Sokak röportajı | Macarlara sordular: Türklük var mı sizde?

Yayın tarihi: 24 Ocak 2019 Perşembe 11:25 am - Güncelleme: 24 Ocak 2019 Perşembe 11:25 am

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın, Macarca’nın Türkçe diliyle akraba olduğunu ve Macarların Hun İmparatorluğu hükümdarı Atilla’nın soyundan geldiklerini söylemesi ülkede yeni bir tartışma başlattı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Macarca’nın Türkçe diliyle akraba olduğunu ve Macarların Hun İmparatorluğu hükümdarı Atilla’nın soyundan geldiklerini söylemesi ülkede yeni bir tartışma başlattı. Macar hükumeti, Macarların Türklerle akraba olup olmadığının araştırılması için kurduğu enstitü de geçtiğimiz haftalarda çalışmalarına başladı.

Macarların tartışmalara neden olan Türk kökenlerini Budapeşte’de Macarlara sorduk.

İşte Macarlarla yapılan röportaj:

‘DİL KÖKENİ VE ETNİK KÖKEN TARTIŞMASI’

Macarların gerçekten Türk kökenli olduğunu düşünenler olduğu gibi gözlemlenen benzerliklerin etnik bir yakınlıktan ziyade Türklerle yaşanan ortak geçmişten kaynaklandığını savunanlar da var.

Türk-Macar akrabalığını reddedenler dilsel ve etnik olarak çok farklı olduğunu düşünüyor. Onlara göre benzerlik sadece ortak geçmiş:

“Türkler 150 yıl burada hakimiyet kurdu, ancak bu iki millet arasında herhangi bir akrabalık hatta kardeşlik olduğunu bile düşünmüyorum. Sadece ortak bir geçmişimiz var.”

*

“Ben mevcut görüşe sadığım. Bence biz Fin-Ugor halklarından biriyiz.”

*

Öte yandan Türk kökenleri olduğuna inananlar da var.

“Bence Türk kökenimiz olduğu doğru. Bir keresinde Japonlar, Ukraynalılar, Türkler ve Macarların binyıllar önce aynı etnik grupta olduğunu okumuştum.”

*

‘MACAR HÜKÜMETİ TARTIŞMALARLA YAKINDAN İLGİLİ’

Macaristan’da mevcut bilimsel ana akım görüş Macarcanın Fin-Ugor dil ailesinin bir parçası olduğu yönünde. Bilimsel olarak kabul edilmiş ve kanıtlanmış olmasına rağmen bazıları bunun gerçek olmadığını düşünüyor.

Macar hükümetinin etnik köken ilgisi

Macarlar için etnik kökenleri ve dilin kökeni birbirinden ayrı iki tartışma konusunu oluşturuyor. Bilim insanları bugünkü Macaristan’ın bulunduğu Karpat Havzası’na gelen Macarların genetik olarak karışık etnik unsurlardan oluştuğuna inanıyor.

MACARİSTAN BAŞBAKANI ORBAN: ATİLLA SOYUNDAN GELİYORUZ

Etnik olarak baskın olansa Batı Avrasya ve Orta Asya’dan gelen doğulu köken. Macaristan hükümeti etnik köken ve dilin kökeni tartışmalarıyla yakından ilgileniyor.

Bu amaçla Macarların kökenlerini araştırmak için enstitü kuruldu. Türkiye-Macaristan işbirliğine önem veren Başbakan Viktor Orban, Macarların kendilerini Attila’nın soyundan ve Hun-Türk kökenli gördüğünü ve Macarcanın Türk dilleriyle akrabalığı olduğunu düşündüğünü söyledi.