Sivrisineklerin sizi ısırmasının nedeni kullandığınız sabun olabilir

Yayın tarihi: 12 Mayıs 2023 Cuma 10:25 am - Güncelleme: 12 Mayıs 2023 Cuma 10:26 am

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre bazı sabunların kullanımı sivrisineklerin hedefi haline getiriyor. Araştırmada sabunların vucüt kokusu ile birleşime dikkat çekildi.

ABD’de Virginia Politeknik Enstitüsü ve Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, sivrisineklerin sizi ısrarla seçmesinin nedeninin kendi vücut kokunuz ya da sabununuzun kokma şekli olabileceğini ortaya çıkardı. Araştırma, bunun aynı zamanda ikisinin benzersiz bir kombinasyonundan kaynaklandığını da vurguladı.

Araştırmacı Chloé Lahondère, “Sonuçlarımızda şaşırtıcı olan şey, belirli sabun kimyasalları ile her bir bireyin vücut kokusu arasındaki etkileşimin önemiydi. Bazı sabunlar, bazı insanların çekiciliğini artırırken diğerlerini etkilemedi.” dedi.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI İÇERENLER UZAKLAŞTIRIYOR

Sadece dişi sivrisinekler ısırır ve bu da sadece çiftleşmeden sonra gerçekleşir. Geri kalan zamanlarda nektarla beslenirler. Bu, sivrisineklerin insan kokusu dışında sabunlara konulan meyve kokularına da çekildikleri anlamına geliyor. Sözcü’nün aktardığına göre; aynı şekilde, sabunlarda itici olduğu bilinen bazı kimyasallar da bulunuyor. iScience dergisinde yayınlanan araştırma için, dört gönüllü, dört sabun türü ve çok sayıda sivrisineğe yer verildi.

Araştırmada, sivrisinekler ve gönüllüler asla doğrudan birbirleriyle tanıştırılmadı. Bunun yerine gönüllüler, giyilmemiş kumaş şeritlerinin yanı sıra sivrisineklere sunulan kumaş parçalarını giydiler. Bir dizi testin ardından sivrisineklerin yıkanmayan insanlara gittiği tespit edildi. Hindistan cevizi yağı içeren sabun da, böcekleri uzaklaştırmada en etkili seçenek olarak görüldü.

 

Sivrisinekler hastanelik etmeye başladı! Şişlik, yara, kaşıntı