Sivas’ın golü iptal oldu! “40 kişiyiz anlamadık”

Yayın tarihi: 30 Aralık 2022 Cuma 1:38 pm - Güncelleme: 30 Aralık 2022 Cuma 1:38 pm

Galatasaray ve Sivasspor dün karşı karşıya geldi. Maçın 50. dakikasında Sivasspor’un duran toptan bulduğu gol hakem Erkan Özdamar tarafından VAR incelemesi sonrası iptal edildi. İptal edilen bu gol spor camiasını karıştırdı.

Spor Toto Süper Lig’in 16. haftasında Demir Grup Sivasspor ile Galatasaray Yeni 4 Eylül Stadyumu’nda karşılaştı. Karşılaşma 2-1 Galatasaray’ın galibiyetiyle sona erdi. Maçın 50. dakikasında Sivasspor duran toptan Ulvestad ile golü buldu. VAR, hakem Erkan Özdamar’ı pozisyonu izlemeye davet etti. Özdamar pozisyonu izledikten sonra golü iptal etti.

İptal edilen bu gol sonrası spor camiası birbirine girdi.

Maçın ardından Sivasspor teknik direktörü Rıza Çalımbay, “Kesinlikle hakem arkadaşlarımıza bir şey söylemiyorum, söyleyemeyeceğiz de zaten. Bizim golün nasıl, niye iptal edildiğini bir türlü çözemedim” ifadelerini kullandı.

Sivasspor’da İsrailli oyuncu gerilimi

Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz ise “20 yıldır Özgüç Türkalp adını duymaktan artık rahatsız olduk. Bunların hiç emekliliği falan olmuyor mu? EYT’ler bile geldi artık lütfen emekli olsunlar. Futbol kamuoyunu çok fazla sıkıntıya sürüklememek adına çok fazla bir şey söylemek istemiyorum. Galatasaray’ı tebrik ediyorum. Federasyondan da konuyla alakalı en üst düzey şekilde açıklama bekliyorum. Kırmızı kart pozisyonu tam olarak görmediğim için yorum yapmak istemiyorum. Golümüzün neden iptal edildiği hakkında en üst düzeyde açıklama bekliyoruz. İyi bir federasyonumuz var sık sık görüşüyoruz. Oldukça objektif ve şeffaf olmaya çalışıyor ancak hakemler aynı tas aynı hamam devam ediyor.” dedi.

“40 KİŞİYİZ ANLAMADIK”

Galatasaray karşısında Sivasspor’un iptal edilen golünü yorumlayan Güntekin Onay, “Burada 40 kişiyiz, Sivasspor’un golünün neden iptal edildiğini hiçbirimiz anlamadık” ifadelerini kullandı.

FENERBAHÇE’DEN TEPKİ

Fenerbahçe Kulübü, Galatasaray’ın 2020 yılındaki sosyal medya paylaşımına göndermede bulundu.

Sarı-lacivertli kulüp, Galatasaray’ın deplasmanda Demir Grup Sivasspor’u 2-1 mağlup ettiği maçın ardından Twitter hesabındaki mesajında, sarı-kırmızılı kulübün 23 Aralık 2020’deki “Futbolda kapkara gece!” paylaşımını alıntılayarak, “23 Ekim 2022-12 Kasım 2022 ve Bugün! Türk futbolunda yıllardır aydınlanmayan kara gece!” ifadelerine yer verdi.

POZİSYON OFSAYT MI
Golün ofsayt gerekçesiyle iptal edildiği tartışılırken eski hakemler de işin içinden çıkabilmiş değil.

Eski hakem ve yorumcu olan Deniz Çoban konuya ilişkin; “Golün neden iptal edildiğiyle ilgili sağlıklı bir yorum yapamıyorum. Sadece ben değil, konuştuğum kimse net yorum yapamıyor. Bu gol ofsayt gerekçesiyle iptal edilmiş ise gol vuruşu sırasında Nelsson’un arkasında kalan Robin Yalçın ofsayt olarak değerlendirilmiş olabilir. Eğer öyleyse benim bu kararı kabul etmem mümkün değil çünkü somut olarak Robin Yalçın’ın ofsayt olduğunu ofsayt çizgileriyle tespit edemediler. Bu kadar net bir tespit yapılamamışken doğru olan gol kararının verilmesiydi. Göz kararı olarak gol iptal edilmemeliydi” açıklamalarında bulundu.

IFAB KURALI NE DİYOR

Futbol oyun kurallarını belirleyen bir kurum olan Uluslararası Futbol Birliği Kurulu’na göre (IFAB) ofsayt kuralı şu şekilde: