“Siyasi ayak” hala muamma! 15 Temmuz’un üzerinden 7 yıl geçti

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2023 Cumartesi 6:00 pm - Güncelleme: 15 Temmuz 2023 Cumartesi 6:00 pm

FETÖ’nün 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin üzerinden 7 yıl geçti. Darbe girişimi “FETÖ’nün siyasi ayağı” tartışmalarının gölgesinde pek çok muammayı barındırıyor. Darbe girişimi sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ne istediler de vermedik” sözleriyle geçmiş yıllarda FETÖ ile yaptıkları işbirliklerini itiraf etmişti.

AKP’nin, Silivri kumpas davaları başta olmak üzere pek çok konuda işbirliği yaptığı FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 akşamı gerçekleştirdiği darbe girişimi 7. yıl dönümüne girdi.
AKP ile FETÖ arasındaki işbirliği 2013 yılında “17-25 Aralık süreci” ile sembolize olan yolsuzluk iddialarıyla bozulduktan sonra FETÖ, 2016 yılında kalkıştığı darbe girişimi, TSK’nın ana gövdesinin karşı koyuşu ve Silivri kumpas davalarından sonra görevlerine dönen askerlerin katkısıyla püskürtülmüştü.

“ALLAH’IN BİR LÜTFU”

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise püskürtülen bu darbe girişimini “Allah’ın bir lütfu” olarak nitelemiş ve ilan ettiği olağanüstü hal(OHAL) ile FETÖ ile mücadele adı altında toplumun ilerici ve aydın kesimine yönelik baskılarını arttırmıştı.

Bu süreçte FETÖ’ye ait pek çok kurum kapatılırken, darbe girişimi dönemine kadar iktidarın işbirliğini teşvik edici yaklaşımı nedeniyle FETÖ’ye ait kurumlarla işlem yapan pek çok sıradan yurttaş hakkında soruşturma başlatılırken FETÖ’nün “siyasi ayağı” hakkında henüz bir işlem yapılmadı.

OHAL döneminde çıkarılan KHK’lar ise başta üniversiteler olmak üzere kamuda ilerici kadroların tasfiyesi için araç olarak kullanıldı.

TBMM’nin 15 Temmuz programı belli oldu! Karanfil bırakılacak, Kuran okunacak