Soma madencilerinin zaferi

Yayın tarihi: 15 Kasım 2021 Pazartesi 2:11 pm - Güncelleme: 15 Kasım 2021 Pazartesi 2:30 pm

Son 1,5 yıldır Manisa’nın Soma ilçesinde kapanan Uyar Madencilik’ten alamadıkları tazminatları için mücadele veren madenciler, yapılan açıklamayla zafer sevinci yaşadı.

Tazminat mağduru madencilerin 1,5 yıldır pes etmeden sürdürdüğü mücadeleyi yürüten Bağımsız Maden İş Sendikası’nın Avukatı Mürsel Ünder, konuyla ilgili açıklama yaptı. Ünder açıklamada, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile yaptıkları uzun görüşmelerin olumlu sonuçlandığını ve kurumun tazminat ödemeleri için bir kaynak bulduğunu söyledi.

Sendikanın avukatı Mürsel Ünder yaptığı açıklamada, 952 mağdur madencinin tazminatlarının ödenmeye başlanacağını dile getirerek şu ifadelere yer verdi:

“TKİ ödeme için kaynak bulduğunu ve ödemelerin bu kaynaktan yapılacağını belirtiyor. 952 madencimizin ödemesi yapılması konusunda karar alındı. Daha önceki açıklananda SGK kodları bilmecesi vardı. İşverenin girdiği yanlış SGK kodları yüzünden bir çıkmaz vardı. Ancak yapılan görüşmeler sonrasında bu sorunu çözüme kavuşturduk. Bizim talebimiz kod alınmazsızın ödemeler yapılsın yönündeydi. Bu talebimizi dikkate aldılar. Bu nedenle Uyar Madencilik’te Darkale maden ocağında çalışan ve tazminat mağduru olan tüm madenci arkadaşlarımız için ödeme yapılıyor. Bu bizim için önemli bir kazanımdır.”

Direnmeden hiçbir sonuç alınmadığını altını çizen Ünder “ Uyar Madenciliğin Darkale ve Azyak ocağı olmak üzere iki mader ocağı var. Ancak asıl mesele Darkale ocağında çalışan arkadaşlarımızındı. Bu ocakta çalışan 952 madencimiz için tazminat ödemeleri başlayacak. Ancak Azyak ocağındaki yaklaşık 200 madencimizin tazminatları konusundaki mücadelemiz ise devam ediyor. Ancak Darkale’deki arkadaşlarımızın tazminatlarının bu yıl sonuna kadar ödeneceğinin sözü verildi.” dedi.

“MÜCADELELERDE BAZI ARKADAŞLARIMIZ HAYATINI KAYBEDİYOR”

Ünder sözlerine şu şekilde devam etti:

“Direndik ve kazandık. Yapmak isteseler çözüm bulunabiliyormuş. Bu kazanım Türkiye’deki işçi sınıfı için önemli bir adımdır. Sadece maden ocakları ve kömür işletmeleri için düşündüğümüz de maden işletme sahipleri her türlü hileyi yapıyorlar, her türlü vergi indiriminden yararlanıyorlar. Ama söz konusu işçiler olduğunda işletme sahipleri ile kurumlar aynı hassasiyeti göstermediği için böyle yoğun ve zorlu bir hak arayış mücadelesi başlıyor. Hatta bu mücadele kimi arkadaşlarımız hayatını kaybediyor. Her türlü zorluklara ve iki önemli madenci arkadaşımızı kaybetmemize rağmen biz bu mücadelemizi kazandık. Ancak sorunlar Türkiye’nin başka illerinde halen devam ediyor. Buna sebep olan özelleştirme politikaları ve denetimsiz sahalar meselesi olduğu sürece madenlerde yaşanan sorunları konuşmaya devam edeceğiz. Sadece isimler değişecek. Soma Kömürleri gidecek Uyar gelecek, Uyar gidecek başka bir isim gelecek. Türkiye’nin başka illerinde uygulamalardan kaynakları başka sorunlar yaşanmaya devam edecek.”