İçişleri’nden ‘İBB’de terör’ soruşturmasıyla ilgili açıklama

Yayın tarihi: 5 Nisan 2022 Salı 2:09 pm - Güncelleme: 5 Nisan 2022 Salı 2:47 pm

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne başlatılan ‘terör’ soruşturmasına ilişkin dikkatçeken bir açıklama yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Çalar Saat programında, İBB hakkındaki soruşturmaya değindi ve cadı avına benzetmesinde bulundu.

İmamoğlu, “Bir suçlu varsa suçunu elbette çeker, bunu herkes için konuşuyorum. İkincisi şu ana kadar 8 kişi. Aylar önce manşetler atıldı. 121 milyar lirası kayıp diye İBB’nin. 3 yıldır karaladılar, yerden yere vurdular, iftiralar attılar. Bu bakanın ilk hakareti de değil bana. Bu memleket adına utanç verici bir konuşma yapmıştır, 86 bin İBB çalışanını zan altında bıraktılar. Bugün gelinen ortada bir şey yok, fos çıktı. 100’e yakın müfettiş var oturtacak yer bulamıyoruz. Girmedikleri konu kalmadı. Bir şey bulmadan gelmeyin talimatı almışlar belli ki” diye konuştu.

İÇİŞLERİ’NDEN YANIT

İçişleri Bakanlığı, İmamoğlu’nun sözleri üzerine “terör soruşturmasına” ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, ilk defa işe alınanlar hakkında, “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinin gereği gibi işletilmediği anlaşılmıştır. Büyükşehir Belediyesince birçok personel hakkında hiç güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması talebinde bulunulmadığı, bazı kişiler hakkındaki talebin ise müfettiş incelemesi başladıktan sonra apar topar yapıldığı anlaşılmıştır” denildi.

İBB’de işe alınan bazı işçilerin, “Anayasal düzene karşı işlenen suçlar ve terör suçları sebebiyle mahkumiyet kararı” olduğu öne sürülen açıklamanın devamında, şöyle denildi:

“İçişleri Bakanlığı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ilk defa işe alımlarda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinin gereği gibi işletilmediği anlaşılmıştır. Büyükşehir Belediyesince birçok personel hakkında hiç güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması talebinde bulunulmadığı, bazı kişiler hakkındaki talebin ise müfettiş incelemesi başladıktan sonra apar topar yapıldığı anlaşılmıştır. İstihdam edilen kişiler arasında Emniyet birimlerimizce ‘suç veya istihbarat kaydı’ bulunduğu bildirilen kişiler de mevcuttur. Hatta bu kişiler arasında hakkında terör sebebiyle adli soruşturma yapılmış, Anayasal düzene karşı işlenen suçlar ve terör suçları sebebiyle mahkumiyet kararı almış kişiler de bulunmaktadır.”

İmamoğlu cumhurbaşkanı adayını açıkladı