SOHR: Rusya, İdlib’de Türkiye destekli muhalifleri vurdu

Yayın tarihi: 26 Ekim 2020 Pazartesi 12:56 pm - Güncelleme: 26 Ekim 2020 Pazartesi 1:14 pm

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Şam’ın müttefiki Rusya’nın Suriye’nin kuzeybatısına düzenlediği hava saldırısında Türkiye destekli 34 muhalif savaşçıyı öldürdüğünü belirtti.

AFP’nin SOHR’dan aktardığına göre Rus savaş uçakları İdlib’de bulunan Şam Lejyonu’na ait bir eğitim kampını hedef aldı. Hava saldırısında 34 muhalif savaşçının öldürüldüğü belirtilirken, yaralananların da olduğu bilgisi verildi.

Askeri muhalif kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İdlib’in batısındaki Duveyle köyünde konuşlu ‘Suriye Milli Ordusu’na bağlı Feylaku’ş Şam güçleri havadan vuruldu. SMO’nun eğitim alanına düzenlenen saldırıyı yapan savaş uçaklarının Rusya’ya ait olduğunu bildirdi.

İDLİB’DEKİ SON DURUM

Türkiye, Rusya ve İran arasında 4-5 Mayıs 2017’de gerçekleşen Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam’daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturuldu.

Rejim ve İran destekli güçler, Rusya’nın hava desteğiyle 4 bölgeden 3’ünü ele geçirip İdlib’e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018’de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için Soçi’de ek mutabakata vardı.

Rusya ve rejim güçleri, Mayıs 2019’da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara başladı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde çok sayıda büyük yerleşimi ele geçirdi. Son olarak Türkiye ve Rusya arasında 5 Mart’ta Moskova’da yeni bir mutabakat sağlandı.