Düşük enflasyon fatihi TÜİK’den asgari ücret zammı için sefalet teklifi!

Yayın tarihi: 17 Aralık 2019 Salı 4:17 pm - Güncelleme: 17 Aralık 2019 Salı 7:14 pm

Milyonlarca kişi 2020 yılında asgari ücretin ne kadar olacağını merakla beklerken asgari ücret tespit komisyonu üçüncü toplantısı, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantı sonrası TÜİK temsilcileri, asgari ücret tespitinde dikkate alınan, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını Asgari Ücret Tespit Komisyonu’yla paylaştı. Buna göre ağır statüde çalışan işçinin aylık gıda harcaması 2 bin 331 TL, orta statü için 2 bin 86 TL, hafif statü içinse bin 940 TL olarak belirlendi. Bu gelişme sonrası vatandaşlar ‘asgari ücret zammı ne kadar olacak? ‘2020 asgari ücret zammı’ ‘yeni asgari ücret ne kadar olacak? diye sormaya devam ediyor.Asgari ücret son dakika

ASGARİ ÜCRET SON DAKİKA NE KADAR OLDU?

Asgari Ücret zammı belli oldu mu? sorusu sorulmaya devam ederken, asgari ücret görüşmelerinde Türkiye İstatistik Kurumu, bir işçinin ihtiyaç duyacağı aylık ortalama harcama tutarını belirledi ve rakamı komisyona iletti. Komisyona iletilen rakam, ağır işler için 2 bin 331 TL oldu. Orta işler içinse 2 bin 86 TL olarak bildirildi.

Patronlar asgari ücret teklifini açıkladı! İşte o teklif…

TİSK’te gerçekleştirilen toplantıya Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ve TİSK Genel Sekreteri Akınsel Koç ile komisyon üyeleri katıldı.

İSTENEN RAKAMLAR

İşçi temsilcisi olarak masada bulunan Türk-İş, asgari ücret zammı için yaşam maliyetini baz aldı. Türk-İş, 2020 yılı asgari ücretinin en az 2 bin 578 lira olması gerektiğini savunuyor.

DİSK ise asgari ücretin net 3 bin 200 lira olması gerektiğini belirtiyor.

TÜRK-İŞ asgari ücret için verdiği rakamı açıkladı

TOPLAM 4 TOPLANTI YAPILACAK

asgari ücret zammı

Asgari ücret zammı için komisyon toplamda 4 ayrı toplantı yapacak. 2 Aralık’ta hükümet temsilcisi olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantının ardından komisyon, 10 Aralık’ta işçi temsilcisi olan Türk-İş’in ev sahipliğinde ikinci toplantıyı gerçekleştirdi. Üçüncü toplantı ise bugün işveren temsilcisi TİSK’in ev sahipliğinde yapılıyor. Son toplantı ise yine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleştirilecek.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Enflasyon yeniden çift hane!

ASGARİ ÜCRET SU ANDA NE KADAR?

Seçimlerin de olduğu geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 26,05 oranında zam yapılmış, 417 lira artan ücret, net 2 bin 20 lira olmuştu.

ÖNCEKİ TOPLANTILARDA NE OLMUŞTU?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, “Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

İşçi ve işveren temsilcileri de toplantıda görüş ve taleplerini dile getirmişti.

Türk-İş’in ev sahipliğindeki ikinci toplantıda da Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sunmuştu.