HES kodu ve maske şartı kaldırıldı ama müzik yasağı devam ediyor

Yayın tarihi: 2 Mart 2022 Çarşamba 2:19 pm - Güncelleme: 3 Mart 2022 Perşembe 9:36 am

Her gün 200’ün üzerinde insan Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirirken maske ve HES Kodu şartı kaldırıldı ama müzik yasağı devam ediyor. Koronavirüs salgınıyla mücadelede yeni bir döneme geçildiğini söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca beş maddelik yeni kararları duyurdu.

Sağlık Bakanı Sağlık Fahrettin Koca, Covid-19 kısıtlamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Salgının şu anda Türkiye’yi en az etkilediği zamanlarda bulunulduğunu belirten Koca, vatandaşlara teşekkür etti.

Koca daha sonra Koronavirüs Bilim Kurulu’nda alınan yeni kararları açıkladı. Her gün yüzlerce kişi hayatını kaybetmesine rağmen açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı.

Doktorlardan maske kararına tepki: Bedeli bakanlık ödemiyor

 

‘BUGÜN SİZE SERBESTLİKTEN SÖZ EDECEĞİM’

Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Bugün serbestlikten söz edeceğim. Şimdi her şeyi gözden geçirmenin zamanı geldi. Covid-19’un ciddiyeti fark eden ilk ülke olmuştuk. Koronavirüs Bilim Kurulu’muz hep öneriler geliştirdi, tedavi rehberleri hazırladı. Şahsım ve sizler adına Bilim Kurulu’nun tüm üyelerine teşekkür ediyorum. Salgın sürecinde gereken tedbirlere erken başvurduk. En hızlı hareket eden ülkelerden biri olduk.

Bir süredir sizlere Covid dediğimiz hastalığın gündemde kalma vasfını kaybetmekte olduğunu söylüyorum. Türkiye’deki durumu, tüm detaylarını bilerek vardığımız bu sonucu tüm ülkelerdeki gelişmelerden dolayı da biliyoruz.

‘MÜCADELE BUNDAN SONRA AŞIYLA VERİLECEK’

Bildiğiniz gibi ülkemizde de bazı kısıtlamalarda kalkmıştı. Karantina ve izolasyon süreleri, tarama testleri gibi birçok uygulamada daha önce değişikliğe gitti. Bu adımların isabetli olduğunu görüyoruz. Covid-19’la mücadele bundan sonra aşıyla verilecek. İki yıllık ısrarlı planlı mücadelede şimdi sıra salgını toplumsal hayatımızın hakim unsuru olmaktan çıkarmakta. Bir bakıma salgın esaretinden gerçek hayata geçmekte. Bazı serbestliklerle psikolojimizi yenilemekte.

5 MADDEDE SALGINDA YENİ KARARLAR

Bilim insanlarımızdan henüz erken diyen, bekleme taraftarı olanlar da var. Bundan sonra:

*Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz

*Kapalı ortamda havalandırma yeterliyse ve mesafe varsa maske takmak artık şart değil.

*Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşta HES kodu kontrolü yapılamayacak.

*Hastalık belirtesi olmayan kişilerden test istenmeyecek.

*Okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıfın kapanması uygulaması sona erecek.

‘MASKELERİ HAYATIMIZDAN ÇIKARMIYOR, YANIMIZDA TAŞIYORUZ’

Salgın etkisini yitirdi, somut gözle görülen gerçek budur. Salgın kelimesine eskisi kadar vurgu yapmaya gerek yoktur. Salgınla toplum olarak, kısıtlamalarla mücadele etme döneminden bireysel olarak korunma dönemine geçmeliyiz. Kişisel korunmada eğer istersek süregelen alışkanlıklarımızı sürdürebiliriz.

Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz. Maskeyi gerektiğinde hemen takmak üzere yanımızda taşıyoruz. Özellikle büyüklerimizle, kronik hastalarla bir aradayken maske günlük hayatımızın vazgeçilmezi olmalıdır.

‘AİLE HEKİMLİKLERİNE TURKOVAC DAĞITILACAK’

Koca bir soru üzerine, “Mesafenin korunmadığı kapalı alanlarda, uçak, otobüs, tiyatro, sinema, sağlık kuruluşları ve okulların kapalı alanlarında maskeleri kullanmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Koca, “TURKOVAC aşısını gelecek haftadan itibaren aile hekimleri dahil bütün sağlık kuruluşlarımızda başlatmak istiyoruz” dedi.

‘MÜZİK YASAĞININ YAKIN DÖNEMDE KALKACAĞI KANAATİNDEYİM’

Sağlık Bakanı Koca, ‘müzik yasağı’na ilişkin bir soru üzerine, “Bilim Kurulu’nun bu alanda aldığı bir karar yoktur, onun da ben yakın dönemde kalkacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Covid’den 203 kişi daha hayatını kaybetti