Siyanürü işçilere temizlettiler

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2022 Cuma 2:56 pm - Güncelleme: 11 Temmuz 2022 Pazartesi 4:02 pm

Erzincan İliç’te siyanür sızdıran Anagold atlın madeninden görüntüler ortaya çıktı. Siyanürü temizlemekle görevlendirilen maden işçilerinin çektiği görüntüler felaketin boyutunu gözler önüne serdi. 

Erzincan İliç’te siyanür sızdıran Anagold altın madeniyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Sızan siyanürün temizliği yaptırılan işçilerden görüntüler geldi. Veryansın TV’nin haberine göre, 25 Haziran Cumartesi günü saat 11.40’ta çekildiği belirtilen görüntülerde siyanür temizliği kameralara yansıdı.

‘BAŞIMI KALDIRAMIYORUM AĞRIDAN’

İş makinesiyle temizlik yaptırılan işçi “Saçılan siyanürü toprakla karıştırıp yoğunlaştırdılar. Şu gösterdiğim köpüklü alan hep siyanür. Menfezin içi de siyanür. Kimse açıklama yapmıyor. Siyanür topraklara karıştırılıyor ve önlem alınmıyor. Rızamız bile sorulmadaBizi siyanürün içinde çalıştırıyorlar. Başımı kaldıramıyorum baş ağrısından” ifadelerini kullanıyor.

5 gün sonra açıklama geldi! 8 kilogram siyanürün çevreyi bu hale getirdiğine inanmamızı istiyorlar

‘ŞU GÖRDÜĞÜNÜZ ALAN TAMAMEN SİYANÜR’

Aynı işçi alandaki kimyasalları görüntülediği videoda “Burası Erzincan İliç Anagold altın madeninde patlayan siyanür birikintileri. Şu anda bize temizlettiriliyor” dediği duyuluyor. İşçi “Bu gördüğünüz alan tamamen siyanür. Şu anda yola serilen doğaya serilen siyanür greyderlerle toplandı. Şu gördüğünüz siyanür karışımlı toprak” ifadelerini kullanıyor.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Anagold konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıkla şu şekilde:

“Bir çalışanın ‘25 Haziran Cumartesi’ günü çektiğini belirttiği görüntülerde ‘siyanürlü alanı temizletiyorlar’ gibi asılsız ve yanlış iddialar yer almaktadır. Maden sahamızda 21 Haziran 2022 tarihinde talihsiz çevre kazası meydana geldi. Aynı tarihte kaza alanı uzman ekiplerce, tamamen bilimsel yöntemlerle temizlendi. Kazanın oluştuğu bölge sıyrılarak yığın liçine taşındı. Kaza alanı, tamamen kuru zemine ulaşıldıktan sonra hipoklorit ile temizlendi. Çok kısa sürede kaza alanı ve etrafı döküntüden temizlenerek, arındırıldı. 25 Haziran tarihindeki görüntülerin çekildiği yer, kamuya ve halka açık alan değildir. Görüntüler, kamuya ve halka tamamen kapalı, sadece fabrika (proses) alanı olarak adlandırdığımız yerde çekilmiştir. Fabrika alanında, 21 Haziran tarihinde oluşan talihsiz kaza sonrası iyileştirme çalışmaları sürerken, rutin işlemlerden biri olan pompa değişimi sırasında minimum sızıntı oluşmuştur. Tekrarlamak isteriz ki olağan olan bu sızıntının oluştuğu alan fabrika (proses) alanıdır. Normal faaliyetlerimiz sırasında tüm ayrıştırma işlemi de bu alanda yapılmaktadır. Yani burası işleme alanıdır. Görüntüler, iş makinaları eşliğinde her olağan işlem sonrası yapılan, yine olağan bir temizleme işlemidir. Bu temizleme işlemi uzman yetkililerin gözetiminde altı dakika sürmüştür ve kullanılan malzeme de standart temizleme işlemlerinde kullandığımız hipoklorittir.”

Siyanür tehdidi! Altın madeninde boru patladı tonlarca zehir Fırat nehrine aktı