Erbil’deki suikasta şehit olan diplomatın adı belli oldu

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2019 Çarşamba 3:10 pm - Güncelleme: 18 Temmuz 2019 Perşembe 10:22 am

Erbil’de Türk konsolosluk çalışanlarının bulunduğu restorana susturuculu silahlarla saldırı düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı saldırıda bir konsolosluk çalışanının şehit olduğunu duyurdu. Türk diplomatın ve bir Irak vatandaşının yaşamını yitirdiği saldırıda yaralanan diğer Irak vatandaşı da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli diplomatlara yönelik saldırıda Türk diplomat şehit oldu. Saldırıda başkonsolosluk görevlisi Osman Köse şehit oldu, iki Irak vatandaşı da yaşamını yitirdi, bir kişi de yaralandı.

Irak’ın Erbil kentinde bir restorana düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli bir diplomat şehit oldu. Saldırıda bir Irak vatandaşı da hayatını kaybetti.

Bölgeden edinilen bilgiye göre öğlen yemeğini yemek için Erbil’in en korunaklı ve lüks semtinde bir restorana yemek için gelen Türk diplomatları girdikleri caddede bir aracın takip ettiği tespit edildi. Diplomatların yemek yemek için girdikleri restoranda masaya oturmalarının ardından iki kişi oldukları belirtilen saldırganların susturuculu silahlarla gerçekleştirdikleri saldırıda 1 başkonsolosluk çalışanı yaşamını yitirdi. Saldırıda bir Irak Vatandaşı da yaşamını yitirdi.

Erbil Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Erbil’deki bir restoranda bugün gerçekleşen silahlı saldırıda bir Türk diplomat ve bir Irak vatandaş hayatını kaybetti, bir vatandaş yaralandı.” bilgisi verildi.

Açıklamada, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde bulunan diplomatların can güvenliğinin korunacağı, bölgenin huzurunun kaçmasına izin verilmeyeceği kaydedildi.

Yerel medyaya konuşan saldırının gerçekleştiği restoranın sahibi, sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan saldırganın doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtığını söyledi.

Şehit edilen Türk diplomatın naaşının otopsi için ambulansla hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

Kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil’den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı belirtildi.

Saldırıyı PKK terör örgütünün gerçekleştirdiği iddia edilirken, Türkiye son dönemde Pençe harekatı kapsamında örgütün üst düzey militanlarına yönelik nokta operasyonları düzenlemişti.

DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Erbil Başkonsolosluğu’nda bir görevlinin, konsolosluk dışında bulunduğu bir sırada uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada “Bugün öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi, Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur. Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz” denildi.

ÇAVUŞOĞLU: SALDIRGANLAR 3 KİŞİ

Canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, “Erbil’de konsolosluk görevlisinin şehit olduğu saldırı, 3 kişi tarafından düzenlendi” dedi.

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırı ile ilgli “Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir” açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada “Erbil’deki menfur saldırıda hayatını kaybeden konsolosluk çalışanımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Faillerin bulunması için çalışma başlatıldı. Bu hain saldırıyı yapanlara gereken cevap verilecektir” ifadelerini kullandı.

CHP’DEN AÇIKLAMA GELDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bütün komşularımızın, bütün ülkelerin şunu bilmesi lazım; bizim diplomatlarımız, yurt dışında çalışan arkadaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyorlar. Onlara yapılan her saldırı Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılmış bir saldırıdır ve biz bunu asla ve asla hoş görmeyiz ve bunun mutlaka nedenlerini öğrenmek isteriz.” dedi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğundaki bir görevlinin şehit edildiği saldırıya ilişkin İstanbul dönüşü, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Erbil’den acı bir haber geldiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanlığına bağlı görevlinin, bir lokantada saldırıya uğramasının ve hayatını kaybetmesinin, herkesi derinden üzdüğünü söyledi.

Saldırının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradığını ve kendisinden bilgi aldığını aktaran Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Bazı bilgiler verdi Sayın Dışişleri Bakanı. Tabi faillerin yakalanması en büyük arzumuz. Gerek Bağdat gerek Erbilile görüşmeler devam ediyor. Umarım önümüzdeki süreç içinde failler yakalanır. Biz önce şunu ifade etmek isteriz. Bütün komşularımızın, bütün ülkelerin şunu bilmesi lazım; bizim diplomatlarımız, yurt dışında çalışan arkadaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyorlar. Onlara yapılan her saldırı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yapılmış bir saldırıdır ve biz bunu asla ve asla hoş görmeyiz ve bunun mutlaka nedenlerini öğrenmek isteriz. Erbil ve Bağdat bu bağlamda gerekli özeni umuyorum göstereceklerdir. Faillerin bir an önce bulunması ve gerekli cezanın verilmesi konusunda çaba harcamalarını isteriz, bu da bizim en büyük dileğimizdir.”

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz’de , Erbil’de Dışişleri personeline yönelik gerçekleştirilen saldırıya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

CHP’li Çeviköz açıklamada şöyle konuştu: “Erbil’de Türkiye Başkonsolosluğu çalışanlarının da bulunduğu restorana saldırı düzenlendiğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Menfur saldırıda maalesef bir Dışişleri personelimiz hayatını kaybetmiş ve iki personelimiz yaralanmıştır. Erbil Başkonsolosluğu görevlilerimize yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, şehidimize Allah’tan rahmet diliyor, acılı ailesine ve Dışişleri camiasına sabırlar diliyoruz. Saldırının kim veya kimler tarafından gerçekleştirildiğinin derhal tespit edilmesi temennisiyle;  saldırıda yaralanan çalışanlarımıza acil şifalar diliyoruz”.