Tepkiler üzerine elektrikte yeni düzenlemeye gidildi

Yayın tarihi: 28 Şubat 2022 Pazartesi 7:51 pm - Güncelleme: 28 Şubat 2022 Pazartesi 9:58 pm

Kabine toplantısı sonrası konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan elektrikte yeni düzenlemeyi açıkladı. Ukrayna’daki Rusya operasyonuna da değinen Erdoğan “Montrö’deki yetkileri kullanmak kararındayız” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantı 3 saat 45 dakika sürdü.

Ukrayna’daki Rusya operasyonuna değinen Erdoğan, “Montrö Sözleşmesinin Boğazlardaki gemi trafiği üzerinde bize verdiği yetkileri krizi önlemek için kullanacağız” dedi ve “Ne Rusya’dan ne de Ukrayna’dan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Elektrikte kademeli tarife ve yüzde 125’lik zam büyük tepki çekmişti. Bunun üzerine Erdoğan elektrikteki yeni düzenlemeye gidildiğini açıkladı. Buna göre meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV’sinin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü, aylık kullanım sınırı ise aylık 240 kilovatsaate yükseltildi.

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki ilk görüşme sona erdi! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

‘DÜNYADAKİ ÇARPIKLIK HER HADİSEYLE KENDİNİ YENİDEN GÖSTERİYOR’

Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:

“Dünyanın bir süredir köklü bir değişim sürecinden geçtiğini her defasında tekrar tekrar söylüyoruz. Cumhuriyetimizi kurarak ve sıkı sıkıya sahip çıkarak bu zor dönümü atlatırken çok zor bedeller ödedik. Her platformda dünya beşten büyüktür diyerek daha adil bir dünya mümkündür diyerek, ifade ettiğimiz küresel yönetim sistemindeki çarpıklık yaşanan her hadiseyle kendini yeniden gösteriyor. Nitekim Türkiye’nin dünya beşten büyüktür itirazıyla başlattığı sorgulamaya ilk anda tereddütle yaklaşanların bir süre sonra sahiplenerek yaklaştığına şahit olduk.

Putin, yöneticileriyle uzak masada toplantı yaptı

‘TÜRKİYE BÖLGESİNDE BARIŞI, HUZURU, ESENLİĞİ İSTİYOR’

Ukrayna’da yaşanan gelişmeler bu gerçeği gözler önüne seren bir mahiyet oluşturmaktadır. Öncelikle şu hususun altını kalın çizgilerle çizmek istedim. Türkiye bölgesinde barışı, huzuru, esenliği isteyen bir ülkedir. Bu tavrımızı her yerde, her hadisede gösterdik. Her ikisini de dost olarak gördüğümüz Ukrayna ve Rusya’ya aralarındaki sorunları diyalog ile çözme teklifi yaptık. Arabuluculuk çağrısında bulundu.

‘BARIŞ GİRİŞİMLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ’

Barış ve istikrarın temini için diplomatik girişimlerimizi kesintisiz sürdürdük. Sürdürüyoruz. Maalesef sonunda korkulan oldu ve 24 Şubat’ta silahlar patladı. NATO Liderler Zirvesi başta olmak üzere her platformda ülkemizin bu duruma bakış açısını söylemeye devam ediyoruz. Ukrayna’daki 20 binden fazla vatandaşımıza ikazımızı yaptık. 22 Şubatta özellikle Ukrayna’nın doğusundaki vatandaşlarımıza ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunduk. Bugüne kadar beş bin vatandaşımız Ukrayna topraklarından ayrılarak ülkemize ve diğer ülkelere geçmiştir.

Elektrik faturaları için 4 formül üzerinde duruluyor

‘MONTRÖ’DEKİ YETKİLERİ KULLANMA KARARINDAYIZ’

Montrö Sözleşmesinin Boğazlardaki gemi trafiği üzerinde bize verdiği yetkileri krizi önlemek için kullanacağız. Toprak bütünlüğünü her zaman destekliyoruz. Kendi çıkarlarımızdan elbette taviz vermeyeceğiz. Ne Rusya’dan ne de Ukrayna’dan vazgeçmeyeceğiz.

ELEKTRİKTE KDV İNDİRİMİ 

Son kabine toplantımızda kamuoyuna duyurduğumuz elektrik tariflerindeki düzenlemeyide netleştirdik. Meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan eletrikte alınan KDV yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Ayrıca meskenlerdeki düşük tarife sınırı da günlük 8 kilovatsaate, aylık 240 kilovatsaate yükseltilmiştir. Böylece faturalarda yüzde 14’lük bir indirim sağlanmış olacaktır. Esnaflar ve zannatkarlarımızda da yüzde 25 indirim uygulanacaktır.”

ÖĞRENCİ BURSLARINA DÜZENLEME

Erdoğan konuşmasının sonunda ise öğrenci bursları ile bazı düzenlemeler yaptıklarını söyledi ve “TÜBİTAK’tan, yüksek lisans öğrencileri 3000-4250, doktora 5500-7500, doktora sonrası araştırmacılar 7500-10 bin liraya kadar aylık burs alabileceklerdir” ifadelerini kullandı.

Elektrik zamlarından intikamını işte böyle aldı!