Madencilerin Ankara yürüyüşünün önünü jandarma kesti! Gözaltı tehdidi

Yayın tarihi: 5 Ekim 2019 Cumartesi 2:30 pm - Güncelleme: 5 Ekim 2019 Cumartesi 5:55 pm

Bağımsız Maden İş sendikasının düzenlediği Soma maden işçilerinin yürüyüşü başladı. Yürüyüşe katılan işçiler, haklarını aramak için Soma maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisinin her biri için 1 km yürüdü. Bağımsız Maden İş Sendikası’nın kendisine ait sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ” Ankara, madencinin ayak seslerini duymaya hazır ol! Patron ÇALDI, Sarı Sendika SATTI, TKİ İZLEDİ, Yargı GÖRMEDİ,  Siyaset DUYMADI, Hakkımızı almaya geliyoruz. Adım adım, yüreğimizle, onurumuzla!” denildi

 

Soma emniyetinin baskısıyla başlayan yürüyüşte maden işçileri, Soma maden faciasında iş cinayetine kurban giden 301 madencinin her biri için 1 km yürüyüş yaptı. Bağımsız Maden İş sendikasının yaptığı açıklamada ” Soma’da soygun var, Soma’da nitelikli gasp var! Soma halkı görecek, asla pes etmeyeceğiz! Hakkımız olanı alacağız!” ifadeleri kullanıldı.

YÜRÜYÜŞE MÜDAHALE

30 madencinin ve sendikacıların katılımı ile başlayan yürüyüşün önü bu kez Soma çıkışında jandarma tarafından kesildi. Jandarma komutanı alınan mahkeme kararının kendilerini bağlamayacağını ifade ederek, Soma’dan çıkılıp Bakır’a girilmek istenmesi halinde gözaltına alacaklarını söyledi.

Kamil Kartal ise aldıkları iznin Ankara’da Enerji Bakanlığı önüne kadar yürümelerine onay verdiğini ifade etti.

Bağımsız Maden-İş’in de desteğiyle yürüyüş öncesi Soma’da kaymakamlık meydanı olarak bilinen Cengiz Topel Meydanı’nda toplanan işçiler açıklama yaptı. İşçiler adına konuşan Maden İşçisi Çetin Erkalkankatliamın ardından Soma Holding ve Uyar Madencilik’ten 3 bin 500 işçinin atıldığını ancak tazminatlarının ödenmediğini hatırlattı. İşçilerin alacaklarının en kısa sürede ödeneceğinin taahhüt edilmesine rağmen sözlerin tutulmadığını ifade eden Erkalkan, alacak davası açıp kazanan ve TKİ’nin sorumluluğu olduğunu tespit ettiren mahkeme kararlarının da yerine getirilmediğini söyledi. Türkiye Maden-İş’in ise patronların yanında hareket ettiğini ifade eden Erkalkan, “Haklarımızı almadan mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Konuşmanın ardından işçiler 301 madencinin defnedildiği mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Arada durarak baretlerini yere vuran işçiler “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen madencinin ayak sesleri”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganlarını attı.

İşçiler Somalılara da “Soma’da soygun ve nitelikli gasp var. Mutlaka haklarımızı alacağız” diye seslendi.