Çocukların sokak saatinde derse ayarlama yok Cuma namazına var

Yayın tarihi: 24 Kasım 2020 Salı 12:35 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2020 Salı 12:40 pm

İçişleri Bakanlığı’nın son genelgesine göre 20 yaş altındaki gençler ve çocukların gün içinde 13.00 ile 16.00 saatleri arasında sokağa çıkma izni var. Ancak o saatte genelde çocukların dersleri var. Dersler bittiğinde ise sokağa çıkma yasağı başlıyor. Bunun için bi r düzenleme yapılmasını istemeyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Cuma namazı için okullardan ders ayarı yapılmasını istedi.

MEB, okullardan Cuma namazına göre ders ayarı istedi ama 20 yaş altı gençlerin sokağa çıkma saatine göre bir ders ayarını dikkate bile almıyor.

20 yaş altı gençler ve çocukların 13.00 ile 16.00 saatleri arasında sokağa çıkma izni var. Ancak o saatlerde çocukların çoğunluğu uzaktan eğitim ile ders görüyor. Özellikle küçük yaşta çocukları olan veliler bu duruma isyan ediyor. Veliler, derler bittiğinde çocukların sokağa çıkma yasağının başladığını belirten veliler, okul yönetimlerine bu durumu bidirdikleri halde bir sonuç alamıyor.

İçişleri Bakanlığı’ndan koronavirüs genelgesi

Çocukların sokağa çıkmaya, enerji boşaltmaya ihtiyacı olduğunu belirten veliler, ders saatlerinin ya bu izin saatlerine göre ayarlanmasını ya da 20 yaş altının izin saatlerinin değiştirilmesini istiyor. 20 yaş altının izin saatlerinin 16.00 ile 19.00 arası olmasıyla sorunun çözüleceğini belirtiyor.

CUMA NAMAZI DÜZENLEMESİ

20 yaş altının sokak izni ve okul ders saatlerini dikkate almayan Milli Eğitim Bakanlığı, uzaktan eğitimde ders programı düzenlemesinde cuma namazı saatine dikkat edilmesini istedi.

Birgün’den Mustafa Kömüş’ün edindiği bilgiye göre, MEB’in okullara gönderdiği yazıda EBA canlı derslerin cuma namazına göre ayarlanması istendi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç tarafından gönderilen yazıda şu ifadeler kullanıldı:

“Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin kendi öğretmenleriyle anlık etkileşim halinde olarak ders yapabilmesine olanak sağlayan EBA Canlı Ders özelliğinin kullanımına yönelik bazı yenilikler yapılmıştır:

* EBA Canlı Ders özelliğiyle, pazar günü hariç her gün 08.30—20.20 saatleri arasında canlı ders yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Öğretmen ve öğrencilerimizin aynı anda sisteme getireceği yoğunluğun dağıtılmasının hedeflendi.

* Zaman planları; hazırlık sınıfı hariç tüm seviyedeki öğrenciler için Pazartesi— Cumartesi günleri dahil her gün 9 ders olmak üzere haftalık toplam 54 EBA canlı ders yapılabilmesine olanak sağlanmaktadır.

* Canlı dersler sırasında öğrencilerin kameraları genellikle kapalı olacak, ancak ders süresince birkaç kez olmak üzere derse odaklanmayı artırmak ve kontrol amaçlı olarak öğretmenler, öğrencilerin kameralarını kısa süreli açmalarını isteyecektir.

* EBA Canlı Ders ve harici canlı ders atamaları öğretmenler tarafından yapılacaktır. Okul yöneticilerimizin canlı ders programlarını, zorunlu haller dışında EBA platformu kullanılacak şekilde oluşturmaları, sürecin izlenmesi, raporlanması ve değerlendirilmesi açısından önem arz etmektedir.

* Okul yöneticileri tarafından okullarındaki sınıf ve branş öğretmenlerinin oluşturdukları canlı ders atama raporları sistem üzerinden görüntülenebilecektir. Öğretmenlerimiz, istenmesi durumunda 4 şubeye kadar şube birleştirme özelliğini kullanabileceklerdir.”

* Lise hazırlık sınıflarının pazar hariç her gün 08.30—20.20 saatleri arasında istenilen saatte ders yapabilmesine imkân sağlanmıştır.

* Öğrencilerimizin sokağa çıkma yasağının olmadığı 13.00—16.00 aralığı ve cuma namazı saatine denk gelen zaman aralığının dikkate alınabilmesine olanak sağlama amacıyla belirtilen günlük ve haftalık ders saatlerinden daha fazla ders saati sağlanmıştır. Öğretmenler çizelgeleri esas alarak ders atamalarını belirtilen saat aralıklarından istedikleri saatlere yapabilecektir.