Siyanür tehdidi! Altın madeninde boru patladı tonlarca zehir Fırat nehrine aktı

Yayın tarihi: 24 Haziran 2022 Cuma 9:56 pm - Güncelleme: 24 Haziran 2022 Cuma 9:56 pm

Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninin siyanür borusu patladı. Tonlarca siyanürün Fırat Nehri’ne aktığı ileri sürüldü.

Sözcü’den Orhan Bozkurt’un haberine göre, Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Erzincan İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde kullanılan siyanür borularının patladığı ortaya çıktı. İliç Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı.

Lüks takılarda “sıfır siyanür” devri

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Borunun patlamasının ardından bölgeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve Trabzon’dan gelen uzman ekipler tutanak tutarak bölgeden numune aldı. Ancak henüz alınan numunelerin analiz sonuçlarına ilişkin açıklama yapılmadı.

“BİLGİ VEREMEM”

Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold Madencilik Türkiye Sorumlu Müdürü Burhanettin Şahin ise siyanür borularının patladığı yönündeki haberleri yalanladı. Şahin, “Çıkan haberler tamamen asparagas bu konuda en kanuni haklarımızı kullanacağız. Tamamen yalan ve yanlış bilgi. Patlayan boru ve konu soruşturuluyor bilgi veremem” dedi. Şu an bu konuyla ilgili çevre bakanlığının çalışma yürüttüğünü de ifade eden Şahin, “Bu haberlerin yüzde 99’u doğru değil. Cumhuriyet Savcılığı ile Çevre Bakanlığının yürüttüğü soruşturma var onun sonucunu bekleyelim” dedi.

TUTANAKTA DİKKAT ÇEKEN DETAY

Öte yandan Çevre Bakanlığı ekiplerinin bölgede yaptıkları inceleme sonucu kaleme alınan tutanakta yaşanan çevre felaketi gözler önüne serildi. Ekipler, imzaladıkları tutanakta “Yaklaşık 20 metreküp siyanürlü solüsyonun eğime bağlı olarak lift27, lift26, lift25 İliç sahası doğu erişim yoluna aktığı” tespiti yer aldı.