SOL Parti: Demokrasi İttifakı çalışmasının parçası değiliz

Yayın tarihi: 17 Ocak 2022 Pazartesi 3:54 pm - Güncelleme: 17 Ocak 2022 Pazartesi 3:54 pm

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çağrısıyla 9 partinin ‘Demokrasi İttifakı’ gündemiyle bir araya geleceğine dair yapılan haberlerin ardından ittifakta yer alacağı söylenen SOL Parti’den açıklama geldi. SOL Parti yaptığı açıklamada,“HDP’nin çağrısıyla gerçekleşecek sınırları ve içeriği belli olmayan Demokrasi İttifakı adı altında yapılacak çalışmanın parçası olmadığımızı kamuoyu ile paylaşırız” dedi.

Dün basın çıkan haberlerde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çağrısıyla SOL Parti, Emek Partisi (EMEP), Halkevleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emekçi Hareket Partisi (EHP) ile 18 Ocak’ta Ankara’da bir araya geleceği belirtilmişti. Toplantıya HDP’nin Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın katılacağı bildirilmişti.

HDP’nin çağrısıyla EMEP, TKP, TİP, TÖP, SMF, Halkevleri ve EHP temsilcileri, “3. ittifak” gündemiyle bir araya gelecek. Cumhur ve Millet İttifakları karşısında halk seçeneğini oluşturma konusunda ilk defa bir araya gelecek siyasi partiler, ortak mücadelenin imkanlarını konuşacak.

HDP, EMEP, TKP, TİP, TÖP, SMF, Halkevleri ve EHP temsilcilerinin Millet ve Cumhur İttifakı dışında 3. seçeneği tartışmak için bir araya geldiğine ilişkin haberlerden sonra SOL Parti’den açıklama geldi.

HDP’nin çağrı yaptığı partiler arasında olan Sol Parti ise toplantıya katılmayacaklarını belirten bir açıklama yaptı.

SOL PARTİ: SINIRLARI VE İÇERİĞİ BELLİ OLMAYAN İTTİFAKIN PARÇASI DEĞİLİZ

Sol Parti’den yapılan açıklamada, “Partimiz bu aşamada hangi koşullarda yapılacağı belli olmayan seçime ilişkin ittifak tartışmasına girilmesini doğru bulmamaktadır. HDP’nin çağrısıyla gerçekleşecek sınırları ve içeriği beli olmayan demokrasi ittifakı adlı çalışmanın parçası olmadığımızı kamuoyu ile paylaşırız” ifadeleri kullanıldı.

SOL Parti’den yapılan açıklama şöyle:

“Önümüzdeki seçim basit bir iktidar belirleme değil, mevcut rejim için referandum niteliğinde gerçekleşecektir. Bu referandumun tayin edici noktası da hiç kuşku yok ki Cumhurbaşkanlığı seçimidir. SOL Parti, bu kötülük iktidarına son verme sorumluluğu ile mücadelesini sürdürecektir. Bu anlamıyla bu rejim karşısında oluşan en geniş ittifakın parçasıdır.

Öte yandan iktidarın ülkeyi olağanüstü koşullarda seçime sokma isteği de açıktır. İktidar yüzde 40’la seçimi alma, barajı düşürme gibi hamleler düşünüyor. HDP’nin kapatılma davası AYM’nın önündeyken CHP için de aynı sürecin işletilmesi için taşlar döşeniyor.

Durum böyleyken tartışmaya seçim ittifaklarından ve milletvekili sayılarından başlamayı doğru bulmuyoruz. Bize göre bu etapta yapılması gereken şey, içinde ciddi riskler barındırdığı açık olan seçimin koşullarını da belirleyecek toplumsal bir mücadelenin örgütlenmesidir.

Partimiz bu aşamada hangi koşularda yapılacağı belli olmayan seçime ilişkin bir ittifak tartışmasına girilmesini doğru bulmamaktadır. Bu bağlamda HDP’nin çağrısıyla gerçekleşecek sınırları ve içeriği belli olmayan Demokrasi İttifakı adı altında yapılacak çalışmanın parçası olmadığımızı kamuoyu ile paylaşırız.

Partimiz bu anlayışla tüm muhalefet güçleriyle dayanışma içinde mücadelesini sürdürecektir.”

Ülkü Ocakları EYT açıklaması yapılan meydanı gül suyu ile yıkadı