Usta sanatçı Ferhan Şensoy hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2021 Salı 9:02 am - Güncelleme: 31 Ağustos 2021 Salı 4:21 pm

Usta sanatçı Ferhan Şensoy, yaşamını yitirdi. Acı haber, kurucusu olduğu Ortaoyuncular’ın Twitter hesabından duyuruldu. Tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu Ferhan Şensoy, 70 yaşında hayata veda etti.

 

Ortaoyuncular tiyatrosunun resmi hesabından yapılan açıklamada “Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy’u, dün gece, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağolsun…” ifadeleri kullanıldı.

Usta sanatçı Ferhan Şensoy’un ardından: Devrin hep daim oldu daim olacak…

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nden yapılan açıklamada, ünlü tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy’un ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle vefat ettiği belirtildi.

Usta sanatçı Ferhan Şensoy’un cenaze programı belli oldu

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, ünlü tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy‘un ölümüne ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Uzun süredir kalp-damar hastalıkları ve metabolik hastalıklarla ilgili farklı hastanelerde tedavi gören, ülkemizde yetişen en önemli tiyatroculardan olan, meddahlık geleneğinin simgesi kavuğu, 30 yıla yakın süre taşıma onuruna sahip Ferhan Şensoy dün gece sabaha karşı İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle vefat etmiştir. Tüm sanatseverlere ve ailesine baş sağlığı ve sabır dileriz” ifadelerine yer verildi.

Pelin Öztekin’den Ferhan Şensoy’un ardından duygulandıran paylaşım

Ferhan Şensoy’un son röportajından: Türkiye’yi aydınlığa çıkarma gibi bir mesuliyetimiz var!

Usta sanatçının kızı Müjgan Ferhan Şensoy ise, “Babam uçtu göklere… ” mesajını paylaştı.

DERYA BAYKAL: ÇOK ÜZGÜNÜZ

Şensoy’un 1988-2004 yılları arasında evli kaldığı oyuncu Derya Baykal ise, “Ustamı, kızlarımın babasını kaybettik. Çok üzgünüz…” açıklamasını yaptı.

Ortaoyuncular’ın Twitter paylaşımını alıntılayan Ferhan Şensoy’un kızı Derya Şensoy ise haberi doğruladı ve “Çok ama çok üzgünüm. Seni çok seviyorum babacım” mesajını paylaştı.

İsmail Dümbüllü’nün Münir Özkul’a devrettiği, Hasan Efendi’nin kavuğunu, Ferhan Şensoy 2016 yılında Rasim Öztekin’e teslim etmişti. Şensoy, kavuğunu teslim ettiği Rasim Öztekin’den 5 ay sonra hayata gözlerini yumdu.

Binlerce sahne onlarca oyun ve ödül. İşte Ferhan Şensoy’un 50 yıla sığdırdığı eserleri

FERHAN ŞENSOY KİMDİR?

Ferhan Şensoy 26 Şubat 1951’de Çarşamba, Samsun’da dünyaya geldi. Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu olan usta isim Türk Tiyatrosu’nda kendine özgü bir yer edindi. Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 1987 yılından beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunu olan Şensoy, Kel Hasan Efendi’den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu’nu Münir Özkul’dan devralmış ve Rasim Öztekin’e devretmişti. Galatasaray Lisesi’nde de bir süre okuyan Şensoy, 1970 yılında Çarşamba Lisesi’nden mezun oldu.

1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşayan Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada’da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken Montreal’de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975’te En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal’de Theatre De Quatre – Sous’da da, yönetmenliğini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı. Aynı yıl Türkiye’ye döndü.

Ferhan Şensoy’un ‘Pardon’ filminden unutulmaz sahneler

Nisa Serezli – Tolga Aşkıner Tiyatrosu’nda oyunculuk yapan Şensoy, yine 1976 senesi içinde, TRT’ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda çeşitli skeçler yazdı. Stardust Gece Kulübü’nde, yazdığı Dedikodu Şov isimli bir kabare gösterisini,

Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası’yla sahneleyen Şensoy, aynı kulüpte, Arda Uskan’ın yazıp, Fuat Güner’in müziklerini yaptığı Kukla ve Kuklacı Kabare gösterilerinde rol aldı.

1978’de, ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nun yayınlanmasının ardından, yönetmenliğini Temel Gürsu’nun yaptığı Kızını Dövmeyen Dizini Döver ile ilk kez bir film çalışması yapan Şensoy, aynı yıl Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu’nu kurdu ve kendi eseri olan, İdi Amin Avantadan Lavanta oyununda rol aldı ve yönetmenlik yaptı. Onlara ödül alan sanatçı aynı zamanda çok sayıda kitap kaleme aldı. Televizyon dizileri ve sinema filmlerinde de yer aldı. 1988’de Derya Baykal ile evlenen Şensoy 2004 yılında boşandı. Müjgan Ferhan Şensoy ve Derya Şensoy adlı iki kızı oldu.