AFP duyurdu: YPG/PKK Türkiye sınırından çekiliyor

Yayın tarihi: 27 Ağustos 2019 Salı 2:37 pm - Güncelleme: 27 Ağustos 2019 Salı 3:06 pm

Fransız haber ajansı AFP, Suriye’de YPG/PKK’nın Türkiye sınırından çekilmeye başladığını duyurdu.

Fırat’ın doğusundaki PKK/PYD’lılar, Türkiye-ABD arasındaki ‘güvenli bölge’ anlaşmasının ardından sınırdan çekilmeye başladı.

Örgütün sorumlularından Zedan El Asi, AFPye yaptığı açıklamada, “Sınır güvenliğine ilişkin Türkiye ve ABD ile yapılan üçlü anlaşmanın ilk aşaması çerçevesinde 24 Ağustos itibariyle pratik adımlar atmaya başladık. İlk olarak Serekaniye (Rasulayn)’deki sınır bentleri kaldırılmış, YPG’li birlikler ve ağır silahları yeni noktalarına çekilmiş ve sınır üzerindeki noktalar yerel güçlere teslim edilmiştir” dedi.

G7 Zirvesi sonuç bildirgesi açıklandı

Açıklamanın devamında El Asi, aynı aşamanın 26 Ağustos’ta Tel Abyad bölgesinde de uygulandığını belirtti. Yakın zamanda TSK’nın kara birliklerinin gireceği bölgeler boşaltılırken, teröristlerin kaç kilometre içe çekileceği henüz bilinmiyor.

Aynı şekilde İngiliz haber ajansı Reuters da, YPG/PKK’nın bölgeden ağır silahlarını çekmeye başladığını açıkladı.

ANLAŞMA SAĞLANMIŞTI

Türkiye ile ABD arasında yürütülen görüşmeler sonrası, Suriye’nin kuzeyinden bir güvenli bölge kurulması kararlaştırılmıştı. Anlaşma sonrası Şanlıurfa’da Ortak Harekat Merkezi kurulmuş, ilk helikopter uçuşları gerçekleştirilmiş, Türk İHA’ları da bölgede istihbarat toplamaya başlamıştı.