TELE1 susmayacak! Mahkeme RTÜK’ün TELE1’i karartma kararına dur dedi

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2020 Salı 9:48 am - Güncelleme: 21 Temmuz 2020 Salı 5:52 pm

RTÜK’ün TELE 1’e verdiği 5 günlük ekran karatma cezasına ilişkin kanalımız avukatları ve RTÜK üyelerinin açtığı yürütmeyi durdurma talepleri Ankara 4. Ve 23. İdare Mahkemeleri tarafından, cezanın doğrudan basın özgürlüğü ve yurttaşların haber alma hakkına müdahale niteliğinde olduğuna hükmederek cezanın yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun TELE1’e ilişkin tarihinde ilk kez verdiği “ekran karartma” cezasi İdare Mahkemeleri tarafından durduruldu.

RTÜK’ün tarihinde görülmeyen bir şekilde verdiği ekran karartma cezasına kanalımız avukatları ve karara muhalefet şerhi koyan RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp tarafından yürütmeyi durdurma talebinde bulunulmuştu.

Ankara 4. Ve 23 İdare Mahkemeleri ayrı ayrı verdikleri kararlarda RTÜK’ün kararının yürütmesini durduldu.

23. İdare Mahkemesİ RTÜK’ün verdiği karara esas evrakları isteyerek kararı esastan incelemeye aldı. 4. İdare mahkemesi ise cezanın doğrudan basın özgürlüğü ve yurttaşların haber alma hakkına müdahale niteliğinde olduğuna hükmetti.

Mahkeme tarafından oybirliğiyle alınan karar, RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşçı tarafından sosyal medyada duyuruldu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP’li üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp’in açtığı davada Ankara 4. İdare Mahkemesi, RTÜK’ün TELE 1’e verdiği 5 günlük ‘ekran karartma’ cezasının yürütmesini oy birliği ile durdurdu.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Taşçı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “RTÜK’ün Tele 1’e verdiği 5 günlük ekran karatma cezasına ilişkin açtılan davada Ankara 4. İdare Mahkemesi, cezanın doğrudan basın özgürlüğü ve yurttaşların haber alma hakkına müdahale niteliğinde olduğuna hükmederek cezanın yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi.” dedi.

YANARDAĞ: TELE1 EKRANI KARARMAYACAK!

Mahkemenin kararının ardından açıklama yapan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, destek olan herkese teşekkürlerini ileterek, “Sansüre karşı mücadelenin ilk etabını kazandık. Ankara Bölge İdare Mahkemesi “yürütmenin durdurulması” kararı verdi. Karartmaya muhalif olan RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Okan Konuralp’n itirazını karara bağladı. TELE1 ekranı kararmayacak. Destek veren dostlarımıza teşekkür ederim.” diye konuştu.