İsveç ve Finlandiya NATO’ya resmen başvurdu

Yayın tarihi: 18 Mayıs 2022 Çarşamba 9:20 am - Güncelleme: 18 Mayıs 2022 Çarşamba 9:40 am

İsveç ve Finlandiya’nın NATO‘ya üyelik için resmi başvuru yaptığı açıklandı.

Finlandiya ve İsveç, NATO’ya katılmak için müttefik karargahında resmi başvuruda bulundu. İki ülkenin, bu sabah resmi başvurularını NATO karargahına sunduğu açıklandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın NATO temsilcilerinin başvuru mektuplarını sunması sonrası düzenlenen kısa törende, “Bu, yakalamamız gereken tarihi bir an” dedi. Stoltenberg, “İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma taleplerini memnuniyetle karşılıyorum. Sizler bizim en yakın ortaklarımızsınız ve NATO’ya ye olmanız, ortak güvenliğimizi artıracak” ifadelerini

Başvurunun ardından katılım takviminin birkaç hafta sürmesinin beklendiği aktarıldı. Diplomatlar, 30 müttefik parlamentonun tümünün onaylanmasının bir yıla kadar sürebileceğini belirtti.

Rusya ile 1300 kilometrelik bir sınırı paylaşan Finlandiya ve İsveç, Soğuk Savaş sırasında NATO’ya üye olmayarak tarafsızlık politikası izlemişti. İki ülke, yıllardır NATO tatbikatlarına katılım gösterse de, resmi üyelikten kaçınmıştı.

Ukrayna savaşı sonrasında gelen üyelik talebi, NATO açısından simgesel önem taşıyor. Rusya ise sürecin takip edileceğini, NATO’nun askeri altyapısının bu ülkelere yayılması halinde karşılık verileceğini açıklamış durumda.

Öte yandan, NATO’ya yeni üyelikler için 30 müttefikin tamamının onayı gerekirken, Türkiye’nin veto sinyali nedeniyle sürecin nasıl ilerleyeceği merak konusu.

İsveç NATO’ya başvuru belgesini imzaladı

TÜRKİYE’NİN İTİRAZLARI

Ankara teröre destek verdikleri iddiasıyla Finlandiya ve İsveç’in üyeliğine karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanı AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün bir kez daha Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğine onay vermeyeceğini söyledi. Erdoğan “İknaya gelmek için yorulmasınlar” dedi.

Erdoğan’dan İsveç ve Finlandiya’ya: Yorulmasınlar

RUSYA ‘DOĞRUDAN TEHDİT DEĞİL’ DEMİŞTİ

Rus lider Vladimir Putin, ülkesinin Finlandiya ve İsveç ile sorunu olmadığını savundu. NATO’nun genişlemesine karşı doğrudan bir tehditte bulunmadı. Ancak örgütün askeri altyapısının bu ülkeleri kapsayacak şekilde genişletilmesi halinde “karşılık verileceğini” söyledi. Putin, “Bize karşı nasıl bir tehdit yaratacağını göreceğiz, ona göre karşılık vereceğiz” dedi.

Putin’in yakın çevresinden, eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, geçen ay, Baltık kıyısındaki toprağı Kaliningrad’a nükleer silah ve hipersonik füze konuşlandırabileceğini söylemişti.

Almanya’dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Türkiye’yi ikna edeceğiz