Slovakya Başbakanı Fico’ya silahlı saldırı: Hayati tehlikesi var

Yayın tarihi: 15 Mayıs 2024 Çarşamba 4:22 pm - Güncelleme: 15 Mayıs 2024 Çarşamba 5:17 pm

Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya suikast düzenlendi. Fico’nun hastaneye kaldırıldığı ve saldırganın da yakalandığı duyuruldu. Başbakanlık Fico’nun hayati tehlikesi olduğunu duyurdu.

Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun ülkenin Handlova kasabasında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında silahlı saldırıya uğradı. Fico’nun yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı, saldırganın yakalandığı bildirildi.

Slovakya Haber Ajansı (TARS) haberinde, ülkenin Trencin bölgesinde yer alan Handlova kasabasındaki Kültür Evi’nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında, binaya silahla ateş açıldığı belirtildi. Silahlı saldırıda Slovakya’da 3 dönem başbakanlık koltuğuna oturan Fico’nun yaralandığı ve yakındaki bir hastaneye sevk edildiği kaydedildi.

Emniyet güçlerinin silahlı saldırganı yakaladığı bildirildi.

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Čaputová saldırıyı ‘barbarca’ olarak tanımlayıp kınarken, Başbakan Fico’nun sağlığına kavuşacağına inandığını belirtti.

“HAYATİ TEHLİKESİ VAR”

Başbakanlıktan Fico’nun son durumuna ilişkin açıklama yapıldı. Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun sosyal medya platformu Facebook resmi hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“R. Fico bugün suikasta uğradı. Birçok kez vuruldu ve şu anda hayati tehlikesi bulunuyor. Şu anda helikopterle Banska Bystrica’ya naklediliyor çünkü Bratislava’ya (başkent) ulaşması acil müdahale gereği çok uzun sürecek. Önümüzdeki birkaç saatte durumu netleşecek.”

TEPKİLER GECİKMEDİ

Slovak Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, “acımasız” olarak nitelediği saldırıyı kınadı, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Çekya Başbakanı Petr Fiala da Fico’nun vurulması haberinin şok edici solduğunu söyleyerek, acil şifa diledi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Slovakya’dan gelen haberlerin “şok edici” olduğunu, düşüncelerinin Fico ile olduğunu söyledi.

Macaristan Başbakanı Victor Orban, sosyal medya platdormu X’te yaptığı açıklamada, “Dostum, Başbakan Robert Fico’ya yönelik menfur saldırı karşısında derin bir şok yaşadım” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Şiddetin Avrupa siyasetinde yeri yok” açıklamasını yaptı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, “Korkunç haberi duyunca şok olduk, tüm düşüncelerimiz Fico ve ailesiyle” diye konuştu.Saraçhane’den 1 Mayıs yayını yapan NTV’yi, bir kişi protesto etti. Canlı yayın sırasında kadraja giren bir protestocu, “Sarayın 1 Mayıs korkusu bu, ana akımda gösterin” dedi.

Slovakya 3 Rus diplomatı sınır dışı etti

Slovakya, Fico

Kaynak: AA