CHP’de kritik saatler! Gece ışıklar sönmedi PM sabah toplandı

Yayın tarihi: 9 Nisan 2023 Pazar 8:31 am - Güncelleme: 9 Nisan 2023 Pazar 1:13 pm

CHP Genel Merkezi’ndeki 24 saatlik mesainin ardından PM toplantısında kesin adayler belirlendi. İlk belirlenen liste Ankara oldu. DEVA Partisi’nden Sadullah Ergin Ankara’da 4. sıradan yer edindi.

Millet İttifakı milletvekilliği seçimler için stratejisini belirledi. Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti’nin adayları CHP listelerinden seçime girecek. CHP de İYİ Parti ile fermuar sisteminde anlaştı. Edinilen bilgiye göre; fermuar sistemi ile 16 ilde uygulanacak.

CHP ve İYİ Parti’nin  dün (8 Nisan) başlayan vekil adaylarını belirleme süreci bütün gün sürdü. Partiler bugün, 17.00’ye kadar listelerini YSK’ye teslim etmek zorunda.

ANKARA 1. BÖLGE LİSTESİ

Edinilen bilgiye göre Ankara 1. Bölge listesi belli oldu. DEVA Partili eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin dördüncü sıradan Gelecek Partili Mustafa Nedim Yamalı da altıncı sıradan yer buldu. Liste şöyle:

1 Gamze Taşçıer
2 Deniz Demir
3 Okan Konuralp
4 Sadullah Ergin (DEVA)
5 Aliye Timisi Ersever
6 Mustafa Nedim Yamalı (Gelecek Partisi)
7 Deniz Çakır
8 Kemal Akkurt
9 Aysun Palalı Köktaş
10 Elif Topkaya Sevinç
11 Hüseyin Can Güner
12 Aycan Günday Koçtürk
13 Armağan Erdoğan

 

İSTANBUL LİSTELERİ BELLİ OLDU

İstanbul birinci, ikinci ve üçüncü bölge adayları belli oldu. Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, üçüncü bölgede üçüncü sıradan aday gösterildi. Liste şöyle:

İstanbul 1. Liste

1 Oğuz Kaan Salıcı
2 Gamze Akkuş İlgezdi
3 Fethi Açıkel
4 Gökhan Günaydın
5 Birol Aydın (Saadet Partisi)
6 Ahmet Ersagun Yücel
7 Elif Esen (DEVA Partisi)
8 Hasan Karalı (DEVA Partisi)
9 Cemal Enginyurt (Demokrat Parti)
10 Selim Temur (Gelecek Partisi)
11 Ali Gökçek
12 Suat Özçağdaş
13 Doğan Çakmak
14 Özcan Baripoğlu
15 Sevgi Kılıç
16 Olgun Çelik

İstanbul 2. Liste

1 Namık Tan
2 Yunus Emre
3 Gökan Zeybek
4 Enis Berberoğlu
5 Mustafa Kaya (Saadet Partisi)
6 Yüksel Mansur Kılınç
7 İsa Mesih Şahin (Gelecek Partisi)
8 Evrim Rızvanoğlu (DEVA Partisi)
9 Berna Sukas
10 Fuat Yıldırım
11 Onur Aydın
12 Işık Öğüyçü
13 Soner Özimer
14 Mehmet Ali Yüksel
15 Şaban Karaaslan
16 Elmas Arus

İstanbul 3. Liste

1 Engin Altay
2Erdoğan Toprak
3 Türkan Elçi
4 İlhan Kesici
5 Zeynel Emre
6 Medeni Yılmaz (DEVA Partisi)
7 Bülent Kaya (Saadet Partisi)
8 Doğan Demir (Gelecek Partisi)
9 Özgür Karabat
10 Mustafa Yeneroğlu (DEVA Partisi)
11 Turan Taşkın Özer
12 Doruk Bulut
13 Oğuz Kemal Yakar
14 Turgay Özcan
15 Utkı Caner Çaykara
16 Habib Çiftçioğlu (Gelecek Partisi)

ANTALYA LİSTESİ

CHP’nin Antalya vekil adayları şöyle:

1 Sururi Corabatur
2 Cavit Arı
3 Aliye Çoşar
4 Mustafa Erdem
5 Şerefattin Kılıç (Saadet Partisi)
6 Serap Yazıcı Özbudun (Gelecek Partisi)
7 Murat Özçelik
8 Ercüment Taşdemir
9 Nilüfer Deveci
10 Vahap Tuncer
11 Sibel Gezen
12 Ramiz Atakan
13 Emrah Yurtlak
14 Zehra Milli
15 Hatica Kübra Turan
16 Müge Gezginci Ünsal
17 Mehmet Gök

DÖRT PARTİ İLE GÖRÜŞMELERİ SALICI YÜRÜTTÜ

CHP listelerinden gireceği dört parti ile görüşmeleri CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın yürüttüğü öğrenildi. Olası liste anlaşmazlıklarının önlenmesi amacıyla Salıcı’nın partilere hangi il ve hangi sıralarda belirlendiği aktarmadığı belirtildi.

4 PARTİYE 3 FARKLI TİPTE KONTENJAN

“Demokrat, DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinin adaylarının CHP listelerindeki yerlerinin, büyük oranda netleştiği” kaydediliyor. Cumhuriyet’in haberine göre, “CHP, 4 partiye 3 farklı tipte kontenjan veriyor.”

Bunlardan ilki, “seçilmesi garanti kontenjan” olarak anılan “büyükşehir listelerindeki öncelikli sıralar” oluyor. İkinci seçenekte “yarı garantili yerler” şeklinde isimlendirilen “büyükşehir olmayan illerde seçilebilme olasılığına sahip sıralar” bulunuyor. Son seçenek ise “dolgu kontenjan” olarak adlandırılıyor. Bu seçenekte “seçilme olasılığı bulunmayan sıralar” sunuluyor. Pazarlıkların zorlu geçtiği seçeneğin “seçilmesi garanti kontenjanlar” olduğu belirtiliyor.

CHP’DE GİZLİLİK HAKİM

TELE1 muhabiri Engin Açar, genel merkezde büyük bir gizlilik bulunduğunu ve ortam dinlemesine karşı sinyal kesici ‘jammer’ların aktifleştirildiğini aktardı. Açar, yer alanların bir bölümünün bile listelerde kimlerin isimlerinin bulunduğuna dair henüz bir bilgiye sahip olmadığını belirtti.

EMİNE ERDOĞAN’IN ESKİ ÖZEL KALEMİ ADAY OLUYOR

TELE1 Muhabiri Engin Açar, CHP Genel Merkezi önünden son kulis bilgilerini aktardı. Açar, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın eski özel kalemi Sema Silkin Ün’ün CHP listelerinden aday olacağını belirtti. Açar, Ün’ün Denizli’den DEVA Partisi’nin kontenjanın aday gösterileceğini söyledi.

ÜÇ PARTİYE 7, BİR PARTİYE 3 GARANTİ KONTENJAN

Her 7 başvurudan 6’sının başvuru sayısı itibarıyla CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kabul görmeyeceğini ifade eden Açar, 600 adaydan en az 100 tanesinin de CHP listelerinden seçime girecek diğer partilere ayrılacağını bildirdi. DEVA, Gelecek Partisi ile Saadet Partisi’ne toplam 7 tane garanti seçilecek yer verileceğini aktaran Açar, Demokrat Parti’ye ise 3 tane verileceği bilgisini edindiklerini aktardı.

Açar bu sayılara itirazlar olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“DEVA’nın şöyle bir önerisi var, 10 artı 5. Yani, 10 tane garanti seçilecek eyr, 5 tane de seçilmesi muhtemel olasılığı olan yerleri istiyor. Saadet ve Gelecek partisi ise 7’şer kontenjan artı 3 istiyor. Demokrat Parti’den Cemal Enginyurt’un İstanbul 1. Bölge’de kesin olarak aday gösterileceği bilgisi de ulaştı. bunun yanı sıra, Haşim Kılıç Ankara’dan, Ertuğrul Günay’da İzmir’den DEVA Partisi’nden aday gösterileceği bilgisi de geldi”

Açar ayrıca, Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’da milliyetçi ağırlıklı liste göstereceği ve içeride Kılıçdaroğlu’na kuvvetli itirazın bulunmadığını da belirtti.

İSİMLER BELLİ OLMAYA BAŞLADI

Açar ilerleyen saatlerde tekrar canlı yayına bağlanarak, kendisine gelen isimleri aktardı. Açar şunları belirtti:

“Elimize gelen isimlerden bahsetmiştik, hemen o isimleri belirtmek istiyorum. Cemal Enginyurt İstanbul 1. Bölge, Demokrat Parti’den CHP listesinden girecek. Salih Uzun, Demokrat Parti, Ankara 1. sıra; Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel, İzmir’den.

Gelecek Partisi’ne geçmek istiyorum. Selim Temurci, İsa Mesih Şahin, Doğan Demir, Nedim Yamalı, Ankara. Kani Torun, Bursa. Mustafa Bilici, İzmir. Serap Yazıcı, Antalya. Sema Silkin Ün, Denizli. Abdullah Yeşil, Şanlırfa. Mustafa Yeşilyurt, Samsun. Selçuk Özdağ, Muğla.

DEVA Partisi’nde ise, Haşim Kılıç Ankara’dan Ertuğrul Günay ise, İzmir’den aday olacak”