Siyaset uzmanı Mehmet Ali Kulat, Akşener’in çıkışını değerlendirdi! “Tek bir vilayet alamaz”

Yayın tarihi: 6 Eylül 2023 Çarşamba 3:43 pm - Güncelleme: 6 Eylül 2023 Çarşamba 3:43 pm

MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener‘in yerel seçim çıkışını, son genel seçimde alınan oy üzerinden değerlendi. Kulat, İYİ Parti’nin seçimlere tek başına girmesi ve yüzde 10 oranında oy alması durumunda tek bir vilayette dahi kazanamayacağını belirtti.

MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat, TELE1’de ekranlara gelen Gün Ortası programında Ülkü Çoban’ın konuğu oldu.

Programda, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yerel seçim çıkışını değerlendiren Kulat, “Sonuca böyle mi gider, yoksa şimdilik böyle mi ifade ediyor göreceğiz. Beraber hareket kabiliyeti ortaya koyacaklarsa çok da gecikmemek lazım. En geç Ekim ayında prensibe bağlamaları lazım” dedi.

Kulat, ayrıca genel seçimdeki oy dağılımı üzerinden yaptıkları değerlendirmeyle ilgili ise “İYİ Parti’nin seçmeni tüm Türkiye’ye dağılmış bir seçmen grubu olduğu için, 10 puanda kalırsa tüm Türkiye’de tek bir vilayet alamadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ‘Pazarlıkta el yükseltiyor’ diyerek Akşener’e kapıyı kapattı

Kulat, şunları söyledi:

“Akşener’in açıklamalarını İstanbul ve Ankara’dan vazgeçmesi olarak okumadım. Sayın Akşener, bir ittifak kuracaksa CHP’den, kendi tabanını memnun etmek açısından şöyle bir beklenti içerisinde: Kendi açımdan söylüyorum. ‘İzmir’i bize verin, birkaç kazanması muhtemel yeri de biz alalım’ diyor.

Yeşil Sol Parti, MHP ve İYİ Parti bu seçimde yüzde 10 bandında oy aldı. Bunun yerel seçimde de böyle olduğunu varsayalım. Eğer üç partinin üçü de 10 puan oy alırsa, elimizdeki seçmen dağılımını incelediğimizde, YSP’nin 12-15 arasında vilayet seçimi kazanacağını, üç tanesinin büyükşehir olabileceğini gösteriyor.

MHP tek başına seçime girse ve 10 puan almış olsa 4-5 vilayet kazanıyor, belki 1 tanesi büyükşehir olabilir.”

Akşener: İstanbul ve Ankara dahil her yerde seçime ayrı gireceğiz

“İYİ PARTİ 10 PUANDA KALIRSA TÜRKİYE’DE TEK BİR VİLAYET ALAMIYOR”

“Aynı şekilde İYİ Parti’ye geldiğimizde İYİ Parti’nin seçmeni, odak seçmen olmadığı ve tüm Türkiye’ye dağılmış bir seçmen grubu olduğu için, 10 puanda kalırsa tüm Türkiye’de tek bir vilayet alamadığını görüyoruz.”

Eğer CHP’li adaylara destek verilmezse, İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin ve Hatay kaybediliyor. Bu bir simülasyon. Oylar aynı olursa üzerinden yapılan değerlendirme. Yani İYİ Parti’nin CHP’ye ihtiyacı kadar, CHP’nin de İYİ Parti’ye ihtiyacı var.”

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun Akşener’in çıkışını değerlendirdi! “Gereksiz ve duygusal”