Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun Akşener’in çıkışını değerlendirdi! “Gereksiz ve duygusal”

Yayın tarihi: 24 Haziran 2023 Cumartesi 5:06 pm - Güncelleme: 24 Haziran 2023 Cumartesi 6:05 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener‘in partisinin bugünkü kurultayında dile getirdiği “CHP’den 15 milletvekili istemek hayatımın en büyük pişmanlığıdır” ifadesini “Gereksiz ve duygusal” olarak değerlendirdi. MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat ise, “Yerel seçimlerde ittifakın dünkünden farklı olarak yeniden gündeme geleceği kanaatindeydim” dedi.

İYİ Parti’nin genel seçimler nedeniyle ertelenen 3’üncü Olağan Kurultay’ı Ankara’daki ATO Congresium’da gerçekleşti. İYİ Parti Lideri Meral Akşener, 1151 delegenin 1127 geçerli oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi.

Oylama öncesinde açıklamalarda bulunan Akşener, parti içindeki bazı isimlerin kendisine yönelik eleştirilerine sert bir üslupla yanıt verirken, 2018 genel seçimleri öncesinde CHP’den İYİ Parti’ye geçen 15 milletvekiliyle ilgili de yıllar sonra çarpıcı bir itirafta bulundu.

“CHP’DEN 15 MİLLETVEKİLİ İSTEMEK HAYATIMIN EN BÜYÜK PİŞMANLIĞI”

Akşener, “Biz CHP’den 15 milletvekili istedik, hayatımın en büyük pişmanlığıdır. Savaşmalıydık. Bileğimizin gücüyle o seçime girmeliydik. Yapamıyorsak o seçime girmemeliydik. 15 milletvekili istedik, Sayın Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum. Hala o 15 milletvekilinin diyetini ödeyemedik. Biz psikolojik olarak kendimizi çok kötü hissettik. Kendimi çok çaresiz hissettim çünkü savaşmadık” diye konuştu.

Akşener “Kılıçdaroğlu’na şükran duyuyorum” demişti! Bugün “pişmanlık” dedi

AKŞENER’DEN ‘HDP’ SİTEMİ

Akşener, 2019 yerel seçimlerinde büyükşehir belediyelerinin kazanılmasındaki HDP etkisiyle ilgili ise şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı seçimi kaybedildi. Pek çok sebep sayılabilir. Önce Sayın Kılıçdaroğlu’nun üzerine yürüdüler sonra baktılar ipin ucu kaçtı birdenbire olağan şüpheli Meral Akşener ve İYİ Parti gündeme geldi. 45 ilde sadece kendi seçmenimizin olduğu mitingler yaptık. 54 noktada bizzat çalıştık. Teşkilatlarımız İYİ Parti’ye ve sayın Kılıçdaroğlu’na 1 oy istedi. Bütün bunlara baktığınız zaman derler ki insafınız kurusun. Anlıyorum eşitlemeye çalışıyorsunuz, korktunuz dengeliyorsunuz. Aynı İstanbul’un kazanılmasının sebebi HDP’dir demeniz gibi. İyi, bundan sonra size hayatta başarılar diliyorum.”

Akşener: CHP’den 15 milletvekili istemek hayatımın en büyük pişmanlığıdır

 

PROF. DR. TANJU TOSUN VE MEHMET ALİ KULAT AKŞENER’İN ÇIKIŞINI TELE1’E DEĞERLENDİRDİ

Siyasetbilimci Prof. Dr. Tanju Tosun ve MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat; Akşener’in açıklamaları ve yerel seçimler öncesinde ittifakta yaşanabilecek değişimleri Tele1.com.tr’den Egehan Erkün’e değerlendirdi.

Siyasetbilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, Akşener’in ’15 milletvekili’ çıkışıyla ilgili ‘duygusal ve gereksiz’ değerlendirmesini yaparken, kendisine yönelik parti içindeki eleştirilere verdiği yanıtın ise “Bu partinin genel başkanı değil lideriyim” mesajı olduğunu belirtti.

TANJU TOSUN: AKŞENER ‘PARTİNİN ANAHTARI BENDE’ DEDİ

Tosun şu değerlendirmeleri yaptı:

“Akşener’in açıklamalarını parti içinde gücünü pekiştirici bir söylem olarak okumak gerekir. Seçmene yönelik bir mesaj: ‘Yani bu partinin anahtarı bende. Bu partinin genel başkanı değil lideriyim’ mesajı verdi.”

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun

“AKŞENER GÜÇLÜ OLDUĞU MESAJI VERMEK İSTEDİ”

“CHP ve HDP’ye yönelik mesajları da bundan sonraki süreçte, ‘Ne İYİ Parti ne ben, eski Meral hanım, eksi İYİ Parti değiliz. İttifaka ihtiyacımız yok kendi yolumuzda yürüyeceğiz’ mesajı. Çok güçlü olduğu mesajını vermek istedi. Akşener’in açıklamaları ‘Önümüzdeki yerel seçimler için yapılırsa, oyunun kurallarını belirleme konusunda eşit koşullarda pazarlık yapabiliriz’ gizli mesaj olarak da bu şekilde okunabilir.”

“İktidar partisinin politikalarında ciddi anlamda bir olumsuzluk olmadığı takdirde İYİ Parti’nin bu koşullarda kendi başına büyüyebilmesi kolay değil. İYİ Parti’nin önümüzdeki süreçte büyüyebilmesinin yegâne koşulu, özellikle yerel seçimlerde belediye sayısını artırarak kendisini seçmene yerel yönetimlerde kabul ettirmesi. Bunun ötesinde büyüyebilmek için sadece diğer partilere rest çekmek, kendi seçmen tabanına İYİ Parti’nin nerede durduğunu anlatmak yeterli değil. Çünkü seçmen, icraata bakarak oy kullanıyor. Söylem üzerinden ikna olan bir seçmen yok. Hele hele iktidarda değilseniz bu şekilde bir başarı sağlamak mümkün değil.

“AKŞENER’İN 15 MİLLETVEKİLİ AÇIKLAMASI GEREKSİZ VE DUYGUSAL”

“HDP’ye bakışı kendi tabanındaki milliyetçi seçmene yöneliktir. Diğer taraftan, Meclis’te temsil edilen bir parti olduğu için HDP’ye karşı dengeli bir tavır takınıyor Meral hanım. CHP’ye 15 milletvekili meselesini ‘pişmanlık’ olarak ifade etmesi, gereksiz ve duygusal. Böyle bir değerlendirme yaptığınız zaman, o zaman ‘Ben Kemal Kılıçdaroğlu’na ömür boyu kefilim’ dediğiniz açıklamaları nereye oturtacaksınız? O zaman bir çelişki ortaya çıkıyor.”

“VEFASIZLIK OLARAK DEĞERLENDİRMEK DOĞRU DEĞİL”

“Akşener’in 15 milletvekili çıkışını ‘vefasızlık’ olarak değerlendirmek çok katı bir ifade olur. Akşener, vefalı olduğuna ilişkin bir söyleme sahipti. Bugün ne oldu da bu değişti? Ben aslında içtenlikli düşünceler anlamında bir değişiklik olmadığını ama o salonda toplanan kitleye ve seçmene bu konjonktürde böyle bir yanıt verme ihtiyacı hissetiğini düşünüyorum. Bunu bir vefasızlık olarak okumak oldukça zorlama bir değerlendirme olur. Ama buna hiç girmesine gerek yoktu. Çünkü CHP, seçim sürecinde eğer böyle bir dayatmada bulunmuşsa Meral hanım bunu Altılı Masa’nın görüşmeleri sırasında açıkça ifade edebilirdi. Ben bu açıklamayı CHP’yle ittifak yapmanın yıkımına karşı seçmende bir yumuşatma olarak değerlendiriyorum.”

“İYİ PARTİ SEÇİME TEK BAŞINA GİRERSE EN BÜYÜK KAYBEDENLERDEN BİRİ OLUR”

“Yerel seçimlerde işbirliği, ittifak yapılması her şeyden önce İYİ Parti için önemli. Çünkü mevcut koşullar içinde ittifakla seçime gidilirse, İYİ Parti’nin iyi bir pazarlık yöntemiyle belediye başkanlığı elde etmesi mümkün olur. Ama İYİ Parti tek başına girerse seçimin büyük kaybedenlerinden biri İYİ Parti olabilir. Çünkü iktidarda değil. Matematiksel olarak ittifak yok. Hangi gerekçeyle AKP’ye oy vermek isteyen seçmeni yanına çekebilecek, bu kolay değil. Elini pazarlıkta güçlü tutabilecek talep ve yöntemlerle bazı belediye başkanlıkları kazanılabilirse, İYİ Parti büyüyebilir. Yoksa büyümenin sınırları çok dar diye düşünüyorum ben.”

KULAT: AKŞENER SERT BİR ÜSLUP KULLANDI

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, şunları söyledi:

“Sayın Akşener, parti içi disiplini sağlamaya yönelik sert bir değerlendirme yaptı. Çünkü insanları en çok en yakınındaki insanların iddia, istinat ve iftiraları rahatsız eder. Bir insan aile içinde, parti içinde böyle bir durum yaşasa rahatsız eder. Sayın Akşener de kurduğu ve 5 yıldır büyük emek verdiği partisinde son dönemlerde bazı şeylere muhatap oldu. Akşener’le ilgili partili birilerinin maddi konularda yaptığı bazı açıklamalar, akçalı işlere girildiği gibi bazı ifadeler son derece rahatsız ediciydi. Akşener bunların hepsine bir hesaplaşma içerisinde cevap verdi. Bu kişilerden hesap soruyor bir anlamda.”

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat

“AKŞENER 15 VEKİL İÇİN DİYETİNİ ÖDEDİĞİNİ İFADE ETTİ”

Kulat, Akşener’in 2018 genel seçimleri öncesinde partisine geçen CHP’li 15 vekil ile ilgili açıklamalarıyla ilgili ise şöyle konuştu:

“Bu sadece mali ve maddi konularla ilgili istinatlar değil. Partinin içinde zaman zaman verilen bazı kararları, sağlıklı bir ifadeyle değil de daha çok suçlayıcı dille kullananlara cevap verdi Akşener. Özellikle Sayın Kılıçdaroğlu’nu hedef almadı. Partinin yetkili isimlerini çok hedef almadı. Ama CHP adına televizyonlarda sanki parti temsilcisiymiş gibi konuşan ‘diyet’ borcu içinde görmesi meselesini ifade etti. Verdiği örnek de ilginçtir. Ömer Seyfettin’in Diyet’ini örnek verdi. Dolayısıyla kendisinin geçmişte CHP’den istediği 15 milletvekili meselesinin kendisinin üzerinde negatif algıya neden olduğu yönünde değerlendirmeler yaptı. Bu bir diyetse diyetini de ödediğini ifade etmiş oldu.”

“HDP’NİN ETKİSİNİ UNUTMAMAK LAZIM”

Kulat, Akşener’in ‘HDP’ sitemiyle ilgili, “Sayın Akşener’i çok kızdıran bir diğer konu da özellikle CHP tarafından kazanılan büyükşehir belediyelerinin kazanılmasında ‘HDP’ değerlendirmesinin yapılması olmuş. Bu şehirler kazanılırken şüphesiz İYİ Parti’nin çok katkısı var. Ancak bunların bir kısmında HDP’nin de etkisini unutmamak lazım. Sadece İYİ Parti’nin desteğiyle kazanılamayacak iller olduğu kanaatindeyim. Ama Sayın Akşener burada bir mukayesenin tarafı olmaktan rahatsızlığını ifade ediyor. Kendilerinin alternatifinin sadece HDP olarak gösterilmesi rahatsız etmiş durumda. Yoksa HDP’nin de etkisiyle seçimin kazanılacağı görülüyor” dedi.

“İTTİFAK DÜNKÜNDEN FARKLI OLARAK YEREL SEÇİMDE YENİDEN GÜNDEME GELECEKTİR”

Kulat, önümüzdeki yerel seçimlerle ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sosyal medyada ‘Artık Altılı Masa dağıldı’ gibi söylemler görmedim. Ben, önümüzdeki yerel seçime yönelik mesajlarını çok güçlü gördüm. Önümüzdeki seçimde şu veya bu şekilde, ittifakın dünkünden farklı olarak yeniden gündeme geleceği kanaatindeydim. İttifak o günkü haliyle bitmiştir. Yeni haliyle özellikle eylül ayından sonra yeniden gündeme gelecektir. Artık kimse şunu beklemesin: İYİ Parti, CHP’nin gösterdiği adaylara destek versin diye bir fotoğraf olmaz. Karşılıklı bir müzakere yapılır kanaatimce. Yeni bir protokol, yeni bir metin üzerinde çalışılır diye düşünüyorum”

“AKŞENER NEZAKET GEREĞİ SİYASİ PARTİLERİ DAVET ETMEDİ”

Kulat, İYİ Parti Lideri Akşener’in, bu kurultayda önceki kurultaylarda olduğu gibi diğer siyasi parti temsilcilerine davetiye göndermemesiyle ilgili de şu görüşü paylaştı:

“Sayın Akşener Altılı Masa’ya yönelik eleştirilerini, yani gözlerinin içine bakarak yapmak çok kolay olmayabilir. Bir nezaket üzerinden yürüdüğü kanaatindeyim. İpleri tamamen kopartmamak için yapılmış olabilir. Oradaki yorumlarla ilgili CHP’li temsilcilere mikrofon uzatılsa yeni polemikler ortaya çıkacaktır. Bilinçli yapılmış ama taraf olmak için yapılmış bir şey değil. Bir kısmını çağırıp bir kısmını çağırsaydı başka bir şekilde okunabilirdi. Parti içi hesaplaşmayı kolay yapabilmek için yapıldığını düşünüyorum.”