Ankara ve İzmir’de 1 Mayıs açıklamasına polis müdahalesi

Yayın tarihi: 29 Nisan 2021 Perşembe 12:36 pm - Güncelleme: 29 Nisan 2021 Perşembe 5:04 pm

Ankara’da ve İzmir’de yapılmak istenen 1 Mayıs açıklamalarına polis müdahale etti. Ankara’daki müdahalenin ardından açıklama yapan SOL Parti, polisin kitlenin içine girerek hakaretlerle provokasyon yaptığını söyledi. İzmir’de ise polis bir eylemcinin boynuna, ABD’de siyah yurttaş George Floyd’un ölümüne sebep olunan biçimde bastırdı.

1 Mayıs İşçi Bayramı yaklaşırken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İç Anadolu Bölge Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara İl Koordinasyonu, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMO)ile Ankara Tabip Odası’nın (ATO) çağrısıyla Ankara’da basın açıklama yaptı.

BirGün’de yer alan habere göre basın açıklamasının hemen ardından bir polisin, “Uzaklaşın hadi lan” demesi üzerine tartışma çıktı. Tartışmanın arbedeye dönmesi üzerine polis biber gazıyla meslek örgütü temsilcilerine müdahale etti ve gözaltına aldı.

SOL PARTİ: PROVAKASYON GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SOL Parti, yaptığı ilk açıklamada, “Ankara’da 1 Mayıs açıklaması sonrasında polis SOL Parti’ye saldırdı. Pek çok arkadaşımız yaralandı” dedi.

Olayın hemen ardından açıklama yayımlayan SOL Parti, polisin kendilerine karşı hakaretle provokasyona giriştiğini bildirdi.

SOL Parti, açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“1 MAYIS Açıklaması Sonrasında Polis Provokasyon Yaparak SOL Parti’ye Saldırdı.  Bugün Ankara’da, 1 Mayıs açıklaması polis ablukasında yapılabildi. Açıklamanın tamamlanmasının ardından polis SOL Parti’ye karşı bir provokasyon gerçekleştirildi. Dağılma sırasında, sivil bir polis ‘amirim karıştırayım mı’ dedikten sonra; onlarca sivil polis Parti kortejimizin içine girerek küfürlerle saldırmaya başladı. Sivil polislerin provokasyonunun ardından çevik kuvvet gaz, plastik mermiyle Parti üyelerimizi doğrudan hedef aldı. Parti binamıza kadar onlarca sivil polisin saldırısı defalarca kez devam etti. Saldırısı sonucunda pek çok arkadaşımız yaralanırken, 2 Parti üyemiz başlarına vurulan telsiz darbeleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Partimize yönelik bu özel provokasyon ve saldırıyı kınıyoruz. Bu provokasyonu yapan sivil polisleri görüntülerle deşifre edeceğiz. SOL Parti’ye saldıranlar bilsin ki bu karanlık düzeninize, zorbalığınıza, baskılarınıza asla teslim olmayacağız! Faşizmi Yeneceğiz! Tüm halkımızı 1 Mayıs’ta bulundukları her yeri 1 Mayıs meydanına çevirerek, faşizme ve gericiliğe hak ettiği cevabı vermeye çağırıyoruz.”

Polisin engellemesinin ardından meslek örgütü temsilcileri “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları ve alkışlar eşliğinde Selanik Caddesi’nde bulunan KESK Genel Merkezi önüne gitti.

POLİSİN MÜDAHALESİ GEORGE FLOYD’U HATIRLATTI

İzmir’de DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İzmir Barosu’nun ve siyasi parti ve STK’ların katılımıyla yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı açıklamasına polis müdahale ederek 3 kişiyi gözaltına aldı. Müdahale sırasında bir polisin, gözaltına aldığı bir göstericinin boynuna nefes almasını engelleyecek biçimde diziyle bastırdığı görüldü. ABD’de siyah yurttaş George Floyd, bir polisin aynı biçimde boğazına bastırması sonucu nefes alamayarak yaşamını yitirmişti.