2021 yılı asgari ücret zammı belli oldu

Yayın tarihi: 28 Aralık 2020 Pazartesi 11:31 am - Güncelleme: 28 Aralık 2020 Pazartesi 4:08 pm

2021 yılı asgari ücret zammı belli oldu. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2021 yılında geçerli olacak asgari ücret 2 bin 825 TL olarak açıklandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücretin  bürüt 3 bin 577 TL,  net 2 bin 825 TL olduğunu açıkladı.

Selçuk, “Asgari ücret geçen yıla göre 500 lira artmıştır, yüzde 21,56 oranında yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda yaptı. Bu yıl toplantıyı salgın nedeniyle internet üzerinden yaptıklarını belirten Selçuk, 18 yılda asgari ücret reel olarak bir buçuk kat arttığını savundu. Sosyal koruma olan asgari ücretin, ücretler arasında en alt sınır olduğunu söyleyen Selçuk, bu seviye altında ödeme yapılmamasını güvence altına alma görevi üstlendiklerini söyledi. Asgari ücretin sadece ücretleri değil sosyal yardımların kapsamından ödenen primlere kadar her şeyi etkilediğini dile getirdi. Asgari ücret desteğini 75 TL olarak sürdüreceklerini belirten Selçuk, Ocak ayı itibariyle geçerli olacak net asgari ücretin 2 bin 825 lira 90 kuruş olduğunu açıkladı.

2021 YILI AGİ ÜCRETLERİ

Buna göre yapılan yeni zamla birlikte 2021 yılının AGİ tutarları şu şekilde:

Bekar: 268,162 TL

Evli eşi çalışmayan: 321,97 TL

Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu: 362,22 TL

Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu: 402,47 TL

Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu: 456,12 TL

Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu: 456,12 TL

Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu: 456,12 TL

Evli eşi çalışan: 268,162 TL

Evli eşi çalışan 1 çocuklu: 308,55 TL

Evli eşi çalışan 2 çocuklu: 348,80

Evli eşi çalışan 3 çocuklu: 402,47 TL

Evli eşi çalışan 4 çocuklu: 429,30 TL

Evli eşi çalışan 5 çocuklu: 456,12 TL

 

SENDİKALARDAN TEPKİ

 

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat: “Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır.”

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, “Hükümetin ve patron kesiminin bu kararına muhalif kalıyoruz ve katılmıyoruz” dedi.

DİSK: SON DERECE YETERSİZ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çerkezoğlu açıklamasında, “Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, ‘büyüyoruz, milli gelir artıyor’ diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır.” dedi.

Çerkezoğlu, açıklamasında şunları söyledi:

“Aldığımız bilgilere göre, Çalışma Bakanı’nın en önemli vurgusu ‘Enflasyona ezdirmedik’ demiş. Türkiye’de enflasyonun ne olduğunu, işçilerin, emekçilerin, halkın nasıl yoksullaştığını bu ülkede yaşayan herkes her gün bakkala, manava, pazara gittiğinde, evine ekmek götürmek istediğinde yaşıyor ve biliyor. Açıklanan resmi enflasyon rakamları özellikle de gıda enflasyonu biraz önce de ifade ettim; asgari ücretlinin en önemli gıder kalemi olan gıda enflasyonu daha kasım ayında yüzde 21’in üzerindeydi. Yıl sonunda resmi rakamla bile en az yüzde 25 olacağını herkes biliyor. Ama gerçek enflasyon, yani bizim kendi hayatımızda yaşadığımız enflasyon çok daha yüksek. Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, ‘büyüyoruz, milli gelir artıyor’ diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır.”

“UTANMAZLIK”

Selin Sayek Böke: Utanmazlık! 2021’de 10 milyon çalışana, üstelik de pandemi ve ekonomik buhranda reva görülen #AsgariÜcret net 2.825 TL. Vergiden muaf değil. Gerçek enflasyona karşı hiçbir güvencesi yok. Milyonları yoksulluğa, açlığa, işsizliğe mahkum eden bu düzeni mutlaka değiştireceğiz!

“AZAMİ SEFALET ÜCRETİ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2021’den itibaren geçerli olacak yeni asgari ücrete ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Ağbaba açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de süregelen ekonomik kriz, 2020 yılında salgının yarattığı krizle birlikte daha da derinleşti. Temel gıda maddelerin fiyatlarından faturalara, vergilerden döviz kurlarına kadar her şey katlanarak arttı. Çalışanlar daha da yoksullaştı. Böyle bir ortamda artan enflasyonun da göz önüne alarak asgari ücretin en azından yaşanabilir bir seviyeye çekileceğine dair umutlanan işçiler, açıklanan 2825 TL ile büyük hayal kırıklığına uğramış durumda.

Veli Ağbaba: Azami sefalet ücreti

 

Bu ücret, TÜİK’in resmi olarak açıkladığı gıda fiyatlarının artış oranını bile karşılamadığı gibi Türkiye’yi Euro bazında Avrupa’da sondan 2. sıraya sabitlemiş oluyor. Emekçinin cebindeki paranın korunması bir yana her gün cebinden çalındığı bir ülke olarak 2021 yılında da iktidar işçilere ‘asgari geçimi’ değil, ‘azami sefaleti yaşatacaktır.”