Sivas’ta Madımak anması: Bu otel hala yanıyor

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2022 Cumartesi 12:05 pm - Güncelleme: 2 Temmuz 2022 Cumartesi 1:43 pm

PSAKD Sivas Şubesi ve HBVAKV Şubesi önünde toplanan kalabalık, Madımak Oteli önüne doğru yürüdü. PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe “Bu otel hala yanıyor” dedi.

Sivas’taki Madımak Oteli’nde 33 kişinin katledilmesinin 29. yılında anma düzenleniyor. Katliamı lanetlemek ve katledilenleri anmak için toplanan kalabalık Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Sivas Şubesi önünde buluşarak Madımak Oteli önüne doğru yürüyüşe geçti.

Pirha’nın haberine göre, Sivas’a giriş ve çıkışlar dün geceden itibaren polis tarafından tutuldu. Şehre girişlerde kimlik kontrolü (GBT) yapılırken, anmanın yapılacağı bölgede de çok sayıda polis bulunuyor. Anmanın yapılacağı Madımak Oteli’nin önü ise bariyerlerle çevrilmiş durumda. Alana girmek isteyenler polis kontrolünden geçirilerek içeri alınıyor.

Bu yıl ‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’, ‘93’ten bugüne Sivas hala yanıyor’ temasıyla anmalar gerçekleştiriliyor. Otel önüne doğru yürüyüşe geçen kitle sık sık ‘Sivas’ı unutma, unutturma’, “Dün Savaşta Bugün Sivas’ta”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, Sivas’ın Işığı Hiç Sönmeyecek”, “Madımak Oteli Müze Olacak” sloganları attı.

Kortejin ön saflarında, hayatını kaybedenlerin fotoğrafları aileleri tarafından taşındı. Sivas’ta yapılan anmaya çok sayıda Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri ile parti yöneticileri katıldı.

KARANFİLLER BIRAKILDI, SEMAH DÖNÜLDÜ

Madımak Oteli’nin önüne gelen kalabalık karanfiller bıraktı. Otel önündeki anma katliamda hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından deyişler eşliğinde semah dönüldü.

‘İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ SUÇTUR’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, tüm Alevi kurumları adına açıklama yaptı. Erçe konuşmasında şunları söyledi: “Bu otel hala yanıyor ve ışık saçıyor. Devletin mahkemelerinin kararları bizim için yok hükmündedir. Bu insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Biz bitti demeden bitmez bu dava. Zaman aşımına asla uğrayamaz. Gerçek anlamda adalet sağlanana kadar mücadele edeceğiz. Tüm kesimler bir araya gelecek, kol kola gireceğiz ve böyle mücadele edeceğiz. Burada sadece 33 can yakılmadı. Laiklik, adalet, hukuk, demokrasi, her şey yakıldı.

‘KAHROLSUN FAŞİZM’

2 Temmuz, bugünkü gibi tek adam rejimini getirmek için yapıldı. Bugünkü siyasi iktidarın yol yürüdükleri yaktı canlarımızı. Tarihiyle yüzleşmeyen toplumlar çürür. Bugün çürümüş durumdayız. Her türlü katliam yaşanıyor bugün. Tarihle yüzleşmezsek karanlığa boğulup kalırız. Çok acı çektik ama doğrularımızdan ve inancımızdan asla geri adım atmadık, atmayacağız. Yüz yıllardır katledildik. Bizden korkmuyorlar. Çoğalarak geleceğiz buraya. Ezilen sömürülen tüm kesimlerle birlik olacağız. Diyanet ve bakanlıklar gençlik kampı kuracakmış. Hadi oradan. Alevi kurumları varken sana ne oluyor? Onların kampına giden, alet olan düşkündür. Alevilerin talebi belli. 30 yıldır haykırıyoruz. Özgürlüğü, demokrasiyi, adaleti, biz getireceğiz. Kaç gündür anmalarımızı engellenmeye çalışıyorlar. Kahrolsun faşizm.”

Erçe’nin konuşması sırasında bir grup polislerin gözleri önünde kitleye küfür ve hakaretler etti.

29 yıl geçti Madımak unutulmadı! “Sivas’ı dökülmüş bir Türkiye kaldı içimizde”

Madımak Katliamı’nın 29. yılı! 2 Temmuz 1993’te neler oldu, dava nasıl kapatıldı?