulanması lazım geldiğinin altını çizmişlerdir.

SURİYE VE LİBYA MESAJI

Suriye’deki son gelişmeler üzerinde durulan görüşmede liderler, ülkede kalıcı çözüme ulaşılması için siyasi sürecin ilerletilmesine atfettikleri önemin altını çizmişlerdir. Liderler, Suriye’nin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettikleri öneme işaretle, Suriye’de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.

Erdoğan 6’lı masayı hedef aldı: Masanın altı farklı üstü farklı

İki lider, Libya’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine olan güçlü bağlılıklarını vurgulamışlardır. Libyalılar arasında mümkün olan en geniş mutabakat temelinde serbest, adil ve muteber seçimlerin düzenlenmesinin önemini vurgulamış ve BM himayesinde yürütülen Libya liderliğindeki ve Libya sahipliğindeki siyasi sürece desteklerini yinelemişlerdir.

‘KONSEY TOPLANTISI TÜRKİYE’DE YAPILACAK’

Liderler, Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin müteakip toplantısının Türkiye’de gerçekleştirilmesi üzerinde mutabık kalmışlardır.”

Arşiv unutmaz! Erdoğan: Asgari ücretle bugün daha az alıyorsan bize oy verme