Siyanür felaketini çevreye saçan madeninin faaliyeti durduruldu

Yayın tarihi: 27 Haziran 2022 Pazartesi 4:16 pm - Güncelleme: 27 Haziran 2022 Pazartesi 4:31 pm

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Erzincan’a bağlı İliç ilçesinde çevre kirliliğine neden olan altın madeninin faaliyeti durduruldu” açıklamasında bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyetinin durdurulduğunu açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine izin verilmeyecektir.” ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

Erzincan İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde patlayan boru nedeniyle Fırat Nehri ve İliç Barajı’na siyanür sızdı. Siyanür havuzundaki sızıntı nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı firmaya 16 milyon 441 bin TL idari para cezası kesildiğini ve suç duyurusu yapıldığını açıklamıştı. Altın ayrıştırma işleminin 24 saat aralıksız devam ettiği Çöpler Altın Madeni’ni işleten şirket Anagold, iddialara 5 gün sonra yanıt verdi. Şirket açıklamasında iddiaları kabul etti. Anagold Madencilik dökülen siyanür miktarının 8 kg olduğunu ve temizlendiğini söylemişti.

5 gün sonra açıklama geldi! 8 kilogram siyanürün çevreyi bu hale getirdiğine inanmamızı istiyorlar