Son ankette çarpıcı sonuçlar: MHP’li seçmen CHP’ye geçiyor

Yayın tarihi: 13 Ocak 2020 Pazartesi 2:06 pm - Güncelleme: 13 Ocak 2020 Pazartesi 2:07 pm

Cumhuriyet Halk Partisi’nin yaptırdığı ‘memnuniyet anketinde’ dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre tüm partilerden Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy geçişleri var, daha önce sandığa gitmeyen Cumhuriyet Halk Partisi seçmeni de sandığa dönüyor.

 

CHP’nin 11 büyükşehirde yaptırdığı ‘memnuniyet anketi’nde dikkat çekici sonuçlar var. Buna göre AKP’den MHP’ye kayan seçmenlerin oy geçişi hareketi sürüyor, adres ise CHP. Öte yandan daha önce sandığa gitmeyen CHP’li seçmenin de sandığa döndüğü de anketin bir diğer sonucu.

23 Haziran’ı bilmişlerdi… AKP ve MHP’ye anket şoku!

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, anket, CHP’li belediye başkanlarının 31 Mart seçimlerine göre oylarını artırdığını gösteriyor.

11 büyükşehirde CHP’ye her partiden oy geliyor. Hem Saray İttifakı partilerinden hem İYİ Parti’den hem de HDP’den oy geçişleri var. Ankete göre AKP’li ve MHP’li seçmenin yüzde 7’si, “Bu Pazar seçim olsa oyum CHP’ye” diyor. Araştırma daha önce sandığa gitmeyen CHP’li seçmenin de sandığa döndüğünü gösteriyor.

Verilerin analizinde bu durum, “CHP’ye karşı olan psikolojik bariyerin aşılmaya başlandığı” şeklinde yorumlanıyor. Her iki uçtaki tutucu kanatların dışında önceki seçimlere göre daha geniş bir kesimle etkileşimin mümkün olduğuna dikkat çekiliyor. Seçmenin psikolojik bariyeri aşmasını kolaylaştıran ve hızlandıran bir diğer faktör ise ortaya çıkan/çıkacak olan yeni partiler. Yeni partilerin AKP’yi zayıflatması ve bölünme riskinin seçmen tavrını etkilediği yorumu yapılıyor.

İncelenen 11 büyükşehirdeki duruma bakıldığında Saray İttifakı’nın Cumhurbaşkanı seçtirme kabiliyeti azaldı ama henüz sona ermiş değil. Seçmenin yüzde 55’ini oluşturan diğer 71 ildeki değişimin de önem taşıdığı özellikle yeni partilerin buralarda yaratabileceği rüzgârın Saray İttifakı’nın Cumhurbaşkanı seçme kabiliyetini bitirebileceği yorumu yapılıyor.

CHP’li bir yönetici, “Diğer partilerin seçmeninin ikinci partisine dönüşüyoruz. AKP’den MHP’den CHP’ye oy geçişleri var. Görünen o ki, AKP’den MHP’ye giden oylar MHP’de sadece mola verdi, kayma devam ediyor” dedi.

Tabii bu tabloda henüz yeni partilerin seçmen nezdinde nasıl bir karşılık bulacağının yanıtı yok. O nedenle şubat ayı sonu, mart ayı başında yapılacak anketlerin yeni döneme dair daha sağlıklı veriler sunabileceği belirtiliyor.