‘Siz kiminle inatlaşıyorsunuz?’

Yayın tarihi: 25 Şubat 2021 Perşembe 11:38 am - Güncelleme: 25 Şubat 2021 Perşembe 11:38 am

“Kanal İstanbul’u inadına yapacağız” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt geldi. Mimarlar Odası Şube Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, devletin en üst makamından yapılan açıklamalarının anlaşılabilir olmadığını belirterek “Siz kiminle inatlaşıyorsunuz? Bu açıklamaları hangi bilimsel veriler ışığında yapıyorsunuz?” diye sordu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün (24 Şubat Çarşamba) AKP İstanbul 7. Olağan İl Kongresi’nde yaptığı Kanal İstanbul açıklamasına Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (TMMOB) yanıt geldi.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, Erdoğan’ın “Kanal İstanbul’u inadına yapacağız” sözlerine “Devletin en üst makamından yapılan açıklamalar anlaşılabilir bir söylem değildir.” diyerek yanıt verdi.

Kanal İstanbul’un, kesitlerinin büyük tankerlerin geçişine uygun olmadığını, bunun yanı sıra tanker taşımacılığında da son yıllarda azalmaların olduğunu hatırlatan Köymen, “Geriye kalan tek gerekçe gayrimenkul gelirleri için bu kanalın yapıldığıdır.” ifadelerini kullandı.

“Siz kiminle inatlaşıyorsunuz?” diyen soran Köymen’in açıklamasının devamında şu soruları yöneltti:

“Bizler de soruyoruz: Siz kiminle inatlaşıyorsunuz? Bu açıklamaları hangi bilimsel veriler ışığında yapıyorsunuz? Nasıl bir İstanbul hayal ediyorsunuz ve İstanbullu neye alışacak? Daha da önemlisi; kanal İstanbul proje alanındaki en son mülkiyet değişiklikleriyle bu alanda kimin ne kadar arazisi var?”

“BU SORULARIN CEVABI KANAL İSTANBUL İNADININ ALTINDA YATAN GERÇEKLERDİR”

Bu soruların yanıtlarının Kanal İstanbul’u yapma inadının altında yatan gerçekler olduğunu belirten Köymen’in açıklamasının tamamı şöyle:

“Kanal İstanbul projesinin yapılması için 2 gerekçe öne sürüldü. İlki İstanbul Boğazındaki tanker trafiğini azaltarak, kazaları engellemek, ikincisi ise kanal güzergahındaki gayrimenkullerden elde edilecek gelirler.

Konunun uzmanlarının yaptığı değerlendirmeler sonucunda; yapılacak kanalın kesitlerinin büyük tankerlerin geçişine uygun olmadığı, bunun yanı sıra tanker taşımacılığında son yıllarda azalmaların olduğu bilimsel veriler ışığında ortaya konuldu. O zaman geriye kalan tek gerekçe gayrimenkul gelirleri için bu kanalın yapıldığıdır. Şimdiye kadar hazırlanan raporlarda kanal İstanbul projesinin gerçekleşmesi için gereken maliyetler, kanalın açılması sırasında çıkacak olan hafriyatın büyüklüğü, bölgeye getirilen ilave nüfus, kaybedilecek olan su kaynakları dahil olmak üzere pek çok veri gerçeği yansıtmaktan çok uzaktır ne yazık ki.

İstanbul’un bu proje kapsamında kalan tarım, mera ve orman alanlarının tamamı yok olacaktır. Afetler sırasında ve sonrasında bu bölgeye erişimde yaşanacak güçlükler, getireceği ekonomik ve ekolojik yıkımlar bilim insanlarının raporlarıyla açıkça ortaya konulmasına rağmen devletin en üst makamından yapılan “Kanal İstanbul’u inadına yapacağız “ açıklamaları anlaşılabilir bir söylem değildir. Bizler de soruyoruz: siz kiminle inatlaşıyorsunuz? Bu açıklamaları hangi bilimsel veriler ışığında yapıyorsunuz? Nasıl bir İstanbul hayal ediyorsunuz ve İstanbullu neye alışacak? Daha da önemlisi; kanal İstanbul proje alanındaki en son mülkiyet değişiklikleriyle bu alanda kimin ne kadar arazisi var?

Bu soruların yanıtlarıdır, Kanal İstanbul’u yapma inadının altında yatan gerekçeler.”

NE OLMUŞTU?

Erdoğan: Kanal İstanbul’u inadına yapacağız

AKP İstanbul 7. Olağan İl Kongresi’nde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söylemişti:

”Bu CHP’lilerden bu tür şeyleri dinlediniz mi? Bunların kitabında hizmet var mı? Biz bu millete hizmetkâr olmaya geldik, efendi olmaya değil. Şimdi beğenmiyorlar ya, engellemeye çalışıyorlar ya Kanal İstanbul projemizin etüt kapsamında yer alan tüm teknik çalışmalar tamamlandı. Onlara rağmen Kanal İstanbul’u da yapacağız. İnadına yapacağız. Kanal İstanbul’la İstanbul nasıl güzelleşecek, İstanbul nasıl bir başka şehir olacak bunu da görecekler. Buna da alışacaklar”