AKP'nin sokak hayvanlarına ilişkin teklifinin 5’inci maddesindeki ‘ötanazi’ ifadesini değiştiren değişiklik önergesi, muhalefetin itirazlarına rağmen komisyonda kabul edildi. Önergeye göre, ötanazinin sadece adı gitti, ötanazi yapma şartları veterinerlik kanuna dayandırılacak.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sokak hayvanlarına ötanazi uygulanması yolunu açan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri için ikinci kez toplandı. Yaklaşık 18 saat süren ilk görüşmede 17 maddelik teklifin ilk 3 maddesi AKP’li ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edilmişti.

Eski Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin başkanlığını yaptığı komisyon, usul tartışmalarıyla başladı. Görüşmeye STK temsilcileri alınmadı ve salonun koridor bölümünde bulunan televizyon, komisyonun takip edilememesi adına kaldırıldı.

TARTIŞMALI 5’İNCİ MADDE KABUL EDİLDİ

AKP'li vekiller tarafından verilen önergeyle saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacağına ilişkin hüküm teklif metninden çıkarıldı.

Önergeyle teklife, "Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır. Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir" hükmü eklendi.

Önergenin gerekçesinde, bakımevine alınan hayvanların köpeklerle sınırlandırılmasının da amaçlandığı belirtildi.

9. MADDE 3. FIKRA NE DİYOR? 

"Yasanın 9. Maddesi'nin 3. Fıkrası şöyle:

(3) Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak,

a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,

b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır."

Çorluspor teknik direktörü Ersin Aka'nın ölümünde yeni gelişme! 13 şüpheli yakalandı Çorluspor teknik direktörü Ersin Aka'nın ölümünde yeni gelişme! 13 şüpheli yakalandı

4. MADDENİN KABUL EDİLMESİYLE KEDİLER KAPSAM DIŞINDA

AKP milletvekilleri, komisyonda görüşmeleri süren teklifin 4. maddesine ilişkin de bir değişiklik önergesi verdi.

Kabul edilen önergeyle "Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır” hükmü, “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır” şeklinde değiştirildi.

Teklifin 4. maddesi, komisyonda kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

CHP  2 MADDENİN TEKLİFTEN ÇIKARILMASINI İSTEDİ

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, 4. ve 5. maddelerin tekliften çıkartılmasını istedi. Başarır, şöyle konuştu:

"Yeni bir düzenleme ve hayvan haklarına uygun bir teklifin yapılması gerekir. Bununla ilgili bir fon hazırlayalım. Hayvanları kısırlaştırıp yaşatalım. Bizim teklifimizi AK Parti seçmeninin yüzde 40'ı, muhalefet seçmeninin yüzde 90'ı, MHP seçmenin yüzde 60'ı mantıklı buluyor. Anketler bunu gösteriyor. Sokak köpeklerinden zarar görmüş anne ve babaları getirip tartışmaya sokmaya gerek yok. Ailelerin durumuna herkes üzülüyor ama sorunu algı yaparak çözemeyiz."

UZLAŞI YOK, ERTELENSİN TALEBİ

Başarır, daha sonra şu açıklamalarda bulundu:

"Elimizden geldiği kadar uzlaşmak istedik. Maalesef ortak bir noktada buluşacak bir teklif değil. Önergeyle ötanazi çıkartılıyor ama onu besleyen bir sürü madde var. Ayrıca bütün sorumluluk belediyelere veriliyor. Şimdiye kadar kimse sorumluluğunu yerine getirmemiş, ne merkezi yönetim ne yerel yönetimler. Şimdi bugün belediyelere cezai yaptırımlar getiriliyor. Benim teklifim şu; bu teklif ekim ayına bırakılsın. Sokaklarda 4 milyondan fazla hayvanı ne yapacağız, ne AK Parti ne de CHP'li belediyelerin altyapısı var."

https://tele1.com.tr/serra-kadigil-hayvan-haklari-komisyonu-baskani-kirisciyi-ifsa-etti-yayinlamayacagiz-nokta-1105531/

Kaynak: HABER MERKEZİ