Soma’da katledenler dışarıda savunanlar hapiste

Yayın tarihi: 13 Mayıs 2022 Cuma 10:12 am - Güncelleme: 13 Mayıs 2022 Cuma 10:49 am

Sekiz yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamı sonrası açılan dava dosyası geçen hafta Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Soma’da yakınlarını kaybetmiş aileler öfkeli. Soma Katliamı’nda yakınlarını kaybeden ailelerden hâlâ tazminatlarını alamayanlar olduğu da açıklandı.

 

13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasının üzerinden 8 yıl geçti. Aradan 8 yıl geçmesine rağmen açılan maddi ve manevi tazminat davalarının hâlâ sonuçlanmadığı ortaya çıktı.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun soru önergesine cevap veren Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez hayatını kaybeden 301 madenci için Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü aleyhine 682 dava açıldığını ve yargılama süreci devam ettiği için tazminat alamayanların sayısının 194 olduğunu açıkladı.

Bakırlıoğlu, “Ailelerin tazminat alamamasının tek nedeninin facianın yaşandığı Eynez ocağının ruhsat sahibi Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünün aleyhine açılan maddi ve manevi tazminat davalarını istinafa ve Yargıtay’a götürerek süreci uzatmasıdır” dedi.

Sekiz yıl geçti! Somalı madencilerin aileleri hala tazminat alamadı

Kınık-Elmadere köyünde ikamet eden Kilinç ailesini ziyaret ettiklerini belirten Bakırlıoğlu, Soma maden faciasında oğlunu ve iki damadını kaybeden ailenin tazminat alamadıklarını ifade etti. Bakırlıoğlu, Tahir Kilinç’ın kızları ve geliniyle yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Bakırlıoğlu maden faciasında babalarını kaybeden Berkay ve Eray Korkmaz kardeşler ile eşini kaybeden Havva Şen’in de uzun süren yargılama süreci nedeniyle tazminatını alamadıklarını dile getirdi.

194 DAVA HALA SONUÇLANMADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in soru önergesinde verdiği cevaba göre yargılama süreci devam ettiği için tazminat alamayanların sayısı 194. Önergeye göre dava süreci biten ve icra yoluyla hak sahiplerineyse 309 milyon ödeme yapıldığı öğrenildi.

Davalar için 42 milyon lira yargılama gideri ödendiğini ifade eden Bakan Dönmez, bunun 33 milyon lirasının Soma Kömürleri A.Ş.’nin teminatlarından kesildiğini, TKİ ve Soma Kömürleri A.Ş.’nin taraf olduğu davalar için 2,7 milyon lira teminat mektubu komisyon ücreti ödendiğini belirtti.

SOMA DAVASINDA BİR TEK TUTUKLU KALMADI

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Şirketin yöneticisi olan ve kazanın sorumlusu olarak hapis ceza alanlar bile işten atılan işçilerle birlikte tazminatlarını aldılar, hatta kat ve kat daha fazla tazminat aldılar. Kazanın sorumlularından bir kişi bile cezaevinde kalmadı, hepsi tahliye oldu. Mahkemeler TKİ Genel Müdürlüğü’nü sorumlu olduğuna karar vermişken ve yüzlerce madenci ailesine tazminatları ödenirken TKİ’nin hâlâ temyiz ve itirazlarla yargılama sürecini uzatmaya çalışması hem kamu zararı oluşmakta hem de aileler mağdur edilmektedir.

301 MADENCİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan maden faciasında 301 madenci hayatını kaybetti, 162 işçi ise yaralandı. Facianın ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanıklar hakkında “olası kastla insan öldürme”, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama”, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma”, “taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçlamalarıyla dava açıldı.

Madenci tekmeleyen Yerkel, işbaşı yapamıyor!

BİLİRKİŞİ RAPORU: “HAVALANDIRMA PROJESİ YAPILMADI, İŞÇİLER ÖLDÜ”

Bilirkişi raporu, yangının aşırı üretime ve alınmayan güvenlik tedbirlerine bağlı olarak meydana geldiğini, madencilere acil durumlarda tahliye ilgili tatbikat yaptırılmadığını, madendeki ısınma ve oksidasyon artışlarının olması gereği gibi ölçülmediğini ortaya koydu. Raporda ayrıca, kömürün kızışmaya elverişli yapıda olması, tavan taşının oturtulmasındaki güçlük nedeniyle kömür panolarının arkalarında boşluklar oluşma ihtimali, metan sorunu ve ani gaz deşarjları gibi risklerin bilindiği, bu risklerden kaynaklı yeraltında yaşanacak herhangi bir sorunda işçilerin güvenli bir şekilde tahliyesi için yeni bir havalandırma projesi tasarlandığı, söz konusu projenin hayata geçirilmemesi nedeniyle 301 işçinin öldüğü yönünde değerlendirme yapıldı.

MAHKEME BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Duruşmalar sırasında şirkete yönelik ihmal suçlamalarını kabul etmeyen Can Gürkan ve avukatları, davada faciayı “Gülen cemaati tarafından düzenlenen bir sabotaj” olarak niteledi. Davayı başından beri yürüten Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı, dosya karar aşamasına geldiğinde görevden alındı. Hazır olduğu bildirilen savcılık mütalaası, Ballı görevden alındıktan sonra açıklandı. Mütalaada, kastın öldürmeye yönelik olmadığı iddia belirtilerek, sanıkların “taksir” ve “bilinçli taksir” ile öldürme suçlarından cezalandırılması talep edildi. 11 Temmuz 2018 tarihinde sonuçlanan davada, 51 sanıktan 37’si hakkında beraat kararı verildi. Beraat edenler arasında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’nin faciadan altı ay öncesine kadar yönetim kurulu başkanı olan Alp Gürkan da yer aldı. Alp Gürkan’ın oğlu Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a “basit taksirle insan öldürme” suçundan 15 yıl, şirketin genel müdürü Ramazan Doğru ile genel müdür yardımcısı İsmail Adalı’ya “bilinçli taksirle insan öldürme” suçundan 22 yıl 6 ay ve aynı suçtan işletme müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Can Gürkan, Nisan 2019’da tahliye edildi.

“KATİLLER ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK GEZİYOR”

Yargıtay’ın bozma kararının ardından dava yeniden görülmeye başlandı. Nisan 2021’de yeniden görülmeye başlanan davada Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, Haziran 2021’de Yargıtay kararına uyulmasına, sanık Can Gürkan’a “bilinçli taksirle insan öldürme” ve “yaralama suçu”ndan 20 yıl hapis cezası verdi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç beraat etti, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu 12 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı. DW Türkçe’ye konuşan Soma’da madenci eşi Erdoğan Köse’yi kaybeden Gülfidan Köse, “Mücadelemizi verdik. Ama istediğimiz adaleti bulamadık. Her mahkemede önümüze engel koydular” sözleriyle hayal kırıklığını dile getirdi. Köse, şu an tek tutuklu sanık bulunmamasından ötürü de öfkeli.

“Maalesef katiller dışarıda elini kolunu sallayarak geziyorlar. Biz 301 kişiyi kaybettik ama adaleti bulamadık” dedi.

Temyiz edilen yerel mahkeme kararı, Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından oy çokluğuyla 4 Nisan 2022’de onandı. Can Gürkan’ın kesinleşen 20 yıllık hapis cezasının infazı için tekrar cezaevine gönderilmesi bekleniyor. Öte yandan dava dosyası geçtiğimiz hafta, yaşam hakkı ile etkili başvuru hakkının ihlal edildiği belirtilerek Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

SOMA DAVASINI ÜSTLENEN İKİ AVUKAT TUTUKLU

DW Türkçe’ye konuşan Avukat Elif Sıla Aşık, Soma davasında tek tutuklu sanık kalmamışken dava dosyasını başından beri takip eden iki meslektaşı Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay’ın cezaevinde olduğunu hatırlattı.

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı “örgüt yöneticiliği” suçlamasıyla 2017’den bu yana tutuklu bulunurken, Gezi davası kapsamında yargılanan Sosyal Haklar Derneği üyesi avukat Can Atalay da 25 Nisan’da “cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme” suçundan tutuklanmıştı.

Madenci tekmeleyen Yerkel, işbaşı yapamıyor!