Sol Hopa’da 24 oyla kaybetmişti! CHP-ÖDP yine anlaşamadı mı?

Yayın tarihi: 6 Ocak 2019 Pazar 8:05 am - Güncelleme: 6 Ocak 2019 Pazar 8:05 am

CHP, Artvin Hopa’da başta olumlu yaklaştığı ön seçim ve ortak sol aday taleplerine rağmen anketlerden 4. çıkan Taner Ekmekçi’yi aday gösterdi.

Sol, 2014 yerel seçimlerinde Hopa’da bölündüğü için AKP, 23 oy farkla belediye başkanlığını kazanmıştı. Hopa’da bu yıl Kasım ayında yerel seçimler için bir araya gelen CHP, HDP, Halkevleri ve ÖDP, 31 Mart’ta yapılacak seçimlerde birlikte hareket etme noktasında görüş birliğine varmıştı.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, yerel seçimler gündemine dair geçen ay CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü. Görüşmede, Artvin’in Hopa ve Şavşat ilçelerinde önseçim yapılması konusunda mutabakata varıldığı ifade edilmişti.

Ancak, CHP Hopa ve Şavşat adaylarını açıkladı. Hopa’da Taner Ekmekçi, Şavşat’ta  Nihat Acar aday gösterildi. Herhangi bir ön seçim yapılmadan, merkez yoklaması ile adayların belirlenmesi ise dikkat çekti.

Konuyla ilgili olarak Alper Taş, sosyal medya üzerinden gelen bir soruyu yanıtladı.

Taş, geçen ay yaptıkları görüşmede, Kılıçardoğlu’nun öneriye sıcak baktığını, ancak  Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un olumsuz baktığını ifade etti. Taş, “Yaptığımız görüşmede Kemal Bey önerimize olumlu bakmıştı.Fakat Seyit Bey çok mümkün olamayacağını dile getirmişti. Anladığımız şu Hopa ve Şavşat’ta bütün halkın ön seçimi ile aday belirleme başka yerlere de iyi örnek olacaktı. Herhalde ondan çekindiler” diye belirtti.

SOL, HOPA’DA 2014’TE 23 OY FARKLA KAYBETMİŞTİ

2014 yerel seçimlerinde sol oylar çoğunlukta olmasına rağmen CHP’nin sosyalistleri dikkate almayan tutumu nedeniyle sol oylar bölünmüş ve seçimi AKP kazanmıştı. CHP kendi başına hareket edip Turan Kasımoğlu’nu aday göstermiş ve oyların 40.15’ini almış, ÖDP ve Halkevlerinin ortak adayı Enver Korzay yüzde 7.42, HDP’den aday olan eski belediye başkanlarından Yılmaz Topaloğlu ise 5.54’te kalmıştı. Sol adaylar 2., 3. ve 4. sıralara yerleşirken, oyların yüzde 40.35’ini alan AKP adayı ise 23 oy farkla başkanlığı kazanmıştı.