ABD, Suriye ordusunu vurdu…

Yayın tarihi: 12 Şubat 2020 Çarşamba 2:32 pm - Güncelleme: 12 Şubat 2020 Çarşamba 2:57 pm

ABD’ye ait uçaklar Suriye ordusuna ait iki askeri noktaya bombaladı.

Amerika Birleşik Devletleri’ne ait savaş uçakları Esad güçlerine ait iki askeri noktaya bomba yağdırdı. Ayrıca ABD askerleri, Haske’de kendilerini durduran Esad’a bağlı askeri öldürdü.

Rusya’dan Erdoğan’ın ‘sivilleri vuruyorlar’ sözlerine jet yanıt

sabah saatlerinde Suriye ordusuna ait çok sayıda “Şebbiha”, Haseke-Kamışlı yolu üzerinde Hırbet Ammo köyünde Suriye ordusuna ait bir kontrol noktasında ABD konvoyunun geçişine engel olmaya çalıştı.

Kaynaklar, devriyenin yolunu kesen milislerin bazılarının silahlı olduğunu ve taraflar arasında yaşanan gerginliğin ardından bir milisin ABD’li askerlerin açtığı ateş sonucu öldüğünü belirtti.

Bunun üzerine Şebbihalar da havaya ateş açarak karşılık verdi.

Olayın ardından ABD askerleri araçlarıyla Haseke kent merkezine dönerken, sivil kılığındaki Şebbihalar da dağıldı.

ABD hava saldırısı yaptı

Olayın ardından Haseke’deki Tel Beyder üssünden havalanan ABD’ye ait 2 savaş uçağı, Hırbet Ammo bölgesinde Esad güçlerinin 2 askeri noktasına saldırı düzenledi.

ABD askerlerinin devriye hattında, Suriye ordusuna ve İran destekli yabancı terörist gruplara ait bazı askeri noktalarının olduğu biliniyor.

ABD güçleri, geçen hafta Haseke’de gerginliğin yaşandığı bölgeye yakın 2 yerde yeni üs ve askeri nokta kurma çalışmaları başlatmıştı.

Öte yandan Suriye haber ajansı SANA, olaya ilişkin geçtiği son dakika haberde, ABD güçlerinin açtığı ateş sonucu bir sivilin öldüğü ve birinin yaralandığını iddia etti.

Jeffrey ile Sedat Önal görüştü

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve beraberindeki heyet, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyetle bir araya geldi. Görüşmede İdlib’deki son durum ele alındı.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, beraberindeki heyetle birlikte Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal ve Türk heyetiyle görüşmelerde bulunmak üzere Dışişleri Bakanlığına geldi. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşme sonrası ABD’li heyet bakanlıktan ayrıldı.

Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “James Jeffrey görüşmede şehit olan askerlerimiz için ABD hükümetinin taziye dileklerini iletti. ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’nin yanında olduğunu tekrarladı. Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, İdlib’te sahada giderek kötüleşen durum ve son gelişmeler hakkında bilgi verdi. İdlib’te Astana ve Soçi kapsamında varılan mutabakatların uygulanmasına atfettiğimiz önemi vurguladı. Görüşmede ayrıca sahadaki insani durum ve siyasi süreç gibi Suriye sorununun diğer boyutları ele alındı. Bu alanlarda uluslararası toplumun aktif bir rol oynaması gerektiğinin altı çizildi” denildi.