Seçim öncesi AKP’den Öcalan atağı: Avukatından ilk açıklama

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2019 Perşembe 3:35 pm - Güncelleme: 16 Mayıs 2019 Perşembe 4:55 pm

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına ilişkin kararların kaldırıldığını ve görüşme imkanı getirildiğini açıkladı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesini kabulünün ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

AA’nın geçtiği bilgiye göre, bakan Gül, Öcalan’la ilgili “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” dedi.

Basın mensuplarına konuşan Gül, şunları söyledi:

İstanbul, Diyarbakır, Silivri, Urfa’ya gidildi. Yine birçok cezaevine, İmralı’ya da gidildi. Orayı da ziyaret ettiler. Dolayısıyla; tüm cezaevlerinde, ilgili şahıs, tutuklu, mahkumlarla görüşmeler sağlandı. Bunlarla ilgili genel itibariyle daha önceki ziyaretlerde olumlu gelişmeler olduğunu ifade ettiler. Biz, işkence, kötü muameleye sıfır tolerans anlayışıyla yola çıkmış; özgürlükçü, demokrasiyi geliştiren bir anlayışla yola devam edeceğiz. Dolayısıyla bu konudaki eleştiri ya da önerileri dikkatle takip edeceğiz. Görüşme, İmralı ziyareti oldu.

Cumhurbaşkanlığının yandaş yazarından canlı yayında sürpriz çıkış! ‘Sayın Öcalan’

ÖCALAN’IN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

KARAR 17 NİSAN’DA ALINDI

Öcalan’ın avukatı İbrahim Bilmez, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün İmralı tecridine dair “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” sözlerini ve Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) 7 Mayıs’ta İmralı’ya yaptığı ziyareti Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.
Bilmez, 2 Mayıs’tan sonra yaptıkları başvurulara olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmediğini belirterek, “Müvekkilimizle görüşme taleplerine yanıt verilmediği için bugüne kadar taleplerimiz zimmi olarak reddedilmiş oldu” dedi.

Bilmez, Bakan Gül’ün açıklamasının yeni bir durum olmadığını ifade ederek, “Bakanın yaptığı açıklama bizim için yeni bir durum değil. Biz Bursa İnfaz Hakimliği’nin o hukuka aykırı olan kararını 17 Nisan’da kaldırdığını zaten biliyorduk. Ki bunu da kamuoyu ile zaten paylaştık. 2 Mayıs’ta gerçekleşen avukat görüşü de söz konusu mahkeme kararının ardından gerçekleşebilmişti. Biz her gün için müvekkilimizle görüş yapmak için başvuru yapıyoruz. Önemli olan Bakanın da açıklamasında ifade ettiği gibi, her hangi bir yasal engel olmadığı için bundan sonra müvekkilimizle görüştürülüp görüştürülmeyeceğimizdir. Dediğim gibi önemli olan yaptığımız başvurulara olumlu yanıt verilmesidir. Biz hukukun gereğini yerine getirilmesini istiyoruz” dedi.

Başvurulara olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt verilmiyor

2 Mayıs’tan sonra yaptıkları başvurulara olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt verilmediğini kaydeden Bilmez, “Bugüne kadar yaptığımız başvurulara ne olumlu, ne de olumsuz yanıt verilmedi. Ama müvekkilimizle görüşme taleplerine yanıt verilmediği için bugüne kadar taleplerimiz zimmi olarak reddedilmiş oldu” dedi.