Soma faciasının 6’ncı yılında hayatını kaybeden işçiler anıldı… ‘İnfaz yasasıyla bizi bir kez daha katlettiler’

Yayın tarihi: 13 Mayıs 2020 Çarşamba 5:17 pm - Güncelleme: 13 Mayıs 2020 Çarşamba 5:20 pm

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden faciasının 6’ncı yıl dönümünde yaşamını yitiren 301 maden işçisi mezarları başında anıldı.

Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren 301 maden işçisi mezarları başında anıldı. Katliamda oğlunu kaybeden Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, mezar başında yapılan anmada, “Bir numaralı sanık Can Gürkan’ın tahliyesi ve bunun yanında ödül gibi bir ‘maden işletebilir’ belgesiyle tahliye ettiler. İnfaz yasasıyla bizi bir kez daha katlettiler” dedi.

Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci, katliamın 6’ncı yıl dönümünde Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi tarafından bugün saat 11.30’da etkinlikle anıldı.

Vali Ahmet Deniz, AKP Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Soma Belediye Başkanı AKP’li Ali Tulup, Soma Kaymakamı Fatih Akkaya, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım, Manisa İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri programa katıldı.

Program bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kurallarına dikkat edilerek düzenlendi.

Etkinliğe katılan madenci yakınları ve yurttaşlar ise mezarlıkta kendileri için oluşturulan özel oturma bölgelerinde sevdiklerini andı.

“İNFAZ YASASIYLA KATLİAM SÜRÜYOR”

Soma Katliamı’nda oğlunu kaybeden Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, mezar başında yaptıkları anmada konuşarak, infaz yasasını kabul etmediklerini dile getirdi.

301 madenciyi katleden düzenin infaz yasasıyla yeniden aileleri katlettiğini ifade eden Çolak, şöyle konuştu:

“301 çocuğunu kaybeden babalardan sadece biriyim. 6 yıldır acılarımız tazeliğini korumaktadır. Yaklaşık 4 yıl boyunca hukuk mücadelesi verdik. Akhisar’dan İzmir’e, İzmir’den Ankara’ya kadar dayanan bir adalet arayış mücadelemiz vardır. Maalesef adaletin olmadığı, talimatların bir kişinin ağzından verildiği bir ülkede yaşıyoruz. 301 madencinin katillerinin ve buna benzer bir sürü katliamların, talanların, cinayetlerin sorumlularını koronavirüsün arkasına sığınarak çıkardıkları düzmece yasayla saldılar. Bu yasayla bizi bir kez daha katlettiler. Bir numaralı sanık Can Gürkan’ın tahliyesi ve bunun yanında ödül gibi bir ‘maden işletebilir’, ‘katliam yapabilir’ belgesiyle tahliye etti. Biz de avukatlar aracılığıyla bunu Anayasa Mahkemesine taşıdık. Koronavirüs salgını başlangıcında aldığımız bilgiler doğrultusunda dosya üzerinde görüşmeler başlamış. Fakat ülkemizi saran koronavirüs yüzünden bu katillere, çocuk istismarcılarına, kadın cinayetlerine, işçi cinayetlerine sebep olmuş talancıların, dolandırıcıların, çete liderlerinin, hırsızların tahliyesi infaz yasasına sığdırarak saldılar. Bizi bir kez daha katlettiler. Bunu asla kabul etmiyoruz. İlk günden beri acılarımız tazeliğini koruyor. 6’ıncı yıl anmalarını koronavirüs nedeniyle anmamızı açıklaması sade bir şekilde yapıyoruz. Analar babalar ağlamasın, çocuklar yetim büyümesin.”

BAĞIMSIZ MADEN İŞ SENDİKASI: MÜCADELE DAHA YENİ BAŞLIYOR

Bağımsız Maden İş Sendikası Soma katliamının 6.yılında basın açıklaması düzenledi.

Soma Beşyol Madenci anıtı önünde yapılan açıklamaya CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP ilçe yöneticileri de destek verdi.

“301 candır unutmadık, unutturmayacağız; üreten biziz, yöneten de biz olacağız” yazılı pankart taşıyan maden işçileri adına açıklamayı Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Sekreteri İsmail Türe okudu.

Türe, “301 kardeşimiz Soma’da daha çok üretim, daha çok kâr için inşa edilmiş siyaset, sermaye, sarı sendika ilişkiler ağı tarafından katledileli 6 yıl oldu. İlk günden itibaren tüm sorumlular, bu katliamdan sorumlu olan her bir kişi mutlaka yargılanacak dedik. Bu uğurda 301 aileleri, Somalılar, avukatlar, ülkenin duyarlı insanların sürdürdüğü kesintisiz bir mücadele ile bugüne geldik. Katillere mahkeme salonunu dar ettik ama yargıdaki patron, siyaset vesayeti hakimlerin, savcıların değişmesini sağlayarak adeta ödül gibi cezalar vererek mezarda yatan 301 canımızın, ailelerinin acısını bir kez daha büyüttüler” dedi.

“İŞSİZLİK FONU PARALARI PATRONLARA AKITILIYOR”

Riyakarlık düzeninde yaşandığını söyleyen Türe, “Ülkeyi yönetenler salgın koşullarında bir kez daha gördüğümüz gibi halkın vergileriyle oluşan tüm birikimleri patron sınıfına peşkeş çekmeye, işçilerin haklarını gasp etmeye devam ediyorlar. Salgın bahanesiyle patronlara milyarlarca liralık destek verilirken yine patronların kar hanelerini büyütmek için kısa çalışma, ücretsiz izin, telafi çalışması adı altında işçilerin ücretleri, hakları ortadan kaldırılıyor ya da işsizlik fonunda dar günleri için biriken paraları patronlara aktarıyorlar” diye konuştu.

İnfaz Yasası ile birlikte katliam sorumlularının aldığı cezaların düşürülmesine değinen Türe, “Nasıl ki katliamın gerçek sorumluları gerine gerine Soma sokaklarında dolaşıp, utanmazca kardeşlerimizin mezarları üzerinde fotoğraflar çektirip basına servis ediyorlarsa birkaç ay sonra içeride kalan birkaç kişinin de salınıp kardeşlerimizin mezarı üzerinde boy göstereceğini hep birlikte göreceğiz. Adalet mücadelesi işte bunun için var” dedi.

“NOT ALIYOR İŞÇİLER, EMEKÇİLER”

13 Mayıs’tan sonra bir patronların ve sarı sendikanın olduğu Soma’nın bir de canları için mücadele eden 301 ailelerinin, insanca yaşam, insanca çalışma koşullarını yaratmak için kendi sendikalarını kuran maden işçilerinin Soması olduğunu ifade eden Türe, son olarak şunları kaydetti:

“Yine rödovanslı sahalarda aynı hak gasplarını yaşayan Uyar, Geventepe, Işıklar, Atabacası işçilerinin, Enerji Bakanlığının mart sonuna kadar verdiği torba yasa sözünü salgın örtüsüyle unutturduğunu zannettiği ama işçilerin pandemi yasakları sonrası Ankara’ya yürüyecekleri mücadelenin Soması. İki Soma varsa iki Türkiye vardır; patronların, egemenlerin Türkiye’siyle, işçilerin emekçilerin Türkiye’si… Unutulmasın, katlettik yanımıza kâr kaldı, denilmesin. Not alıyor işçiler, emekçiler. Mücadele daha yeni başlıyor.”